Yandex Metrica

Sitede Ara

Doğal gazda fiyatları düşürecek hamle! Türkiye'den 10 yıllık dev anlaşma!

Doğal gazda fiyatları düşürecek hamle! Türkiye'den 10 yıllık dev anlaşma!

  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve TotalEnergies arasındaki uzun vadeli sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması kapsamında 10 yılda toplam 16 milyar metreküp LNG tedarik edileceğini duyurdu.   

Ekonomi

18.09.2024, 11:42

Alparslan Bayraktar tarafından yapılan açıklamaya göre; BOTAŞ ile TotalEnergies arasında yıllık 16 milyar metreküplük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması ABD'de imzalandı. Anlaşma 2027 yılında devreye girecek ve 10 yıl süreyle geçerli olacak.

Araç sahipleri müjde! Tabelalar sil baştan değişti: O yakıt grubuna indirim geldi: 10 Eylül 2024 akaryakıt fiyatları... Araç sahipleri müjde! Tabelalar sil baştan değişti: O yakıt grubuna... Haberi Görüntüle

"FARKLI KAYNAKLARDAN TEDARİK ETMEK ANA HEDEFLERİMİZDENDİ"

BOTAŞ ve TotalEnergies arasındaki LNG anlaşmasının imza töreni, ABD'nin Texas eyaletinin Houston kentinde düzenlenen Gastech 2024 enerji forumunda yapıldı. Bakan Bayraktar, doğal gaz ve diğer enerji kaynaklarını farklı kaynaklardan tedarik edebilmenin ana hedeflerinden biri olduğunu ve bu hedef doğrultusunda uzun yıllardır bir altyapı sürecinin olduğunu ifade etti. 

Bakan Bayraktar, gazı sadece boru ile değil gemiler vasıtasıyla LNG olarak tedarik etme hedefleri olduğuna dikkat çekerek, "Bu anlamda yaptığımız yatırımlarla bugün Türkiye'deki yıllık olarak kullandığımız gaz ihtiyacının rahatlıkla yarısını sıvılaştırılmış şekilde alabilecek hale geldik." açıklamasında bulundu. 

Dolardan ani tepki: Tekrardan 34 liranın üzerinde! 18 Eylül 2024 güncel döviz kurları Dolardan ani tepki: Tekrardan 34 liranın üzerinde! 18 Eylül 2024... Haberi Görüntüle

10 YILLIK DEV ANLAŞMA

Bakan Bayraktar,"TotalEnergies ile yaptığımız anlaşma 10 yılı kapsıyor. 2027 yılından başlamak suretiyle 10 yıl boyunca her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküp 16 kargoluk LNG'nin Türkiye'ye teslimini içeriyor. Dolayısıyla aslında 16 milyar metreküplük bir anlaşma" dedi. 

FED'in kararı altın yatırımcılarını sarsacak! Altın yeni güne nasıl başladı? 10 Eylül 2024 gram ve çeyrek altın kaç TL oldu? FED'in kararı altın yatırımcılarını sarsacak! Altın yeni güne nasıl başladı?... Haberi Görüntüle

ANLAŞMAYLA BİRLİKTE DOĞAL GAZ UCUZLAYACAK 

Bayraktar, anlaşmanın son derece esnek şartlara, rekabetçi koşullara sahip olduğunu vurgulayarak, uzun vadede Türkiye'de gazı ucuzlatma hedefi doğrultusunda önemli katkı sunacağını ifade etti. Bakan Bayraktar, gerçekleştirilen altyapı çalışmalarıyla Türkiye'nin, ihtiyacı olan 50 milyar metreküpün üzerinde gaz tedarik edebileceğini, ülkenin kendi üretimi, mevcut boru hatları ve tedarik anlaşmaları kapsamında yaklaşık giriş kapasitesinin 80 milyar metreküpü rahatlıkla karşılayabilecek durumda olduğunu anlattı.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı? (9 Eylül 2024) Dolar ve Euro güne nasıl başladı? (9 Eylül 2024) Haberi Görüntüle

"TÜRK HARMANI OLUŞTURUYORUZ"

Türkiye'nin  50-55 milyar metreküplük tüketim ile Avrupa'nın dördüncü büyük doğalgaz piyasası olduğunun altını çizen Bayraktar, açıklamalarına şöyle devam etti; 

Geri kalan miktarı Avrupa'daki müşterilere ihraç edebilecek noktadayız. Türkiye'de farklı kaynaklardan gelen gazları karıştırmak suretiyle bir 'Türk harmanı' oluşturuyoruz. Bu karışımı da Avrupa'daki müşterilere, özellikle Güneydoğu Avrupa'daki gaz ihtiyacı olan ülkelere sunabilecek hale gelmiş durumdayız. Şu anda küçük miktarlarda Bulgaristan'a, Romanya'ya, Macaristan'a bu gazı ihraç ediyoruz. Bunu inşallah Türkiye ve BOTAŞ olarak daha büyük miktarlarda da yapacak hale geleceğiz.

Gözler açıklanacak rakamlara çevrilmişti! Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini belli oldu! Gözler açıklanacak rakamlara çevrilmişti! Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve... Haberi Görüntüle

4 AYDA 4 UZUN SÜRELİ ANLAŞMA 

Türkiye, yaptığı son anlaşma ile sıvılaştırılmış doğalgaz alanında son 4 ayda 4 uzun süreli anlaşmaya imza atmış oldu. Geçen Mayıs ayında BOTAŞ, 2 ayrı şirket ile 10 yıl süreyle LNG alımı ile ilgili anlaşmaya varmıştı. Eylül ayında da BOTAŞ ile Shell, 2027 yılından itibaren 10 yılı kapsayan dönem için yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük toplam 40 adet LNG kargosu teslimatı konusunda mutabık kalmıştı.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading