Yandex Metrica

Ev alacaklar dikkat! Türkiye konut fiyatlarının düştüğü 3 ülkeden biri oldu: Rakamlar adım adım düşüyor

Ev alacaklar dikkat! Türkiye konut fiyatlarının düştüğü 3 ülkeden biri oldu: Rakamlar adım adım düşüyor

Koronavirüs pandemisi ile başlatan yüksek enflasyon Türkiye konut fiyatlarını rekor seviyelere çıkarmıştı. Bu süre zarfın ev almak hayal olurken, konut fiyatlarına talebin düşmesi ve enflasyonda gerileme beklentisi konut fiyatlarında düşüşe neden oldu. Öyle ki Türkiye’de konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8,9 gerilerken Türkiye konut fiyatlarının en çok düştüğü 3 ülkeden biri oldu.

Ekonomi

09.09.2024, 17:58

Tüm dünyayı ekisi altına alan koronavirüs pandemisi sonrası Türkiye ve dünya genelinde konut fiyatlarında sert artışlar yaşandı.  Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yapılan araştırmada ise bu durumun tersine döndüğü görüldü. 

Küresel konut fiyatlarınde yüzde bir gerileme yaşandı. Son yıllarda konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında gösterilen Türkiye'de ise fiyatları geri çekilmeye başladı. 

Küresel konut fiyatlarının 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 1 gerilemenin görüldüğü BİS verilerine göre, konut fiyatları 2022’nin üçüncü çeyreğinde başladığı gerilemeye devam ediyor. 2023’ün ilk çeyreğinde fiyatlardaki düşüş yüzde 3,1 oldu. 

Son dakika... Fitch Ratings'ten Türkiye'yi sevindirecek kredi notu açıklaması Son dakika... Fitch Ratings'ten Türkiye'yi sevindirecek kredi notu açıklaması Haberi Görüntüle

İLK ÜÇTE TÜRKİYE VAR

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) verileri ele alındığında konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden birinin Türkiye oldu. Türkiye’de fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 8.9 oldu. 

Bu yılın ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü ülke yüzde 13,7 ile Lüksemburg yüzde 13,2 düşüşle Hong Kong oldu. Pandemi sürecinde Türkiye konut fiyatlarının en çok arttığı ülke konumuna geldi.

2022’nin üçüncü çeyreğinde Türkiye'de konut fiyatlarındaki yıllık reel artış yüzde 59,6’ya kadar çıkarken bu oran 2024 yılında düşmeye başladı. 

Türkiye bu süreçte konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler listesinde ilk sırada yer aldı. BIS verilerine göre, Türkiye'de konut fiyatları reel olarak 2019'un son çeyreğinden bu yana yüzde 119,4 artış gösterdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading