Yandex Metrica

İkinci el araçlar gitmiyor! İlana konulsa da elden çıkması aylar sürüyor

İkinci el araçlar gitmiyor! İlana konulsa da elden çıkması aylar sürüyor

İkinci el araçlarını satmak isteyenler, geçen yılın ortalamasına baktıklarında bu yıl adeta kâbus yaşıyor. İlana konulan araçların ilanda kalma süreleri ise aylar sürebiliyor.

Ekonomi

25.09.2024, 18:07

VavaCars, kamuya açık verilerden elde ettiği analizlerle, ikinci el araç piyasasında önemli değişimlere dikkat çekti. Şirketin yayımladığı rapora göre, 2023 yılı Ağustos ayında ikinci el araçların ilanda kalma süresi ortalama 35 gün iken, 2024 yılının aynı döneminde bu süre 60 güne yükseldi.

VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, bu sürenin uzamasında talep düşüşünün ve ekonomik koşulların etkili olduğunu belirtti. Gözelekli, ikinci el araç piyasasında araçların rengi, yaşı ve satıldığı şehir gibi unsurların da satış süresinde belirleyici rol oynadığını vurguladı.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı? 12 Eylül 2024 güncel döviz kurları Dolar ve Euro güne nasıl başladı? 12 Eylül 2024 güncel... Haberi Görüntüle

EN HIZLI SATILANLAR HİBRİT ARAÇLAR

VavaCars'ın analizine göre, 2024 yaz aylarında yakıt tipine göre en hızlı satılan araçlar hibrit modeller oldu. Hibrit araçlar, benzinli ve dizel araçlara göre daha kısa sürede alıcı buldu. Araç yaşı da satış süresi üzerinde önemli bir etkiye sahip. Analiz sonuçlarına göre, 8 yaşındaki araçların ilanda kalma süresi ortalama 62 gün iken, 1 yaşındaki araçların ilanda kalma süresi 40 gün olarak kaydedildi. Bu da daha genç araçların daha hızlı satıldığını gösterdi.

Türkiye BRICS'ten önce MSP'ye giriyor: Yeraltı rezervlerini uçuracak gelişme Türkiye BRICS'ten önce MSP'ye giriyor: Yeraltı rezervlerini uçuracak gelişme Haberi Görüntüle

RENK VE ŞEHİR FAKTÖRLERİ

Araç renginin de satış süresi üzerinde etkili olduğu görüldü. İlanlarda en çok yer alan araçlar beyaz renkte olurken, gri renkli araçlar ortalama 53 gün ile en hızlı satılanlar arasında yer aldı. Siyah renkli araçlar ise ortalama 65 gün ile ilanda en uzun süre kalanlar oldu.

Şehir bazlı analizler ise, ikinci el araçların en uzun süre ilanda kaldığı şehrin İstanbul olduğunu ortaya koydu. İstanbul’da araçlar ortalama 60 gün ilanda kalırken, Antalya’da 59, İzmir’de 57, Ankara’da 54 ve Bursa’da 52 gün süreyle bekledi. Adana ise 50 gün ile en kısa süreye sahip illerden biri olarak öne çıktı.

TOGG'a yerli rakip! Japon otomotiv devini satın aldılar: 1 milyar avro yatırımla üretime hazırlanıyor TOGG'a yerli rakip! Japon otomotiv devini satın aldılar: 1 milyar... Haberi Görüntüle

TALEP DÜŞÜŞÜ SATIŞLARI YAVAŞLATTI

Serdıl Gözelekli, ikinci el araçların daha geç satılmasının temel nedenlerinden birinin talepteki azalma olduğunu belirtti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading