Yandex Metrica

Emlakta yeni dönem başlıyor: İşte doğrulanmış ilan uygulamasının detayları

Emlakta yeni dönem başlıyor: İşte doğrulanmış ilan uygulamasının detayları

Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliğiyle piyasanın güvenilirlik içinde işlemesini sağlamak, tüketici haklarını korumak ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla ilan platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirdi. 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçiş süreci öngörülen düzenleme yarın başlıyor. 

Ekonomi

14.09.2024, 09:11

Satışlarda muhtemel usulsüzlükleri önlemek amacıyla çeşitli önlemler alınmaya devam ederken emlak satışına yeni düzenleme geldi.

Ticaret Bakanlığı, emlakçılar üzerine yapmış olduğu yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.

Vatandaş, aracını satarken e-devlet üzerinden bir emlakçı yetkilisine yönlendirilecek. Bu yönlendirme üzerinden bir ilanın birden fazla şahıslar tarafından satışa girilmesi engellenecek. Mülkün satıldığı da ilan sitelerinde netleşecek. Üçüncüsü de bu firmalar yapmış oldukları satışlardan da sorumlu olacaklar. Böylece emlakçılar da aldıkları yetkiyle sitelere ilan girebilecek.

O havalimanı için flaş karar! Süreli olarak uçuşlara kapanıyor O havalimanı için flaş karar! Süreli olarak uçuşlara kapanıyor Haberi Görüntüle

EMLAKTA YENİ DÖNEM YARIN BAŞLIYOR

Tüketici mağduriyetinin engellenmesi, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi amacıyla uygulanacak "doğrulanmış ilan" düzenlemesinin esas ve usulleri belirlendi.

Doğrulanmış ilan uygulaması ve bu uygulamanın getireceği yenilikler derlenirken Bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların ilan girişi yapamayacak. Söz konusu uygulama yarın başlıyor.

Bakan Bolat duyurdu: 'Ekonomiyi 5 kat, ihracatı 7,5 kat büyüttük' Bakan Bolat duyurdu: 'Ekonomiyi 5 kat, ihracatı 7,5 kat büyüttük' Haberi Görüntüle

''1 OCAK'A KADAR ZORUNLU OLMAYACAK''

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, emlakçıların, yarın uygulamaya alınacak olan doğrulanmış ilan düzenlemesi için gerekli hazırlıkları tamamladığını açıkladı.

Konutta "doğrulanmış ilan" düzenlemesine yönelik değerlendirmede bulunan Taylan, sektör temsilcileri olarak uygulamayı desteklediklerini belirtirken şunları kaydetti;

''Elektronik ilan doğrulama sistemi 15 Eylül'de uygulanmaya başlayacak ancak düzenleme 1 Ocak 2025'e kadar zorunlu olmayacak. Emlakçılar olarak gerekli çalışmaları yaptık. Türkiye'nin dört bir yanında bulunan odalarımız, komitelerimiz, Ticaret Bakanlığına bağlı ekiplerimiz gerekli açıklama ve kamu spotlarıyla sürece dair hem tüketicileri hem de esnafımızı bilgilendirdi. Dolayısıyla emlak ofislerimiz konu hakkında yeterince bilgiye sahip ve düzenlemeyi uygulamak için hazır" 

Bolu Dağı Tüneli erken açılıyor: Bakan Uraloğlu tarih verdi Bolu Dağı Tüneli erken açılıyor: Bakan Uraloğlu tarih verdi Haberi Görüntüle

''ÇOK CİDDİ YAPTIRIMLAR OLACAK''

1 Ocak 2025'e kadar düzenlemedeki eksiklerin tespit edileceğine dikkati çeken Taylan, bu süreçte de tüketicilerin ve esnafın teknik bakımdan zorlandığı yönlerin Bakanlıkça inceleneceğini söyledi. Taylan, yeni yılda, doğrulanmış ilan uygulamasında oluşabilecek eksikliklerin giderilerek, düzenlemenin tamamen zorunlu hale getirileceğini ifade etti.

Emlak sitelerinin de gerekli altyapı çalışmalarını yaptığını belirten Taylan, "Bazı emlak ilan portalları bu düzenlemenin müşteri kaybına yol açacağını düşünüyorlar ancak herkes bu düzenlemeyi uygulamak zorunda. Bakanlığın çok ciddi yaptırımları olacak. Benim aldığım bilgide de bütün emlak portalları altyapısını hazırladı" dedi.

Emlakta EİDS dönemi yarın başlıyor! İşte 10 soru ve 10 cevapla emlakta yeni dönem... Emlakta EİDS dönemi yarın başlıyor! İşte 10 soru ve 10... Haberi Görüntüle

''20 BİN KİŞİ MÜRACAT ETTİ''

Düzenlemeyle yetki belgesi olmayan emlakçıların, emlak portalları üzerinden ilan veremeyeceğini anımsatan Taylan, şunları kaydetti;

"Şu an 70 bin düzeyinde Bakanlıktan yetki belgesi almış emlakçımız var, 20 bin emlak ofisi de yetki belgesi almak için müracaat etti. Dolayısıyla beklentimiz yıl sonuna kadar yetki belgesi almış emlakçı sayısının 90 bin düzeyine ulaşması yönünde. Son zamanlarda eğitimlere katılım ve müracaata da baktığımızda bu işin çok hızlandığını görüyoruz. Hızlı bir şekilde emlakçılarımız yetki belgesi almak için uğraş veriyorlar."

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading