Yandex Metrica

Sitede Ara

Emekli olmak isteyene piyango vurdu! O tarihte SGK girişi olanlara kısmi emeklik imkanı geliyor!

Emekli olmak isteyene piyango vurdu! O tarihte SGK girişi olanlara kısmi emeklik imkanı geliyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emeklilik hayali kuran vatandaşlar için erken emekli olma imkanlarını sunmaya devam ediyor. Ancak birçok vatandaş is bu hayallerine gerek prim günlerindeki eksiklik gerekse yaş sınırı nedeniyle emekli olamamakta. 10 yıl sigortalılık süresine sahip olan vatandaşlar için ise kısmı emeklilik imkanı geliyor.

Ekonomi

23.06.2024, 15:51

16 milyondan fazla vatandaş emekliliğin tadını çıkarırken milyonlarca sigortalı çalışan ise emeklilik hayali kurmaya devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ise erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için seçenekleri araştırmaya devam ediyor.

Son dakika: Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı Son dakika: Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı Haberi Görüntüle

PRİM GÜN SAYILARI VE YAŞ SINIRINDA KISMİ EMEKLİLİK FORMÜLÜ

Milyonlarca çalışan vatandaşın emekli olabilmesi için belirlenen yaş kriteri, prim gün sayısı ve diğer emekli olabilmek için belirlenen kriterlere uymaları gerekmektedir. 3600 gün yani 10 yıl prim gün sayısını tamamlamak, kadınların 50, erkeklerin ise 55 yaşını doldurmaları gerekmektedir. Ancak şuan ki mevzuata göre, kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaş şartına uyması gerekiyor.

TMO duyurdu! SMS ile bilgilendirme yapılacak! Ödemeler bugün itibarıyla hesaplara yatırıldı TMO duyurdu! SMS ile bilgilendirme yapılacak! Ödemeler bugün itibarıyla hesaplara... Haberi Görüntüle

1999 SİGORTA GİRİŞLİLER DİKKAT

SSK emeklilerinin yanı sıra BAĞ-KUR emeklisinin ise kısmi emeklilikte 15 yılda, 5 bin 400 prim ile kısmi emeklilik için yeterli oluyor. 1 Ekim 1999 tarihinden itibaren sigorta girişliler ise yaş şartı öne çıkıyor. 

Kısmi emeklilikte ise 55 yaş, 5.400 gün prim formülü düşünülüyor. Kısmi emeklilik için 1 Ekim 1999 tarihinden itibaren sigorta girişi olanlar ve emekliliklerine 2 yıl kalan erkek vatandaşlar için 5 bin 400 yani 15 yıl prim ödemiş oluyor. Ayrıca 55 yaşını doldurduğu takdirde ise emekli olmaya hak kazanmış sayılıyor. 

Kadın sigortalı çalışan için ise 1 Ekim 1999 tarihinde işe giriş tarihi varsayıldığında emekliliğine 2 yıldan az bir süre kalması halinde 15 yıllık toplamda 5 bin 400 prim gününü doldurması ve 55 yaşına gelmesi halinde kademeli emeklilik yaşı 502ye düşüyor ve emekli olma hakkını kazanıyor.

Ancak yaşını dolduran fakat prim günleri eksik olan vatandaşlar için ise durum biraz daha farklı olabiliyorç Kısmi emeklilikten faydalanmak isteyen vatandaşların çoğu 58-60 yaşına gelmesine rağmen eksik primleri nedeniyle emekli olamıyor. Ancak emekli olmak isteyen çalışan sigortalıların ise bir defaya mahsus 3 bin 600 güne tamamlaması için prim borçlanma imkanı getirilmesini istiyorlar. 

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading