Fitch Ratings, analizi ile şok etkisi yarattı! Son 10 yılın en kötü süreci: Dünya çok yavaşladı

Fitch Ratings, analizi ile şok etkisi yarattı! Son 10 yılın en kötü süreci: Dünya çok yavaşladı

Fitch Ratings’in yeni analizi, dünya ekonomisinin karbonsuzlaşma hızında 2023 yılında çok az ilerleme kaydedildiğini ortaya koydu. Gelişmiş ekonomilerde iyileşme gözlemlenirken, gelişmekte olan ülkeler geri kalmaya devam ediyor.

Ekonomi

09.10.2024, 11:47

Fitch Ratings'in son raporuna göre, 2023 yılında büyük ve gelişmiş ekonomilerde karbonsuzlaşma konusunda önemli adımlar atılmasına rağmen, dünya genelinde yeterli ilerleme sağlanamadı. "Ekonomi Göstergesi: Dünya GSYH'sinin Karbonsuzlaşma Hızı Hala Çok Yavaş" başlıklı analiz, küresel karbon emisyonlarının, beklenen düzeyde azalmasının çok gerisinde kaldığını ortaya koyuyor.

İstanbul’da kira fiyatları dudak uçuklattı! İlçelerde kira fiyatları ne kadar? İstanbul’da kira fiyatları dudak uçuklattı! İlçelerde kira fiyatları ne kadar? Haberi Görüntüle

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE İLERLEME YOK

Analizde, özellikle gelişmekte olan ekonomilerin karbon yoğunluğunda hiçbir azalma kaydedilmediği belirtiliyor. Bu ülkeler, 2023 yılında dünya enerji tüketimindeki paylarını artırarak küresel temiz enerji hedeflerinden uzaklaştı. Gelişmekte olan ekonomilerdeki karbon emisyonları ve ekonomik büyüme oranı yüzde 4,7 ile paralel bir artış gösterdi. Fitch Ratings, bu performansı son 10 yılın en kötü karbonsuzlaşma süreci olarak değerlendirdi.

Borsa güne nasıl başladı? İşte 08.10.2024 salı günü açılış verileri... Borsa güne nasıl başladı? İşte 08.10.2024 salı günü açılış verileri... Haberi Görüntüle

KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜME VE EMİSYONLAR ARASINDAKİ DENGE

Küresel ekonomi 2023’te yüzde 2,9 oranında büyüme kaydederken, karbon emisyonlarındaki artış yüzde 1,8 olarak ölçüldü. Ancak bu artışa rağmen, emisyonların küresel gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranındaki düşüş sadece yüzde 1 seviyesinde kaldı. Bu düşüş, son 25 yıldaki ortalama azalma oranıyla aynı seviyede bulunuyor. Fitch, net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için bu oranın yıllık yüzde 8 seviyesine yükselmesi gerektiğine dikkat çekti.

Tüpraş temettü ne zaman yatacak, ayın kaçında hesaba geçecek? Tüpraş temettü ne zaman yatacak, ayın kaçında hesaba geçecek? Haberi Görüntüle

GELİŞMİŞ EKONOMİLERDE KARBONSUZLAŞMADA İYİLEŞME

Gelişmiş ekonomilerde ise 2023 yılında emisyonlar yüzde 4,2 oranında azaldı ve bu ülkelerin ekonomileri yüzde 1,8 büyüdü. Bu durum, enerji verimliliği ve karbon yoğunluğundaki azalmaların birleşmesiyle elde edildi. Özellikle 1970'ten bu yana en düşük emisyon seviyelerine inen bu ülkeler, temiz enerjiye yapılan yatırımlar sayesinde karbonsuzlaşma sürecinde daha olumlu bir tablo çiziyor.

Petrolün pabucu dama! O ülkede elektrikli araçlar benzinli araçların sayısını aştı Petrolün pabucu dama! O ülkede elektrikli araçlar benzinli araçların sayısını... Haberi Görüntüle

TEMİZ ENERJİ YATIRIMLARI GELİŞMİŞ ÜLKELERDE YOĞUNLAŞIYOR

Raporda, gelişmekte olan ekonomilerin karbonsuzlaşmada geri kalmasının en önemli nedenlerinden birinin, bu ülkelerde temiz enerji projelerine yeterli yatırım yapılmaması olduğu belirtiliyor. Çin hariç tutulduğunda, gelişmekte olan ülkeler temiz enerjiye yatırımda geride kalıyor. Son dönemdeki küresel temiz enerji yatırımlarının büyük çoğunluğu gelişmiş ülkelerde ve Çin'de yoğunlaştı. Bu dengesizlik küresel karbonsuzlaşma hedeflerine ulaşılmasını zorlaştırıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading