Emeklilik sisteminde 65 yaş reformu! Geç emekli olana daha fazla maaş…

Emeklilik sisteminde 65 yaş reformu! Geç emekli olana daha fazla maaş…

Emeklilik Sistemi Reformu adı altında gerçekleştirilen yeni tasarıda yaş ve ödenen prim gün sayısında değişikliğe gidiliyor. Buna göre; geç emekli olanlar daha fazla maaş almaya hak kazanıyor.

Ekonomi

08.10.2024, 12:43

Emeklilik Sistemi Reformu taslak çalışmasında yeni değişiklikler dikkat çekiyor. Halihazırda mevcut yasada 2035'e kadar emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş koşulu yer alıyor. 2035’ten sonra ise ise herkes için 65 yaş koşulu bulunuyor.

Yeni düzenleme doğrultusunda yaş koşulunun değiştirilmesi ve 2030'a kadar 65 yaş şartının getirilmesi planlanıyor. Aynı zamanda da ödenen prim miktarı, ne kadar süre ödendiği ve yaş koşuluna göre artan ve azalan aylık bağlama oranları üzerinde de bir çalışma yapılıyor.

En düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kalması sonrasında ödenen prim gün sayısı ile alınan emekli aylığının dengede kalmaması, emekli maaşları arasındaki adaletsizlik, farklı katsayı uygulamalarının yol açtığı dengesizlik, aylık bağlama oranlarının yeniden düzenlenmesi, emeklilik yaşı ile ilgili düzenlemenin çalışma koşullarından oldu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler katıldığı bir programda mevcut emeklilik sisteminin prim sayısı ve yaş bakımından değerlendirilerek ele alınacağına vurgu yaparak "Gelişmiş ülkelerdeki uygulamayı esas alırsak emeklilikte üç başlık öne çıkıyor; ödediğiniz prim miktarı, ödediğiniz süre ve yaş" sözlerini sarf etti.

Emekli Maaş

Bu zam ilaç gibi gelecek! 12.500, 13.400, 15.000 TL emekli maaşı alanlar dikkat! Seyyanen zam müjdesi Bu zam ilaç gibi gelecek! 12.500, 13.400, 15.000 TL emekli... Haberi Görüntüle

DAHA FAZLA MAAŞ...

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi üç ayrı kategoride 2024’te kaç kişi, 2025’te, 2026’da kaç kişinin emekli olacağına bakılıyor. Aylık bağlama oranları bu üç kurumda da farklı olarak uygulanıyor. Bunların yıllara bağlı olarak alacakları tazminat ve ücretlerde bir değişiklik olup olmayacağı yakından inceleniyor.

Emeklilik Sistemi Reformu taslak çalışmasına göre yaş ve ödenen prim gün sayısı mevcut yasada 2035’e kadar emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş koşulu bulunuyor. 2035’ten sonra ise herkes için 65 yaş koşulu yer alıyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte yaş koşulunun değiştirilmesi ve 2030’a kadar 65 yaş şartının getirilmesi planlanıyor.

Aynı zamanda da ödenen prim miktarı, ne kadar süre ödendiği ve yaş koşuluna göre artan ve azalan aylık bağlama oranları üzerinde bir çalışma gerçekleştirilecek. Buna göre de yüksek miktarda, uzun süre prim ödeyen ve çok geç emekli olan daha fazla maaş alacak.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Murat Gürel

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading