Yandex Metrica

Dev enerji anlaşması! Türkiye hem satın alacak hem de satacak! Total Energies ile LNG iş birliği

Türkiye ile Total Energies arasında kazan kazan anlaşması! 10 yıllık LNG anlaşması 2027'de başlayacak ve enerji kaynaklarını güvence altına almak için yapılan diğer iki sıvı doğalgaz anlaşmasını tamamlayacak. Öte yandan Türkiye satın aldığı gazın fazla gelmesi durumunda 3. bir ülkeye satış yapabilecek.

Ekonomi

11.09.2024, 15:03

Türkiye ile Total Energies arasında yapılacak olan anlaşmaya ilişkin Middle East Eye bilgi veren kaynaklar, "Türkiye önümüzdeki hafta Houston'da Total Energies ile uzun vadeli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalayacak." dedi.

10 yıllık anlaşmanın 2027'den itibaren başlayacak dönemi kapsayacağını belirtirken kaynaklar, Türkiye'ye verilecek LNG miktarına ilişkin ise bilgi vermedi. 

Söz konusu anlaşma Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın bu yıl müzakere ettiği bir dizi anlaşmanın parçası. 

Türkiye'nin milli boru hattı şirketi BOTAŞ , bu ayın başlarında Shell ile 2027'de başlayacak ve yılda 4 milyar metreküp LNG tedarik edecek, bunun hem iç tüketimde hem de reeksportta kullanılmasını sağlayacak 10 yıllık bir anlaşma daha imzaladı.

Aile bakanlığından büyük müjde! Başvuru şartlarını sağlayana 12 bin TL geri ödemesiz destek! Aile bakanlığından büyük müjde! Başvuru şartlarını sağlayana 12 bin TL... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DEN PEŞ PEŞE ENERJİ ANLAŞMALARI

Kaynaklar, görüşülen Total Energies anlaşmasının Türkiye'ye doğalgaz arzının Shell anlaşmasından daha düşük olmasını öngördüğünü söyledi ancak tam miktarı belirtmediler. 

Ankara ayrıca mayıs ayında ABD'li enerji devi Exxon Mobil ile ülkeye yıllık 2,5 milyon ton LNG tedarik etmek üzere on yıllık ayrı bir anlaşma imzaladı. 

Kaynaklar, Shell, Exxon Mobil ve Total Energies ile yapılan anlaşmaların, gelecek yıl yoğunlaşmaya başlayacak sözleşme yenileme müzakerelerinde Türkiye'nin elini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi. 

Bakan Bayraktar, çarşamba günü yaptığı canlı yayında, Botaş'ın Rusya ile Mavi Akım boru hattı üzerinden yaptığı gaz sözleşmelerinin 2025'te, İran ile uzun vadeli boru hattı gaz alım sözleşmelerinin ise 2026'da sona ereceğini söyledi. Cezayir'in Ankara ile yaptığı LNG anlaşmasının da 2027'de sona ereceğini sözlerine ekledi. 

Enerji Bakanlığı, Türkiye'nin 2027'ye kadar Cezayir'den yıllık 4,4 milyar metreküp LNG ithal etmeye devam edeceğini duyurdu.

THY'nin en pahalı uçak bileti belli oldu: İşte dudak uçuklatan biletin fiyatı THY'nin en pahalı uçak bileti belli oldu: İşte dudak uçuklatan... Haberi Görüntüle

3. BİR ÜLKEYE SATIŞ YAPABİLECEK

Konuya yakın bir kaynak MEE'ye yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki on yılda gaz fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi bekleniyor ve Türk hanelerine en iyi fiyatları sağlamak için gelecekte kaynaklarımızı çeşitlendirmeyi hedefliyoruz" dedi. 

Türkiye hükümeti son birkaç yıldır ülkenin batısında bir gaz merkezi oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda, farklı kaynaklardan elde edilen gazın Türk karışımıyla fiyatlandırılması hedefleniyor. 

Batılı enerji şirketleriyle imzalanan anlaşmaların bir kısmında, Türkiye'nin satın aldığı gazın bir kısmının üçüncü ülkelere satılması seçeneği de yer alıyor. 

Örneğin Ankara, gelecekte elinde fazlalık olması durumunda Shell'den tedarik ettiği gazı Balkan ülkelerine veya diğer alıcılara satabilecek. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading