Yandex Metrica

Eylül ayı kira zammı oranı! TÜİK kritik veriyi açıkladı: Konut ve iş yeri Eylül kira zam oranı ne kadar, yüzde kaç oldu?

Eylül ayı kira zammı oranı! TÜİK kritik veriyi açıkladı: Konut ve iş yeri Eylül kira zam oranı ne kadar, yüzde kaç oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos ayı enflasyon kararıyla birlikte, eylül ayı kira artış oranı belli oldu. Kirada yüzde 25 zam sınırlamasının kalkmasıyla birlikte, kira sözleşmesi sona eren vatandaşlar güncel TÜFE verileri üzerinden ev sahiplerine zam yapacak. Peki, eylül ayı kira artış oranı ne kadar, yüzde kaç oldu?

Ekonomi

03.09.2024, 10:38

Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte kira artış oranı netlik kazandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ayın başında enflasyon verileri açıklanıyor. Açıklanan enflasyon kira zamlarına yön veriyor.  Eylül ayı kira artış oranı, hükümet tarafından son 2 yıldır devam eden yüzde 25 kira zammı sınırlamasının sona ermesi nedeniyle, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenmeye devam edecek.

Hatırlanacağı üzere kira artışında yüzde 25'lik zam sınırı 2 Temmuz'da sona erdi. Eylül ayında kira artışı 12 aylık TÜFE oranına göre belirlendi. Ev sahibi TÜFE oranına göre belirlenecek. 

Bu karar göre, kirada yüzde 25 zam sınırlaması 2 Temmuz 2024 tarihinde sona erdi. Bu gelişme ile birlikte kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtlı kalarak ev sahiplerine eylül ayında güncel 12 aylık TÜFE oranı üzerinden zam yapacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon beklentisi: Yıl sonu tahminini açıkladı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon beklentisi: Yıl sonu tahminini açıkladı Haberi Görüntüle

EYLÜL AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE?

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında son 2 senedir yüzde 25'le sınırlandırılmıştı.

Temmuz ayı itibarıyla bu sınır kalktı ve ağustos ayında olduğu gibi eylül ayında da sözleşme yenileyecek olan kiracılar, TÜFE üzerinden kira zammı yapacak.

Buna göre; Eylül ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 64,91 olmasının ardından yüzde 64,91 olarak uygulanacak.

Sigaraya yeni zam mı geliyor? Sigaraya yeni zam mı geliyor? Haberi Görüntüle

KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: 19 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Eylül 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: %64,91

Kira Artış Tutarı: 12 bin 333 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 31 bin 333 TL

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

3

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading