Emekliler maaş farkını asıl alır? Uzmanlar tek tek yorumladı

Emekliler maaş farkını asıl alır? Uzmanlar tek tek yorumladı

Milyonlarca emekli adayı, emeklilik dilekçelerini vermeye devam ediyor. Çünkü 2024 yılında emekli olanların, 2025'te emekli olacaklara göre daha fazla maaş alacak olmaları. Uzman isimler ise bu farkın nedenlerini ve emeklilik dilekçesi verirken dikkat edilmesi gereken tarihleri açıkladı.

Ekonomi

01.10.2024, 10:56

2025 yılına az bir zaman kalırken milyonlarca vatadandaş, emeklilik dilekçelerini vermeye devam ediyor. Bunun temel nedeni ise, 2024 yılında emekli olanların, 2025'te emekli olacaklara göre daha fazla maaş alacak olmaları. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlarken emeklilerin maaş farkı konusuna değindi.

Bu yıl emekli olacaklar ile 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak farkla ilgili çalışma yaptıklarını belirten Bakan Işıkhan, "Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile bir araya gelip görüşeceğiz." dedi.

Bu bağlamda konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, 2024’te emekli olmanın maaşlar üzerinde neden avantaj sağladığını açıkladı. Zengin, özellikle SSK ve BAĞ-KUR emeklilerini etkileyen bu durumun temelinde, emeklilik dilekçesi verilen tarihin maaşın hesaplanmasında önemli bir rol oynadığını belirtti.

Beyaz altın tüm zamanların rekorunu kırdı! Gümüşü yerinde tutmak imkansız Beyaz altın tüm zamanların rekorunu kırdı! Gümüşü yerinde tutmak imkansız Haberi Görüntüle

2024'TE EMEKLİ OLANLAR NEDEN DAHA FAZLA MAAŞ ALACAK?

"2024 yılında emekli olup dilekçe verenler, maaşlarında yüzde 30 ila yüzde 35 oranında bir artış görecek.'' diyen Zengin, şunları kaydetti;

''Ancak emeklilik dilekçesi 2025 yılına bırakılırsa, bu oranda bir düşüş yaşanacak" dedi. 2024 Ocak ayında SGK ve Bağkur emeklilerine yapılan yüzde 49.25’lik zam, bu farkın en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.''

Borsa güne nasıl başladı? Borsa güne nasıl başladı? Haberi Görüntüle

EMEKİLİLİK DİLEKÇESİ İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?

SGK Uzmanı Dilek Ete ise "2024 yılına kadar emeklilik dilekçesi verenler, 2023 yılı enflasyon rakamlarından faydalanarak daha yüksek maaş alacaklar. Ancak 1 Ocak 2025'te dilekçe verenler, 2024 yılı verileri üzerinden hesaplama yapılacağı için daha düşük maaş alacaklar" ifadelerini kullandı.

Özellikle SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için 31 Aralık 2024’e kadar dilekçe verilmesinin yüzde 30 daha yüksek maaş anlamına geleceğini belirten Dilek Ete, ''Kamu işçileri için son başvuru tarihi 14 Ocak 2025 olarak açıklandı. Aynı zamanda SGK, yeni düzenlemeler getirmeyi planlıyor. Emekli olup çalışmaya devam edenlerden Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi kesilecek. Bu durum kayıt dışı çalışmayı artırabilir. Emekliler aylıkları yetmediği için çalışmaya devam ediyor. Ancak bu kesinti, sigortasız çalışmayı teşvik edebilir" dedi.

 

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading