Yandex Metrica

Sitede Ara

Ekonomide yol haritası belli oldu: Türkiye'nin büyüme beklentisinde revizyona gidildi

Ekonomide yol haritası belli oldu: Türkiye'nin büyüme beklentisinde revizyona gidildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 dönemini kapsayan yeni "Orta Vadeli Program"ı açıkladı. Cevdet Yılmaz, açıklamasında ''2025-2027 dönemi programımızın temel amacı enflasyonun kademeli olarak tek hanelere düşürülmesi, orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna çıkılmasıdır.'' dedi. Ayrıca Türkiye'nin 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,5'e düşürüldü. Cevdet Yılmaz, ''2026'da yüzde 9,7'ye, 2027'de ise yüzde 7'ler civarına düşen enflasyon oranı öngörüyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Yeni OVP, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ekonomi

05.09.2024, 18:17

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program'ı açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de toplantıya katıldı.

Hedefin tek haneli enflasyon olduğunu belirten Cevdet Yılmaz, açıklamasında ''2025-2027 dönemi programımızın temel amacı enflasyonun kademeli olarak tek hanelere düşürülmesi, orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna çıkılmasıdır.'' dedi.

''2026'da yüzde 9,7'ye, 2027'de ise yüzde 7'ler civarına düşen enflasyon oranı öngörüyoruz" diyen Cevdet Yılmaz, 2024 yılı için enflasyon oranının yüzde 41,5'e gerilemesinin beklendiğini, 2025 yılı için hedefin 17,5 olarak revize edildiğini bildirdi.

Öte yandan Yeni OVP, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cevdet Yılmaz'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;

Ekonomik istikrarı sağlamak, sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek politika ve reformlar önümüzdeki 3 yıl ekonominin yol haritasını oluşturacak. Büyüme, istihdam gibi birçok alandaki yaklaşımı açıklayacağız. Seçimsiz uzun bir döneme girildi, öngörülebilirlik güçlendi. konomi programıyla politika belirsizliklerini ortadan kaldırdık. OVP ile kararlı şekilde ülkemizin refahını artıracağız. Hedef, katılımcı bir süreçle OVP'nin uygulanabilirliğini artırmak. OVP'de her adımı titizlilikle planladık. Dezenflasyonda Haziran 2024'te başladı. Enflasyon oranında 23,5 puan düşüş kaydedildi.

Bakan Uraloğlu o istatistikleri açıkladı: 8 ayda Türki̇ye nüfusunun i̇ki̇ katı... Bakan Uraloğlu o istatistikleri açıkladı: 8 ayda Türki̇ye nüfusunun i̇ki̇... Haberi Görüntüle

''ENFLASYONDA GEÇİŞ DÖNEMİ GERİDE KALDI''

Bütçe açığı olumlu seyir izledi, politikalar etkili oldu. OVP programımız başarıyla çalışmakta, sonuç üretmektedir. Son bir yılda hedeflerimiz gerçekleşti. Enflasyon eylül ve sonrasında devam edecek. Enflasyonda geçiş dönemi geride kaldı. Enflasyon yüzde 23,5 puan geriledi. Dezenflasyon sürecinin etkileri başladı. Milli gelir yüzde 3.8 büyüdü. Türkiye ekonomisinde istikrarlı büyüme süreci devam ediyor. İstihdam artışı ve işsizlikte düşüş ekonomi programının başarısıdır. Türkiye ekonomisi istikrarlı bir şekilde büyüyor. Ekonomimiz dış şoklara karşı direncini artırdı. Cari işlemler açığı daha da geriledi.

Eğitim ödeneği ne zaman hesaplara yatırılacak? 2024-2025 dönemi ödeneği ne kadar oldu? Eğitim ödeneği ne zaman hesaplara yatırılacak? 2024-2025 dönemi ödeneği ne... Haberi Görüntüle

''TÜRK LİRASINA GÜVEN ARTTI''

TL mevduatların toplam içindeki payı Ağustos'ta yüzde 54'e çıktı. Kur korumalı mevduat, 47,8 milyar dolara kadar düştü. KKM'den çıkış devam ediyor. Türkiye ekonomisi gelecekte olumlu eğilimini sürdürecek. Brüt uluslararası rezervlerimizin 26 Mayıs 2023'te 98,5 milyar dolar seviyesinden 23 Ağustos 2024 tarihinde 150,4 milyar dolara yükseldiğini görüyoruz. Rezervler artıyor, risk primi 238 baz puana düştü.

5 yıl erken emeklilik müjdesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan söz vermişti: 1800 prim günü indirimi geldi! 5 yıl erken emeklilik müjdesi! Cumhurbaşkanı Erdoğan söz vermişti: 1800... Haberi Görüntüle

''YENİ OVP'DE TEMEL AMAÇ TEK HANELİ ENFLASYON''

2025-2027 dönemi programımızın temel amacı enflasyonun kademeli olarak tek hanelere düşürülmesi, orta-üst gelir grubundan üst gelir grubuna çıkılmasıdır. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması amaçlanıyor. Orta Vadeli Programın amacı enflasyonun tek haneye düşürülmesi, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın artırılması, gelirin toplumun tüm kesimlerine adil dağıtılmasıdır. Yeni OVP ekonomimizi güçlendirecek. Programın hedefleri, refahı yükseltecek rekabet gücünü artıracak. 

Türkiye'nin en zengin 27 kişisi belli oldu Türkiye'nin en zengin 27 kişisi belli oldu Haberi Görüntüle

''TEKNOLOJİ ODAKLI BÜYÜME GERÇEKLEŞECEK''

Yatırımlar ve yenilikçi projeler desteklenecek. Yatırımcı dostu politikalar sürecek, bürokrasi azaltılacak. İş ve yatırım ortamı iyileşecek. Türkiye, 16 çeyrektir aralıksız büyüyor. Küresel tablo, Türkiye'nin ekonomik büyümesine olumlu yansıyacak. Yeni OVP dönemi Türkiye'nin ekonomik yapısını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için atılacak önemli adımları kapsamaktadır.

Apple iphone 15 fiyatları düştü mü? Iphone 15 fiyatları ne kadar oldu? Apple iphone 15 fiyatları düştü mü? Iphone 15 fiyatları ne... Haberi Görüntüle

''2024 BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 3,5''

2024'te bölgemizde artan gerilimlerin etkisiyle, büyümenin yüzde 3,5 oranında gerçekleşmesi beklenmektedir. 2025'te büyüme oranının yüzde 4, 2026 ve 2027'de ise sırasıyla yüzde 4,5 ve yüzde 5 seviyelerine çıkması planlanmaktadır. Hedef 2024'teki kişi başı milli gelirin 15 bin 551 dolara yükseltmek. OVP ile enflasyonu düşürerek kalıcı refahı sağlamayı amaçlıyoruz. Hedefimiz sürdürülebilir büyüme. OVP dönemimiz boyunca 2,3 milyon ilave istihdam oluşturulması öngörülmektedir. Bu hedef büyüme potansiyelimizi artırırken, işsizliği kademeli düşürecektir.

9-10 Eylül benzine, mazot ve motorine indirim gelecek mi? Akaryakıt zammı ne zaman? 9-10 Eylül benzine, mazot ve motorine indirim gelecek mi? Akaryakıt... Haberi Görüntüle

''2026'DA ENFLASYON TEK HANELİ OLACAK''

2026'da tek haneli enflasyon olacak. 2024 yılında enflasyon beklentisi yüzde 41,5. 2025 enflasyon hedefi yüzde 17,5. 2026 hedefi yüzde 9,7. Enflasyonun tek haneye düşmesi ekonomik büyümeyi destekleyecek. 2024 yılının sonunda cari açığın yüzde 1,7'ye düşürülmesi bekleniyor. Yeni OVP ile cari açık gerileyecek. Deprem sonrası hızlı toparlanma oldu. Bütçe açığını öngörülenin 503 milyar TL altında bekliyoruz.

Dolar ve Euro'nun güne nasıl başladığı yatırımcılar tarafından merak ediliyor. İşte para piyasalarında son durum... Dolar ve Euro'nun güne nasıl başladığı yatırımcılar tarafından merak ediliyor.... Haberi Görüntüle

''İSTİHDAM ARTMAYA DEVAM EDECEK''

Mali disiplinden asla taviz vermedik. Sıkı mali politikamızın etkisi yeni dönemde de olumlu yansıyacak. Bu yıl sonu itibarıyla ihracatımızın 264 milyar dolar, dönem sonunda ise 320 milyar dolara yakın seviyelerde olmasını bekliyoruz. Dönem sonunda 83 trilyon TL'lik ekonomik büyüklük, 1 trilyon 774 milyar dolarlık ekonomik hacim ve 20 bin dolar seviyelerine çıkmış kişi başına geliri hedefliyoruz. İthalatımızın yıl sonu itibarıyla 345 milyar dolardan OVP dönemi sonunda 417 milyar dolar seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Yerli enerji kaynaklarını daha güçlü hale getirmeyi amaçlıyoruz. 2,3 milyon ek istihdam oluşturulacak.

Altın fiyatları depara kalktı! İşte 11 Eylül 2024 gram altın, çeyrek altın ve cumhuriyet fiyatları Altın fiyatları depara kalktı! İşte 11 Eylül 2024 gram altın,... Haberi Görüntüle

''İHRACAT REKORLARIMIZ DEVAM EDECEK''

Etkin ticaret diplomassisiyle yeni pazar fırsatları oluşturulacak. İhracat rekorlarımız devam edecek. Program dönemi sonunda bütçe açığının milli gelire oranının, uzun dönem ortalamasının altına, yüzde 2,5 oranına gerilemesini hedefliyoruz. Cari işlemler dengesinde yıl sonu itibarıyla 22 milyar dolar gibi bir açık öngörüyoruz, dönem sonunda da yine aynı seviyelerde kalacağını öngörüyoruz.

Enerjide tam bağımsızlığa koşar adım! Bakan Bayraktar Gabar'daki rekor petrol üretimini açıkladı! Enerjide tam bağımsızlığa koşar adım! Bakan Bayraktar Gabar'daki rekor petrol... Haberi Görüntüle

''TASARRUF ÖN PLANDA''

Yeni OVP'de tasarruf ön planda. Kamu harcamalarında etkinlik sağlanması önceliğimizdir. Etkin bir harcama politikası bütçe açığını kontrol altında tutarak mali disiplini sağlamak için kritik rol oynadığı gibi dezenflasyon sürecimize de ciddi katkılar sunacaktır Vergilemede daletli etkili bir şekilde uygulamayı amaçlıyoruz. Vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışılıkla mücadele edilmesi, kamu gelirlerinin artırılmasına ve mali sürdürülebilirliğin sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Bu yıl sonu itibarıyla ihracatımızın 264 milyar dolar, dönem sonunda ise 320 milyar dolara yakın seviyelerde olmasını bekliyoruz. Dalgalı kur rejiminde ne bir kur tahminimiz var ne bir kur hedefimiz var ne de böyle bir irademiz söz konusu. Kuru esas belirleyecek olan piyasadaki arz ve taleptir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading