Yandex Metrica

Enflasyon rakamları belli oldu! Enflasyon tahminine göre emekliye zam oranı ne olacak? İşte 4 farklı senaryo...

Enflasyon rakamları belli oldu! Enflasyon tahminine göre emekliye zam oranı ne olacak? İşte 4 farklı senaryo...

Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından gözler memur ve emekli zammında belirleyici olan 2 aylık enflasyon farkında çıkacak olan zam oranına çevrildi. Memur ve emeklilerin maaş zamlarına, ocak ve temmuz aylarında yılda iki kez olmak üzere enflasyon farkı yansıtılıyor. Binlerce çalışan memur ise yılın 8. enflasyon verisi olan ağustos enflasyonunun belli olmasıyla birlikte, ağustos ayını kapsayan 2 aylık enflasyon farkında çıkan orana  odaklandı.  

Ekonomi

03.09.2024, 14:14

Yılın ikinci altı ayına ilişkin enflasyon verileri geldikçe yıl sonunda yapılacak olan zam oranlarıda ortaya çıkmaya başlıyor. Yılda iki kez enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammına bağlı olarak zam alan memur ve emekliler, 2024 yılının ikinci yarısının 2. enflasyon verisinin belli olmasıyla birlikte şimdiden 2025 ocak ayında alacakları zamlarda hesaplandı. 

Türkiye'den dev doğalgaz adımı: Bakan Bayraktar ABD'ye gidiyor: Milyarlarca dolarlık anlaşma imzalanacak Türkiye'den dev doğalgaz adımı: Bakan Bayraktar ABD'ye gidiyor: Milyarlarca dolarlık... Haberi Görüntüle

ENFLASYON FARK ORANI NE KADAR OLDU? 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, temmuz ayında enflasyon aylık yüzde 3,32 olarak açıklanmıştı. Ağustos ayı enflasyon verilerinin belli olmasıyla birlikte, memur ve emekli zammında belirleyici olan 2 aylık enflasyon farkı da netleşti. Buna göre; Aylık enflasyon temmuz ayı için yüzde 3,32, ağustos ayı için de 2,47 olarak açıklandı. SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı alabilmesi için yüzde 3,99 enflasyon daha oluşması gerekiyor. Yapılacak bu zam Ocak 2025'teki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyon oranında birikimli olarak hesaplanacak.

Mehmet Şimşek'ten enflasyon mesajı: 'Yüzde 50'nin altına inmesi bekleniyor' deyip tarih verdi Mehmet Şimşek'ten enflasyon mesajı: 'Yüzde 50'nin altına inmesi bekleniyor' deyip... Haberi Görüntüle

4 FARKLI ZAM SENARYOSU KONUŞULUYOR 

İlk 6 aylık kısım olan %24,73 rakamını soyutladığımızda gelen enflasyon verileriyle birlikte yılın ikinci yarısına ilişkin hesaplamaları yapabiliyoruz. Buna göre eğer yıl sonu enflasyonu %38 çıkarsa 2024 yılı ikinci dönem için emeklilerin alacağı enflasyon farkı %10,63 olur. Yıl sonu enflasyonu %40 çıkarsa emeklilerin alacağı zam farkı %12,24 olur.

2024 yıl sonu enflasyonu %42 düzeyinde gelirse bu durumda emeklilerin alacağı enflasyon farkı %13,85 olarak gerçekleşir. Piyasa Katılımcıları Anketi doğrultusunda yıl sonu enflasyonu %43,31 olarak gerçekleşirse bu durumda emeklilerin alacağı zam farkı %14,90 düzeyinde belirlenir.

Kulis bilgileri sızdı: En düşük emekli maaşı Ocak ayında ne kadar olacak? İşte ilk rakamlar Kulis bilgileri sızdı: En düşük emekli maaşı Ocak ayında ne... Haberi Görüntüle

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUR?

Tahminlerim doğrultusunda yıl sonu %40 enflasyon beklentisi en çok konuşulan ihtimaller arasında yer alıyor. Bu doğrultuda emeklilere 2024’ün ikinci yarıyılında %12,24’lük bir fark oluşacaktır. Bu veriler ışığında bazı emeklilerimizin aylıklarında sıfır zam riski doğacaktır. Ek ödeme dahil kök aylık rakamı 11.135 TL’nin altında olan emeklilerimize zam gelmeyeceğinden dolayı 12.500 TL olan taban aylığın minimum %12,24 artışla 1.530 TL artırılacağını düşünüyorum. Böyle bir durumda 12.500 TL taban aylığın 14.000 TL seviyesine yükseltilme ihtimali vardır.”

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading