Erdoğan’ın planı tutuyor: Wall Street Journal’den dikkat çeken analiz: Türkiye Ekonomi Modeli dünyanın gündeminde
ABD merkezli dünyanın en popüler günlük finans ve haber gazetelerinden olan The Wall Street Journal'da (WSJ) Türkiye'nin Ekonomi Modeli ele alındı. Tüm dünyanın faiz artırımına gittiği dönemde, faizi tek haneye indiren Türkiye'nin, büyüme rakamlarındaki yukarı yönlü istikrarı WSJ'nin dikkatinden kaçmadı. Bu süreçte Türkiye, büyüme rakamlarındaki ısrarını sürdürüp faizi tek haneye indirmişti.
Tüm bu gelişmeler ABD merkezli dünyanın en popüler günlük finans ve haber gazetelerinden olan The Wall Street Journal'da (WSJ) ele alındı.
Tüm dünyanın faiz artırımına gittiği dönemde, faizi tek haneye indiren Türkiye'nin büyüme rakamlarındaki başarısı WSJ'nin dikkatinden kaçmadı.
Türkiye'nin planı için 'tartışmalı ve mantıklı olmayan' gibi benzetmeler yaparak, bir 'endişe' dile getiren gazetede yayımlanan haberde, "Erdoğan'ın planı tutmak üzere" ifadelerine yer verildi.
Muhalefetin karşı çıktığı ve kötülemeye çalıştığı Kur Korumalı Mevduat Sistemi de gazetede övgüyle bahsedilen diğer bir proje oldu.
EKONOMİDEKİ TOPARLANMAYA İLK İŞARET: "CARİ AÇIKTA BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE KESKİN DÜŞÜŞ"
Gazetenin haberine göre; ekonomideki toparlanmaya işaret eden ilk gösterge, cari açığın azalması oldu.
Yayınlanan haberde konuya ilişkin düşülen notta şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye'nin cari hesabı, Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre, Ekim ayında sadece 0,4 milyar dolar açık kaydetti. Bu bir önceki ay için bildirilen 2,9 milyar dolarlık açıktan keskin bir düşüş."
"TÜRK LİRASINA GÜVEN TAZELENDİ"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 11 Kasım haftası itibariyle 117 milyar doları aşarak yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. Net rezervler de 4 ayın zirvesine yükseldi.
Söz konusu gelişme WSJ tarafından da, "Son zamanlarda halk döviz mevduatlarından çıkmaya başladı, bu da liranın son birkaç aydaki istikrarının güveni tazelediğini gösteriyor." denildi.
KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİNDEN ÖVGÜYLE BAHSETTİLER
Türkiye geçtiğimiz aylarda, Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile tanışmıştı. Uygulama ile tasarruflarını döviz yerine TL cinsi hesaplarda değerlendirmeyi tercih eden vatandaşların, döviz kuru değişimlerinden etkilenmemesi amaçlandı.
Muhalefetin karşı çıktığı ve kötülemeye çalıştığı Kur Korumalı Mevduat Sistemi de gazetede övgüyle bahsedilen diğer bir proje oldu. Haberde, dolar yükümlülüklerinin azaldığı ve 'doların bollaştığı' vurgulandı.
ERDOĞAN'IN İKİLİ İLİŞKİLERDEKİ BAŞARISINA ÖVGÜ
Tüm dünyanın Rusya'ya sırt çevirdiği dönemde üstlendiği arabuluculuk rolüyle, büyük bir açlık ve enerji krizinin önüne geçen Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan da övgüyle bahsedildi.
Erdoğan'ın ikili ilişkilerdeki başarıları sayesinde kolayca ülkeye yatırımcı çekebildiğini vurgulayan WSJ, "Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve hatta Güney Kore ile para takası anlaşmaları imzalama çılgınlığı şekli tamamen değiştirdi" denildi. Haberde, Türkiye'nin Suudi Arabistan ile imzaladığı 5 milyar dolarlık anlaşmadan da bahsedildi.
'PEK DE MANTIKLI OLMAYAN' DİYEREK ALGIYA GİRİŞTİLER
Türkiye'nin başarıya ulaşan modelini "pek de mantıklı olmayan" diyerek hedef alan WSJ'a göre, Erdoğan'ın sayesinde, ekonomi politikası başarılı olmak üzere.
Haberde, "ticaret rakamları iyileşmeye devam ederse, 'tartışmalı ekonomik modeli'nin büyük ölçüde başarı sağlayacağı" vurgulandı.