Yandex Metrica

Emeklilik sistemi güncelleniyor: Prim gün sayısı prim miktarı ve yaş kriterlerine düzenleme geliyor

Emeklilik sistemi güncelleniyor: Prim gün sayısı prim miktarı ve yaş kriterlerine düzenleme geliyor

Emeklilik sisteminin güncellenmesi için çalışma yapacaklarını belirten AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler “Gelişmiş ülkelerde, 45-50 yaşında emekli olmaz ama bizde var. Bunu yaş olarak da, prim miktarı olarak da, süre olarak da daha gerçekçi bir zemine ulaştırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomi

31.08.2024, 12:24

Mevcut düzen artık yükü taşıyamıyor ve emeklilik sistemine güncelleme geliyor. 45-50 yaşlarında emeklilik bitiyor. Prim gün sayısı prim miktarı ve yaş kriterlerine düzenleme geliyor. Konuya ilişkin açıklamayı AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yaptı. Abdullah Güler, emeklilik sisteminin güncellenmesi için çalışma yapacaklarını söyledi.

AB'den flaş karar! Rusya'ya kapıları kapadı AB'den flaş karar! Rusya'ya kapıları kapadı Haberi Görüntüle

''GELİŞMİŞ ÜLKELERDE 45-50 YAŞINDA EMEKLİ OLMAZ AMA BİZDE VAR''

Türkiye gazetesine konuşan Güler “Emeklilik sisteminin güncellenmesi konusunda kapsamlı bir çalışma ortaya koyacağız. Çalışacağız. Teknik detaya şu anda vakıf değiliz. Etki analizleri çıkarmamız lazım. Gelişmiş ülke örnekleri var. Biz bu hâliyle, sürekli bütçeden emeklilik sistemine kaynak aktararak bunu sürdürmeye çalışıyoruz. Bu, çok doğru bir şey değil. Bütçe kaynaklarını daha verimli, farklı yerlere kullanmamız gerekiyor.'' dedi.

Milli emlak gemileri yaktı! 25 bin TL'ye kelepir arsa fırsatı: Başvurun tapunuzu kapın Milli emlak gemileri yaktı! 25 bin TL'ye kelepir arsa fırsatı:... Haberi Görüntüle

''GELİŞMİŞ ÜLKELERDE 45-50 YAŞINDA EMEKLİ OLMAZ AMA BİZDE VAR''

sözlerine devam eden Abdullah Güler, ''Emeklilik sistemini daha adil, daha sürdürülebilir bir zemine oturtmamız lazım. Prim gün sayısı, ödenecek prim miktarı ve yaş, çok önemli. Gelişmiş ülkelerde, 45-50 yaşında emekli olmaz ama bizde var. Bunu yaş olarak da, prim miktarı olarak da, süre olarak da daha gerçekçi bir zemine ulaştırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Togg'dan bir çıkarma daha! O ülkede ilk defa tanıtılacak Togg'dan bir çıkarma daha! O ülkede ilk defa tanıtılacak Haberi Görüntüle

ESNAFA 7.200 GÜN GÜNDEMDE

Ayrıca sosyal güvenlik sisteminin yeni bir düzene kavuşturulması için çalışma yapılması bekleniyor. Esnafın emeklilikteki 9 bin prim günü şartının 7.200’e düşürülmesinin yanı sıra ev kadınlarına prim desteği ile yıpranma hakkının verilmesine yönelik düzenlemelerin de yeni dönemde çalışmaları yapılacak. Hatta sosyal güvenlik reformu kapsamında ele alınabileceği ifade ediliyor.

SGK uzmanı açıkladı: Kadınlar 46, erkekler 48 yaşında emekli olabilir SGK uzmanı açıkladı: Kadınlar 46, erkekler 48 yaşında emekli olabilir Haberi Görüntüle

EYT’NİN MAALİYETİ 577 MİLYAR LİRA

Emeklilik sisteminin güncellenmesini zorunlu kılan gelişmelerden biri de 2022 yılında yapılan EYT düzenlemesi oldu. EYT düzenlemesinin sadece 2024 yılı maliyeti, yaklaşık 577 milyar lira olarak hesaplandı. Ayrıca, EYT kapsamında önümüzdeki 17 yılda eksik prim günlerini tamamlayarak toplamda 4,8 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. EYT’den faydalanan sigortalıların emeklilik tarihlerinin ortalama 6 yıl erkene çekildiği hesaplanırken, 2023 yılı sonu itibarıyla EYT kapsamında 2 milyon kişi emekli olmuştu. EYT kapsamında emekli olanların yaş ortalaması ise 48,1.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading