Emekli maaşlarında fark kapatılacak mı? Hükümet harekete geçti: İşte masadaki formüller

Emekli maaşlarında fark kapatılacak mı? Hükümet harekete geçti: İşte masadaki formüller

Milyonlarca emekli adayı, emeklilik dilekçelerini vermeye devam ediyor. Çünkü 2024 yılında emekli olanların, 2025'te emekli olacaklara göre daha fazla maaş alacak olmaları. Ekonomi yönetimi ise alternatif çözümler üretmeye başladı. Düzenlemenin ekim ayı içinde netleşmesi bekleniyor. 

Ekonomi

02.10.2024, 12:37

2025 yılına az bir zaman kalırken milyonlarca vatandaş, emeklilik dilekçelerini vermeye devam ediyor. Bunun başlıca sebebi ise, 2024 yılında emekli olanların, 2025'te emekli olacaklara göre daha fazla maaş alacak olmaları. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlarken emeklilerin maaş farkı konusuna değindi.

Türk ilaç firmasından kritik imza! Maymun çiçeği virüsü için tek ilaç... Türk ilaç firmasından kritik imza! Maymun çiçeği virüsü için tek... Haberi Görüntüle

BAKAN IŞIKHAN: ÇALIŞIYORUZ

Bu yıl emekli olacaklar ile 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak farkla ilgili çalışma yaptıklarını belirten Bakan Işıkhan, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile bir araya gelip görüşeceğiz." ifadelerini kullandı.

Oluk oluk petrol fışkıran sahalara kilit! Felaket kasırgası: Zarar çok ama çok büyük! Oluk oluk petrol fışkıran sahalara kilit! Felaket kasırgası: Zarar çok... Haberi Görüntüle

TBMM'YE SUNULACAK

2024 yılında emekli olup dilekçe verenlerin maaşlarında yüzde 30 ila yüzde 35 oranında bir artış görmesi bekleniyor. Ancak emeklilik dilekçesi 2025 yılına bırakılırsa, bu oranda bir düşüş yaşanacak. 2024 Ocak ayında SGK ve Bağkur emeklilerine yapılan yüzde 49.25’lik zam, bu farkın en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Emekli maaşlarında farkın kapatılıp kapatılmayacağı merak konusu olurken hükümet düğmeye bastı. Emekli aylıkları arasındaki fark ile ilgili bakanlıklar arasında görüşmeler başladı. Söz konusu çalışmanın ekim ayı içerisinde somutlaştırılması ve daha sonra TBMM'ye sunulması bekleniyor.

Kuruş kuruş hesaplandı: Emeklinin ocak 2025'de alacağı rakam ortaya çıktı: Bu zam ilaç gibi gelecek Kuruş kuruş hesaplandı: Emeklinin ocak 2025'de alacağı rakam ortaya çıktı:... Haberi Görüntüle

İŞTE MASADAKİ FORMÜLLER

Sabah Gazetesi'nin aktardığı habere göre çalışmaya ilişkin alternatif formüller yürütülüyor. Bu formüller arasında prim ve gün sayılarındaki değişiklik, seyyanen zam ve güncelleme katsayısında düzenleme yer alıyor. Öne çıkan formülün güncelleme katsayısına yönelik olduğu ifade edilidi. Bu yönde bir değişiklik yapılması halinde 2024 güncelleme katsayısı 1.4255 yerine, 1.8616 olarak değiştirilecek. Konuyla ilgilenen ilgili bakanlıklar düzenlemenin bütçeye getireceği maliyet üzerinde çalışma yürütüyor.

Borsa haftaya nasıl başladı? Borsa haftaya nasıl başladı? Haberi Görüntüle

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL HESAPLANIR?

Peki maaş farkları nasıl hesaplanıyor. Maaş farkları, güncelleme katsayısı yöntemiyle hesaplanıyor. Güncelleme katsayısı her yılın aralık ayına göre TÜİK tarafından açıklanan tüketici enflasyonu ile büyüme hızının yüzde 30’unun toplamına tam sayısının ilâve edilmesi sonucunda bulunuyor. Enflasyonun yüksek olduğu yıllarda maaş farkları arasında belirgin farklılıklar ortaya çıkıyor. 2024 yılı güncelleme katsayısı 1,8616 olarak hesaplanırken, 2025 yılında katsayının 1.4255 olması bekleniyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading