Yandex Metrica

Gelsin yeşiller! ABD'den çarpıcı Türkiye raporu: Pandemi öncesi ekonomi geri geliyor

Gelsin yeşiller! ABD'den çarpıcı Türkiye raporu: Pandemi öncesi ekonomi geri geliyor

ABD’nin en önemli finans kuruluşlarından biri tarafından yayımlanan son rapor, Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyebilecek önemli öngörüler içeriyor. Rapora göre, ABD’de enflasyona en büyük katkıyı yapan konut maliyetleri yıl sonunda düşüşe geçebilir ve bu durum, Türkiye için ciddi bir fırsat kapısı aralayabilir.

Ekonomi

07.09.2024, 01:01

ABD’de konut maliyetleri, enflasyonun en yüksek seviyelere çıkmasında başrolü oynadı. Ancak San Francisco Federal Rezerv Bankası’nın yayımladığı son rapor, bu maliyetlerin yıl sonuna kadar gerileyeceğini ve 2025 yılı itibarıyla pandemi öncesi seviyelere döneceğini öngörüyor. Araştırmayı yürüten uzmanlardan İspanyol politika danışmanı Oscar Jorda ve Türk ekonomist Aren Yalçın, “Barınma enflasyonunun önümüzdeki aylarda düşmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu raporun öne çıkardığı en önemli konu, konut maliyetlerindeki düşüşün ABD Merkez Bankası (FED) tarafından faiz indirimlerine yol açma olasılığı. FED’in, pandemi sonrasında uyguladığı agresif faiz artışlarıyla politika faizini yüzde 5,25 - yüzde 5,50 aralığına çıkardığı biliniyor. Ancak, konut enflasyonunun düşüşe geçmesi durumunda FED’in bu yüksek faiz oranlarını düşürmeye başlaması bekleniyor.

VİOP günü nasıl açtı? İşte 10 Eylül 2024 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası açılış verileri... VİOP günü nasıl açtı? İşte 10 Eylül 2024 Vadeli İşlem... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

ABD’de konut maliyetlerinin düşmesi ve FED’in faiz indirimine gitmesi, Türkiye için yeni bir ekonomik fırsat anlamına gelebilir. Eğer raporda belirtilen senaryo gerçekleşirse, ABD’de faiz oranlarının düşmesiyle birlikte Türkiye’ye sıcak para girişinin artma ihtimali oldukça güçlü.

ABD’de faiz oranlarının düşmesi, global yatırımcıların yüksek getiri arayışıyla gelişmekte olan ülkelere yönelmesine neden olabilir. Bu da Türkiye gibi ekonomiler için sıcak para akışı anlamına gelir. Sıcak para, döviz rezervlerinin artmasına, faizlerin düşmesine ve ekonomik büyümenin hızlanmasına yardımcı olabilir. Ancak bu senaryonun gerçekleşmesi için FED’in faiz indirimine gitmesi ve Türkiye’nin yatırımcılar açısından cazip bir pazar sunması gerekiyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading