Yandex Metrica

Sitede Ara

Gram altın neden düşüyor? Uzman isim o iki nedeni açıkladı!

Gram altın neden düşüyor? Uzman isim o iki nedeni açıkladı!

Yatırımcıların gözü altın, dolar ve borsa üzerinde kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta BIST100 rekor seviyelere yükselirken, gram altındaki sert düşüş dikkatlerden kaçmadı. Ekonomist Belgin Maviş ise gram altındaki düşüşün iki nedenini açıkladı. İşte detaylar...  

Ekonomi

29.07.2024, 09:48

Son haftalarda tansiyonu yükselten altın, tarihi rekorunu kırdıktan sonra sert bir düşüş gösterdi.

BLG Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş, Milliyet'e konuşarak para piyasaları hakkındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Maviş, gram altındaki düşüşün iki nedenini açıklarken dolar için ise tarih verdi.

Merkez Bankası rezervlerini açıkladı Merkez Bankası rezervlerini açıkladı Haberi Görüntüle

BIST100'DE SON DURUM

Belgin Maviş, “Endekste cuma günkü kapanış rakamımız 10 bin 891 puan, endeks cuma gününü yüzde 18’lik bir değer artışı ile tamamladı. Hafta geneli önemliydi. ABD’den gelen büyüme verisi vardı. Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edildi, sonrasında ise Merkez Bankası Başkanı ve yardımcılarından enflasyonun seyri ve faiz indirimine dair açıklamaları geldi. Piyasada bütün bu gelişmeler takip edilirken, ABD’de yarıştan çekilen Joe Biden’ın yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in, Donald Trump ile aralarındaki oy farkının 1 puana indirmesinin etkisi söz konusuydu. Asıl konu kriz kahini olarak bilinen Nouriel Roubini’nin ABD tahvillerine yönelik yapmış olduğu açıklamalardı. Genel anlamda küresel piyasalarda haber akışına bağlı olarak aşağı ve yukarı yönlü sert hareketleri gördük.'' ifadelerini kullandı.

Emeklilik sistemi güncelleniyor: Prim gün sayısı prim miktarı ve yaş kriterlerine düzenleme geliyor Emeklilik sistemi güncelleniyor: Prim gün sayısı prim miktarı ve yaş... Haberi Görüntüle

GRAM ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR?

Belgin Maviş, ''Yurt içinde ise gram altında geçtiğimiz hafta sert geri çekilmeler yaşadı. 17 Temmuz’daki rekor sonrası sert düşüş göstermesindeki başlıca etken dolar/TL kurunun yeniden 33 liranın altına çekilmesidir. Cuma günü dolar/TL’de 32.94 seviyesinden bir kapanış gerçekleşti. Ons altında 2387 dolar seviyeleri görülmesine rağmen içeride dolar/TL’deki geri çekilme gram altında realizasyonu beraberinde getirdi.'' ifadelerini kullandı.

Maviş, ''Gram altında düşüşün bir başka nedeni de şu olabilir: Yatırımcı elindeki rekor seviyeden gram altında nakde dönmek istemiş olabilir. Satışların bir kısmı da bu nedenle olabilir. Gram altında geri çekilmeler yine bir alım fırsatı olarak değerlendirilecektir.'' dedi.

Alım fırsatına dikkat çeken Maviş, ''Gram altında 2500 liranın altına sarkmalar görürsek bu ‘alım’ için fırsat olacaktır. Burada dolar/TL’nin de seyri önemli olacaktır. 2500 liranın altını belki spotta görebiliriz ancak ‘fiziki anlamda bu seviyeleri görebilecek miyiz?’ bu bir soru işareti olacaktır.'' ifadelerini kullandı.

THY'den yurt dışı için sudan ucuz bilet kampanyası THY'den yurt dışı için sudan ucuz bilet kampanyası Haberi Görüntüle

DOLAR İÇİN GÖZLER ABD SEÇİMLERİNDE

Maviş, ''Dolar/TL tarafında özellikle ABD’deki seçimler ve seçimlerle ilgili başkan adaylarının yaptığı açıklamalar kurun seyrini belirleyecektir. ABD’nin tahvil ihracı dolar tarafındaki dalgalı seyrin başlıca nedenidir.'' dedi.

Son dakika: Merkez Bankası'ndan açıklama: 'Enflasyon yavaşlayacak' Son dakika: Merkez Bankası'ndan açıklama: 'Enflasyon yavaşlayacak' Haberi Görüntüle

DOLAR NEDEN AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET EDİYOR?

Maviş, ''Yurt içinde ise kur tarafına bakacak olursak yatırımcılar faizlerin yüksek olmasından dolayı diğer enstrümanlara yani mevduat faizlerine yönelmeye devam ediyor. Bu da kurda bir baskıyı beraberinde getiriyor.

Dolar/TL’de geri çekilmelerde 32.80 seviyelerine doğru bir çekilme belki de portföy çeşitlendirmek isteyen yatırımcı için cazip olabilir. Eylül sonuna kadar olan süreç içerisinde dolar/TL tarafında yukarı yönlü hareket beklemek için erken olduğunu düşünüyorum.” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading