Emekli maaşı için olası senaryo yazıldı! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekli maaşı için olası senaryo yazıldı! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak ayından sonra yapılacak maaş zammını beklemeye başladı. Bu yılın ikinci yarısının ardından oluşan enflasyon oranına göre belirlenecek maaş için zıfır zam ihtimali de göz önünde bulunduruldu. Milyonlarca emeklinin yakından takip ettiği maaşlara ne kadar zam yapılacak? İşte merakla beklenen o sorunun yanıtı için olası senaryo yazıldı.  

Ekonomi

16.10.2024, 10:42

Yeni yılın gelişine az bir zaman dilimin kalmasıyla beraber memur maaş zammı ve emekli maaş zammı için beklentiler yukarıya çıktı. Emekliler en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını ve maaşlara ne kadar zam yapılacağı sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Son günlerde arama motorlarında bu sorular ile meşgul eden emekliler için olası senaryo yazıldı. Milyonlarca emeklinin merak ettiği o konuyla ilgili detaylar...

Her geçen gün yeni yılın yakınlaşmasıyla beraber gözler ocak ayına çevrildi. Milyonlarca işçi, memur ve emekli maaş zamlarını bekliyor. Memur emeklileri ve işçi emeklileri, memura yapılacak 6 aylık zam oranı derecisinde zam alacak. Eylül ayıyla beraber üç aylık enflasyon belirlendi. Bu doğrultuda temmuz, ağustos ve eylül ayında toplam enflasyon yüzde 8,92 olarak aktarıldı.

İşçi emeklileri için net bir durum ortaya konuldu. İşçi emeklileri için şuanda yüzde 8,92'lik bir zama kesinleşimiş gözüyle bakılıyor. Emeklilerin maaşına haziran ayı içerisinde altı aylık enflasyon oranı olan yüzde 24,73 zam yapılmıştı. Gözler şimdi 2025 Ocak ayında yapılacak zammına çevrildi. Güncel emekli maaşı oranları o zaman nihayete kavuşacak.

Temmuz ayında memeur ve memur emeklilerine yüzde 10'luk bir sözleşme zammı yapılmıştı. Enflasyonda bu oran 6 aylık baz alındığında bu oranın üzerinde bir fark elde edececekler. 

Yüzde 6'lık bir zamda enflasyon farkının üzerine de toplu sözleşmeden doğacak. Memurlar, şimdilik yüzde 10'luk dilimin dışına çıkmadığı için bu hakdan yararlanamayacak.

Piyasa tahminleri göz önünde bulundurulduğundan enflasyonun yüzde 15 civarlarına çıkacabileceği dile getiriliyor.

İşçi emeklileri, 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. İşçi emeklileri, 6 aylık enflasyon oranına göre zam alıyor. Bu durumun gerçeğe dönüşmesi halinde emeklilerin yıl sonu zam oranın yüzde 15 civarında olması öngörülüyor.

En düşük emekli aylığı, temmuz ayı içerisinde 17 bin 587 lira olarak belirlenmişti. Bu doğrultuda bu seneryonun hayata geçmesiyle en düşük aylık, 19 bin 521 liraya çıkması bekleniyor.

En düşük emekli maaşı ise temmuz ayıyla beraber 12 bin 500 lira olarak açıklanmıştı. Enlasyonda yapılan zamlara rağmen bu rakamın altına inemeyen aylıklar, 12 500 liraya tamamlandı. Açıklanan güncel rakamlar dahilinde 3 milyon 703 bin 180 kişi en düşük emekli maaşı alıyor.

En düşük emekli maaşının artış göstermesi için Meclis düzenlemesi olması gerekiyor. Ekonomi yönetimi tarafından belirlenen tutar, yasa tekliyle beraber TBMM'ye sunuluyor. Bu kapsamda enflasyondan oluşan zamlar en düşük emekli aylığına etki etmiyor.

 

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading