Yandex Metrica

Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Kırılganlıklar azaldı, faiz indirimleri ne zaman başlayacak?

Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Kırılganlıklar azaldı, faiz indirimleri ne zaman başlayacak?

6 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu yükselten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'ten Türk ekonomisiyle ilgili yapılan olumlu değerlendirmeler devam ediyor. Kuruluşun Türkiye Analisti Morales, dış kırılganlıkların ve finansman ihtiyaçlarının azaldığını belirterek faiz indirimlerinin başlayabileceği tarihi işaret etti.

Ekonomi

25.09.2024, 00:59

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 6 Eylül'de Türkiye'nin kredi notunu B+'dan BB-'ye yükseltmiş, not görünümünü de durağana çavirmişti. Fitch'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, "Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar" başlıklı bir webinarda bir konuşma yaptı ve Türk ekonomisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Morales, Türk ekonomisindeki olumlu gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini dile getirerek 6 Eylül'de notu yükselen Türkiye'nin dış kırılganlıkların ve finansman ihtiyaçlarının azaldığını ve not yükselmesinin bu gerekçelerle mümkün olduğunu söyledi.

Düşük maaş protestosu pahalıya patladı! Samsung'un 104 çalışanına gözaltı Düşük maaş protestosu pahalıya patladı! Samsung'un 104 çalışanına gözaltı Haberi Görüntüle

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN OLACAK?

Yüksek enflasyon konusundaki uyarılara devam eden Morales, faiz indirimlerinin başlayabileceği tarih hakkında da öngörüde bulundu. Fitch yetkilisi, Merkez Bankası'nın gelecek yılın ilk çeyreğinde politika faizinde indirime gidebileceğini düşündüklerini belirtti. Morales ayrıca ekonomi politikasına siyasi desteğin devam edeceğini beklediklerini söyledi.

Para politikasının kredibilitesinin yeniden inşası, dış finansman gereksinimlerindeki sürekli azalma ve yeniden dengelenmeye katkıda bulunacak reformların uygulanmasının kredi notuna pozitif etki eden faktörler olduğunu söyleyen Morales, düşük kamu borcu ve borç bileşimindeki iyileşmenin de not artışında etkisi olduğunu aktardı. Morales, Türkiye ekonomisinin 2024 sonunda yüzde 3,5, 2025'te ise yüzde 2,8 olarak büyümesini öngördüklerini bildirdi.

Aile bakanlığından büyük müjde! Başvuru şartlarını sağlayana 12 bin TL geri ödemesiz destek! Aile bakanlığından büyük müjde! Başvuru şartlarını sağlayana 12 bin TL... Haberi Görüntüle

"REFİNANSMAN RİSKLERİ AZALDI"

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç ise Türk bankalarının karlılık görünümünün yüksek fonlama maliyetleri, enflasyonist baskı ve risk maliyetindeki ılımlı artış nedeniyle zayıf olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı: "Bankacılık sektörünün yabancı para likiditesinin kısa vadeli dış borcun büyük kısmını karşılamaya hala yeterli olduğunu düşünüyoruz. Refinansman risklerinin azaldığını düşünüyoruz. Yatırımcı güveni ve yabancı para cinsinden mevduatların istikrarının sektör için önem taşımaya devam ettiğini söyleyebiliriz."

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading