Yandex Metrica

Sitede Ara

Emekliye fıstık gibi zam: Emekli aylığı ve oranı netlik kazandı: Yüzde 100 zam geliyor

Emekliye fıstık gibi zam: Emekli aylığı ve oranı netlik kazandı: Yüzde 100 zam geliyor

16 milyon emeklinin merakla beklediği zam oranı yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı. Özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yapılacak zamlar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası’nın enflasyon verileri ışığında şekilleniyor. Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayı verileri açıklandı, geriye sadece Haziran verisi kaldı. Peki 2024 temmuz ara zammı ne kadar olacak?

Ekonomi

14.06.2024, 14:50

Temmuz ayında yapılacak ara zam milyonlarca emeklinin hayallerini süslüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk beş ayına ait enflasyon verilerini açıkladı. Bu veriler, Temmuz ayında yapılacak zamlar için önemli bir gösterge olacak. 

Öte yandan Merkez Bankası’nın piyasa katılımcı anketi sonuçları da emeklilerin zam beklentilerini şekillendiriyor. Anket sonuçlarına göre, Temmuz ayında emekli maaşlarına beklenen zam oranı yüzde 25 olarak öngörülüyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri doğrudan enflasyon oranında zam alacağı için bu yüzde 25'lik beklenti oldukça önemli.

2024 yılı ayrıca emeklilere refah payı adı altında ek bir zam daha yapılması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre, bu yıl refah payı yüzde 5 olarak öngörülüyor. Böylece, Temmuz ayında emeklilerin maaşlarına yapılacak toplam zam oranı yüzde 30’a ulaşacak.

Dev Amerikan bankasından altın tahmini: O rakamlar artık hayal değil, o tarihte öyle bir şey yaşanacak ki... Dev Amerikan bankasından altın tahmini: O rakamlar artık hayal değil,... Haberi Görüntüle

2024 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KAÇ TL OLACAK?

Temmuz ayında yapılacak zam ile birlikte en düşük emekli maaşı önemli ölçüde yükselecek. 6 aylık enflasyon verileri ve refah payı dahil edildiğinde, en düşük emekli maaşı 12.500 TL ile 13.000 TL arasında belirlenecek.

Ayrıca 3600 ek gösterge düzenlemesi, kamu personelinin mali haklarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Söz konusu düzenlemeyle kamu personelinin maaşları ve emeklilik ikramiyeleri yükselecek. Öte yandan emeklilik şartları da daha avantajlı hale gelecek.

Bağkur prim gün sayısının 9 bin günden 7200 güne düşürülmesiyle, daha erken emeklilik imkanı sağlanacak. Söz konusu düzenleme, özellikle esnaf ve çiftçiler için büyük bir kolaylık sağlayacak. Daha az prim günü ile emeklilik, çalışanların emeklilik planlarını daha rahat yapmalarını sağlayacak.

 

Habere Tepki Ver

2

1

0

0

0

0

1

1

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading