Yandex Metrica

Emekliye çifte maaş müjdesi! 16 milyona havalara uçacak: Hesaplar yapılmaya başlandı

Emekliye çifte maaş müjdesi! 16 milyona havalara uçacak: Hesaplar yapılmaya başlandı

16 milyon emekliye çifte maaş müjdesi geldi. Yüksek enflasyon nedeniyle geçinmekte zorlanan emekliler çifte maaş alacak. SGK hesaplamara başladı. Peki hangi emekliler ne zaman çifte maaş almaya başlayacaklar?

Ekonomi

30.08.2024, 16:08

Milyonlarca emekli gözünü hükümetten gelecek müjdelere çevirdi. Yüksek enflasyon nedeniyle geçinmekte zorluk çeken emeklilere çifte maaş verilecek. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile hem SGK’nın hem de emeklilerin rahatlatılmaları planlanıyor. 

Söz konusu sistem ygulamaya girdiğinde çalışanlar emekli olduklarında çifte maaş alma imkanı elde edecekler. Sistemin kurulması için kısa bir süre içerisinde yasal düzenleme yapılacak. Bu yasal düzenleme yapıldıktan sonra tüm çalışanlar zorunlu olarak TES’e girecekler. Emekli olduklarında ise iki maaş birden alarak ekonomik olarak rahatlayabilecekler.

Altın yatırımcıları dikkat! Herkes yarın açıklanacak verilere odaklandı: İşte 5 Eylül gram altın fiyatları... Altın yatırımcıları dikkat! Herkes yarın açıklanacak verilere odaklandı: İşte 5... Haberi Görüntüle

EMEKLİYE ÇİFTE MAAŞ

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nde çalışanların emeklilikte ikinci maaş alabilmeleri için primödemesi yapmaları gerekecek. Bu sistemde sadece çalışanlar prim ödemeyecek. Çalışanların brüt maaşlarının yüzde 3’ü TES’e kesilecek. Bunun üzerine işveren de katkı sağlayacak ve ek bir prim ödeyecek. Son olarak ise devlet de katkı verecek.

Çalışanlar en az 10 yıl bu sistemde kalmak zorunda kalacak. 55 yaşındanönce de bu sistemden çıkılamayacak. Sistemden çıkmak isteyenler ya toplu para olarak tüm birikimi tek seferde alacaklar ya da kendilerine emekli maaşı bağlanmasını isteyecekler. 

TES ile birlikte çalışanların kıdem tazminatlarının bir alakası olmayacak. Kıdem tazminatlarını çalışanlar şartlar oluştuğunda alabilecekler. Bu sistem tamamen şu anda çalışma hayatında olanları etkileyecek. Mevcut emeklilerin ikinci bir emekli maaşı alma gibi bir şansları olmayacak. Yasal düzenlemenin TBMM açıldığında torba yasa ile gündeme alınması bekleniyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading