Yandex Metrica

Erdoğan imzaladı yürürlüğe girdi! Çiftçiye 'planlı destek' modeli devreye girdi!

Erdoğan imzaladı yürürlüğe girdi! Çiftçiye 'planlı destek' modeli devreye girdi!

2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarımda planlı üretim öngören yeni model 3 yıllık uygulanacak.  Çiftçi Kayıt Sistemi’ndeki her üreticinin yararlanacağı yeni model, 2025-2027 dönemi için ayrıntılı anlatıldı. Yani çiftçinin üç yıllık hesabını yapabilmesinin önü açılmış oldu.   

Ekonomi

30.08.2024, 17:21

Tarımda ürün bazlı yeni destek modeli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarımda planlı üretim öngören yeni model 3 yıllık uygulanacak. İlk defa bitkisel üretim desteklerinin 3 yıllık açıklandığı yeni model, tarımda planlı üretimin sağlanmasını ve öngörülebilriliğin artmasını hedefliyor. 

Tarımda uzun süredir üzerinde çalışılan yeni destekleme modeli, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kolza, kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri planlama kapsamına alındı.

Bakan Kacır duyurdu! Türkiye'nin güçlenme ve kalkınma yolculuğu devam ediyor: 120 bin hektarlık üretim alanı Bakan Kacır duyurdu! Türkiye'nin güçlenme ve kalkınma yolculuğu devam ediyor:... Haberi Görüntüle

ÇİFTÇİYE 'TEMEL DESTEK' MODELİ 

Yeni modelde destek katsayı değeri ve destekleme tutarının hesaplanmasında 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Planlı üretim kapsamında ürünlerin destek katsayısı değişiyor. Söz konusu destek katsayılarında sertifkalı tohum kullanımı, yeraltı su kısıtı, iyi tarım ve organik tarım uygulamaları, ürünlerin lisanslı depolarda muhafazası gibi faktörler de baz alındığı için destekleme miktarları üreticiler arasında söz konusu etkenlere göre farklılık gösterecek. Yeni modelde mazot ve gübre desteğinin adı geçmese de teknik olarak devam ediyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre bu iki destek 'temel destek' olarak revize edildi.

IPhone 16'nın tanıtılmasının ardından fiyatlar güncellendi! Zamlar peş peşe geldi IPhone 16'nın tanıtılmasının ardından fiyatlar güncellendi! Zamlar peş peşe geldi Haberi Görüntüle

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da yapılan destekle ilgili şu açıklamada bulundu; 

“Bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız.”

Avrupa ekonomisi çöküşte, Almanya'nın motoru patladı! 9 ayın en düşük seviyeleri görüldü Avrupa ekonomisi çöküşte, Almanya'nın motoru patladı! 9 ayın en düşük... Haberi Görüntüle

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE BAŞVURULAR BAŞLIYOR

Çiftçilerin 2025 üretim yılına ilişkin ÇKS başvuruları, 1 Eylül'de başlayacak. Son başvuru tarihi olan 31 Aralık'tan sonra edinilen veya kiralanan tarım arazileri için başvuru tarihi üretim yılının 30 Haziran'ı olarak belirlendi. Çiftçilerin şubat ayı içindeki ÇKS'ye kayıtlı tarım arazilerindeki üretim bilgilerinin güncellenme başvuruları, 15 Mart - 15 Nisan tarihlerinde yapılacak.

Bitki koruma ve depolama

- Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği dekarda, 2025 yılında örtü altı için 3.825 TL, açıkta 1.305 TL olacak.

- Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünlerin, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i ödenecek.

- Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği 1.500 TL’ye çıkarıldı.

- Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği 294 bin TL’ye çıkartılmıştır.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading