Yandex Metrica

Erken emeklilik fırsatı! SGK listeyi verdi: Bu hastalıklara sahip olanlar emekli olacak

Erken emeklilik fırsatı! SGK listeyi verdi: Bu hastalıklara sahip olanlar emekli olacak

Erken emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaşa müjde SGK'dan geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu malulen emekliliğe tabi hastalıkları güncelleyerek erken emeklilik hakkı sunan hastalıkların listesini açıkladı. Peki hangi hastalıklar erken emekliliğe yol açıyor.

Ekonomi

11.09.2024, 14:47

SGK erken emekliliğin şifresini verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu malulen emekliliğe tabi olan hastalıkların güncel listesini paylaştı. 

Çalışma hayatında sağlık sorunları sebebiyle iş gücünde yüzde 60 oranında kayıp yaşayan vatandaşlar, listede yer alan hastalıklardan birine sahip olmaları durumunda erken emeklilik hakkından faydalanabilecek.

Kirayı elden ödeyenler yandı! Yeni dönem başlıyor Kirayı elden ödeyenler yandı! Yeni dönem başlıyor Haberi Görüntüle

SGK'NIN BELİRLEDİĞİ HASTALIKLAR

SGK'nın son güncellemesine göre, malulen emeklilik için sigortalı vatandaşların en az 10 yıl çalışmış ve 1800 günlük prim ödemesi gerçekleştirmiş olmaları gerekiyor. 

Peki hangi hastalıklar malulen emekliliğe yol açıyor. İşte SGK'nın belirlediği bazı hastalıklar;

* Kanser

* Epilepsi

* Parkinson hastalığı

* Beyin tümörü

* Behçet hastalığı

* Organ nakli

* AIDS

* Tüberküloz

* Siroz

* Zeka geriliği

* Şizofreni

* Bipolar bozukluk

* Multıpl Skleroz

* Serebral palsı

* Felç ve ucuz kayıpları

* Demans

* Görme kaybı

Söz konusu hastalıkların vatandaşların iş gücüne yüzde 60 veya daha fazla neden olması durumunda malulen emeklilik hakkı kazanılabiliyor. Fakat her hastalık durumunun malulen emeklilikle sonuçlanmadığını, iş gücünde kaybın derecesinin belirleyici olduğunu unutmamak gerekiyor.

Otomotiv üretiminde sert düşüş! Talep ve arz da geriledi Otomotiv üretiminde sert düşüş! Talep ve arz da geriledi Haberi Görüntüle

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

İş gücünde yüzde 60 kaybı olan vatandaşlar Aylık gelir belgesi, işten ayrılış bildirgesi, malullük mevcudiyetine ilişkin belge ile başvuru yapabilir. 

İş gücünde yüzde 60 kayıp olduğunu ispat etmek isteyen vatandaşlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğü/merkezlerinin ilgili servislerine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. İlgili servislerce, durum bildirir sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk işlemi gerçekleştirilir.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading