Yandex Metrica

Fitch, Türkiye'de sıkı para politikasıyla ilgili ne analiz yaptı? Enflasyonun düzelmesine yönelik hangi tarihi işaret etti?

Fitch, Türkiye'de sıkı para politikasıyla ilgili ne analiz yaptı? Enflasyonun düzelmesine yönelik hangi tarihi işaret etti?

Fitch Ratings, Türkiye’nin sıkı para politikası ve enflasyon beklentilerine ilişkin önemli öngörülerde bulundu. 2025'te ekonominin daha net ihracat odaklı bir büyüme modeline geçeceği tahmin ediliyor.

Ekonomi

10.09.2024, 16:33

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin sıkı para politikasının sürdürüleceğine olan inançlarının güçlü olduğunu belirtti. Morales, enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin ancak sürdürülebilir bir şekilde gerçekleşmesi için sıkı para politikası gerekeceğini vurguladı. Ayrıca, enflasyondaki düşüş sürecinin yavaş olacağını, bu nedenle para politikasında 2025 yılına kadar bir gevşemenin beklenmediğini ifade etti.

O tarihten sonra altına dikkat! İslam Memiş'ten yatırımcılara net uyarı: Her düşüş bir alım fırsatı O tarihten sonra altına dikkat! İslam Memiş'ten yatırımcılara net uyarı:... Haberi Görüntüle

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Morales, enflasyon beklentilerinde iyileşme yaşanacağını ancak bu iyileşmenin zaman alacağını belirtti. Ayrıca, dolarizasyondaki azalmanın da devam edeceği öngörüsünde bulunarak, para politikasının bu süreçte sıkı tutulması gerektiğini söyledi. 2025'in ilk çeyreğinde kademeli bir gevşeme yaşanabileceğini ifade eden Morales, bu dönemde enflasyonun yüzde 21'e kadar düşmesini beklediklerini aktardı.

OVP'de detayları açıklanmıştı! Kredi kartı kullananlar dikkat! Limitler yeniden düzenlenecek! OVP'de detayları açıklanmıştı! Kredi kartı kullananlar dikkat! Limitler yeniden düzenlenecek! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BÜYÜME

Türkiye ekonomisinin 2025'te net ihracat odaklı bir büyüme modeline doğru yeniden dengelenmeye devam edeceğini söyleyen Morales, bu dönemde büyümenin iç talep ve tüketimden çok ihracata dayanacağını vurguladı. 2025 yılında da enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceğini belirten Morales, bu sürecin ekonominin dengelenme yolunda olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Morales ayrıca, 2023 yılında yüzde 3,5, 2025'te ise yüzde 2,8 oranında bir büyüme öngördüklerini kaydederek, bu büyüme oranlarının enflasyon beklentilerindeki yeniden dengeleme sürecine katkı sağlayacağını ifade etti.

Dünyaca ünlü kahve devi iflas etti Dünyaca ünlü kahve devi iflas etti Haberi Görüntüle

MALİYE POLİTİKASI

Maliye politikasının dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağını belirten Morales, hükümetin mali disiplini sağlamaya yönelik adımlar attığını ifade etti. Vergi önlemleri yoluyla bütçe açığının azaltılmasının önemine değinen Morales, 2025 yılında mali politikaların enflasyondaki düşüş sürecine katkı sağlayacağını öngördüklerini belirtti. Maliye politikasının sıkı para politikasıyla uyumlu hale gelmesinin büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Morales, bu uyumun enflasyonla mücadelede kritik rol oynayacağını söyledi.

İtalya'da nükleer sesleri! O planları yeniden hayata geçirmek için adım atıyorlar İtalya'da nükleer sesleri! O planları yeniden hayata geçirmek için adım... Haberi Görüntüle

YATIRIMCILARIN BEKLENTİLERİ

Morales, yerli ve yabancı yatırımcıların, mevcut politika duruşunun devam edeceği konusunda daha fazla kanıt görmek isteyebileceğini belirtti. Ayrıca, enflasyon beklentilerinin çıpalanmasının ve para politikasının güvenilirliğinin oluşturulmasının zaman alacağını ifade etti. Fitch'in değerlendirmesine göre, Türkiye'nin uluslararası rezervlerinde 2025 yılı sonunda 165 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Bakan Yumaklı duyurdu! Destek demeleri hesaplara yatırılıyor Bakan Yumaklı duyurdu! Destek demeleri hesaplara yatırılıyor Haberi Görüntüle

FITCH'İN TÜRKİYE'YE YÖNELİ KREDİ NOTU ARTIŞI

Fitch Ratings, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltmiş ve not görünümünü durağan olarak belirlemişti. Bu artış, Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkların iyileşmeye başlaması ve uluslararası rezervlerdeki artış ile ilişkilendirilmişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading