Enflasyon tek haneye ne zaman düşecek? Bakan Şimşek'ten merak edilen soruya yanıt

Enflasyon tek haneye ne zaman düşecek? Bakan Şimşek'ten merak edilen soruya yanıt

ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun 2026'nın sonunda tek haneye düşmesini öngördüklerini, enflasyonun uygulanan programa yanıt verdiğini ifade etti.

Ekonomi

26.10.2024, 11:51

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin detaylı bir sunum yaparken enflasyonun tek haneye ne zaman düşeceğinden bahsetti.

Türkiye ekonomisindeki ilerlemeden bahseden Bakan Şimşek, "2026'nın sonunda enflasyonun tek hanelere düşmesini öngörüyoruz. Enflasyon, uyguladığımız programa yanıt veriyor." dedi.

Kampanya büyük ilgi gördü! İşte TOKİ'nin yüzde 25 indiriminden faydalananların sayısı... Kampanya büyük ilgi gördü! İşte TOKİ'nin yüzde 25 indiriminden faydalananların... Haberi Görüntüle

''FİYAT İSTİKRARINA İHTİYAÇ VAR''

Enflasyonun baz etkisinin ötesinde düşüş kaydedeceğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti;

"Para politikasının gecikmeli etkisi devreye girmeye başladı. Negatif mali itki ve daha destekleyici gelirler politikası dezenflasyon sürecini hızlandıracak. Firmaların fiyatlama davranışı iyileşmeye başladı. Türkiye'nin güçlü büyümeyi sürdürebilmesi için fiyat istikrarına ihtiyacı var, büyüme ile enflasyon arasında bir çelişki yok." 

Galatasaray’ın emlak değeri rekor kırıyor! Güncel fiyatlar duyuruldu… Galatasaray’ın emlak değeri rekor kırıyor! Güncel fiyatlar duyuruldu… Haberi Görüntüle

CARİ AÇIKTAKİ DARALMA

Cari açıktaki daralmaya işaret eden Şimşek, "Petrol ve doğal gaz üretimindeki artış, enerji dönüşümü ve aktif sanayi politikalarıyla cari dengedeki iyileşmeyi kalıcı hale getiriyoruz. Bu sayede hem rezerv birikimine katkı sağlayacak hem de dış borcun milli gelire oranını düşüreceğiz." dedi.

Düğün yapacaklara gram altın tavsiyesi! 2025 yılında rekor gelebilir Düğün yapacaklara gram altın tavsiyesi! 2025 yılında rekor gelebilir Haberi Görüntüle

REZERVLERDEKİ ARTIŞ

Rezervlerdeki artışın temel sürükleyicisinin dolarizasyondaki azalma olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, bankacılık sektörü ile reel sektörün artan dış borç çevirme oranları ve portföy girişlerinin de rezerv birikimine katkı sağladığını, kur korumalı mevduat hesaplarında Ağustos 2023'ten bu yana 100 milyar doların üzerinde azalma olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek, "Verimliliğin artmasını öngören bir programımız var. Türkiye ticaretteki parçalanmalara karşı dayanıklı bir yapı sergiliyor. Gümrük Birliği'nin yanı sıra 27 ülkeyle serbest ticaret anlaşmamız var. Toplam ihracatımızın yüzde 60'ını serbest ticaret anlaşması yaptığımız ülkeler oluşturuyor." diye konuştu.

 

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading