Dünya devrimin eşiğinde! 2030'da çok şey değişecek

Dünya devrimin eşiğinde! 2030'da çok şey değişecek

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, 2030'a kadar 5 bin 500 gigavattan fazla yenilenebilir enerji kapasitesinin ekleneceğini açıkladı ve bu rakam dünya elektrik talebinin neredeyse yarısını karşılayabilecek bir dönüşüm anlamına geliyor.

Ekonomi

09.10.2024, 15:52

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan "Yenilenebilir Enerji 2024" raporu, küresel yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyük artışı gözler önüne seriyor. Rapor, destekleyici politikalar ve uygun ekonomik şartlarla birlikte, dünyanın 2030’a kadar bugünkü büyük ekonomilerin toplam enerji kapasitesine eşit miktarda yenilenebilir enerji ekleyeceğini öngörüyor.

IEA Başkanı Fatih Birol’un yaptığı açıklamaya göre, küresel enerji sektöründe önümüzdeki yıllar büyük bir devrim yaşayacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının dünya elektrik talebinin yüzde 50'sini karşılayabileceği tahmin ediliyor.

Türkiye doğru yolda! Dünyaca ünlü ekonomistten enflasyon değerlendirmesi: Düşüş resmen başladı Türkiye doğru yolda! Dünyaca ünlü ekonomistten enflasyon değerlendirmesi: Düşüş resmen... Haberi Görüntüle

KAPASİTE ARTIŞINDFA ÇARPICI HEDEFLER

2024-2030 döneminde dünya genelinde 5 bin 500 gigavattan fazla yenilenebilir enerji kapasitesinin eklenmesi bekleniyor. Bu miktar Çin, Avrupa Birliği (AB), Hindistan ve ABD’nin toplam mevcut enerji kapasitesine eşdeğer. Raporda, bu büyümenin 2017-2023 dönemindeki artışın neredeyse üç katı olduğu belirtiliyor.

Bu hızlı artış, özellikle güneş enerjisi liderliğinde gerçekleşecek. Güneş enerjisinin küresel yenilenebilir kapasite artışının yüzde 80'ini oluşturacağı tahmin edilirken, rüzgar enerjisinin de zorluklara rağmen 2017-2023 dönemine kıyasla iki kat büyümesi bekleniyor.

Borsa güne nasıl başladı? İşte 08.10.2024 salı günü açılış verileri... Borsa güne nasıl başladı? İşte 08.10.2024 salı günü açılış verileri... Haberi Görüntüle

ÇİN, DÜNYA YENİLEBİLİR ENERJİ DEVİ OLACAK

Mevcut piyasa eğilimleri ve politik düzenlemelere bakıldığında, Çin’in 2030’a kadar kurulacak yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 60’ını oluşturacağı hesaplanıyor. Böylece Çin, dünya genelindeki yenilenebilir enerji kapasitesinin neredeyse yarısına ev sahipliği yapacak.

Hindistan ise en hızlı büyüme gösteren ekonomiler arasında yer alıyor ve yenilenebilir enerji kapasitesinde ciddi bir artış kaydediyor.

Ekonomik rahatlama için tarih verdi! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon mesajı! Ekonomik rahatlama için tarih verdi! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon mesajı! Haberi Görüntüle

YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ

Yenilenebilir enerji, giderek daha fazla ülke için en ucuz enerji seçeneği haline geliyor. Özellikle güneş enerjisinin maliyet avantajı, dünya genelinde enerji sistemlerinin dönüşümünde itici güç olmaya devam ediyor. 2030'a kadar dünya genelinde elektrik talebinin yarısının yenilenebilir enerjiyle karşılanabileceği düşünülüyor.

Emekliyi heyecanlandıran gelişme! AK Parti'den açıklama geldi: Önümüzdeki haftalarda rapor ortaya çıkar Emekliyi heyecanlandıran gelişme! AK Parti'den açıklama geldi: Önümüzdeki haftalarda rapor... Haberi Görüntüle

HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN DAHA FAZLA ADIM GEREKLİ

Raporda, 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin 2,7 katına çıkacağı öngörülse de, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nde belirlenen "3 kat artış" hedefiyle tam uyumlu olmadığına dikkat çekiliyor. Hükümetlerin daha hızlı hareket etmesi durumunda, bu hedefe ulaşmanın mümkün olabileceği belirtiliyor.

Altın almalı mı satmalı mı? Kahin son sözü söyledi: Tek bir şartla... Altın almalı mı satmalı mı? Kahin son sözü söyledi: Tek... Haberi Görüntüle

EN UCUZ SEÇENEK: YENİLENEBİLİR ENERJİ

IEA Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin dünya genelinde hükümetlerin hedeflerinin çok ötesinde büyüdüğünü ifade etti. Birol, "Yenilenebilir enerji artık sadece emisyonları azaltma ya da enerji güvenliği sağlama aracı değil. Aynı zamanda dünya genelindeki ülkelerde yeni enerji santrali kurmak için en ucuz seçenek haline gelmiş durumda." diye konuştu.

2030 yılına kadar dünya enerji sistemlerinde büyük değişimlerin yaşanacağını vurgulayan Birol, "Dünya 5 bin 500 gigavattan fazla yenilenebilir enerji kapasitesi ekleme yolunda. Bu, Çin, AB, Hindistan ve ABD'nin mevcut enerji kapasitesine neredeyse eşit. 2030 itibarıyla, yenilenebilir enerji küresel elektrik talebinin yarısını karşılayacak." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading