İkinci el otomobil piyasası canlanıyor! Fiyatlarda 21 aylık düşüş: İşte ortalama otomobil fiyatları en çok tercih edilen markalar...

İkinci el otomobil piyasası yeniden canlanmaya başladı. Otomobilde mart ayında talep artışı dikkat çekerken, reel fiyatlarda düşüş eğilimi devam ediyor. Ortalama otomobil fiyatı ise 950 bin 515 lira arasında seyrediyor.
İkinci el araç piyasası mart ayında dikkat çeken hareketliliğe sahne oldu. Fiyatlar enflasyondan arındırıldığında 21 aydır düşerken, piyasadaki canlanmanın da nedeni belli oldu. Peki en çok hangi araçlar tercih ediliyor? Yaz ayları için beklenti ne? Uzman isim tüm merak edilenleri anlattı.
İkinci el online satış sitesinin yayınladığı rapora göre mart ayında ikinci el otomobile olan talep artarken, reel fiyatlarda düşüş eğilimi devam etti.
21 AYDIR DÜŞÜŞTE
Enflasyondan arındırıldığında son 21 aydır ikinci el otomobil fiyatları düşüş gösteriyor. Martta ikinci el otomobillere talep geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.3 artarken, şubat ayına göre artış yüzde 11.8’i buldu. Reel fiyatlar ise mart ayında yüzde 2.1 geriledi.
İKİNCİ EL ARAÇLARA TALEP NEDEN ARTTI?
Milliyet'e değerlendirmelerde bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu açıklamalarda bulundu;
Mart ayı otomobil piyasasının her kanadında yükselişle kayda geçen bir ay oldu. Sıfır otomobil piyasasında satış adetleri %6.4 oranında artarken ikinci elde de yaklaşık %5.5 artış kayda geçti. Talebin Mart ayı özelinde yükselmesi geçtiğimiz ay döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ve sonraki süreçte ABD’nin açıkladığı ek gümrük vergilerinin oluşturduğu fiyatlarda artış beklentisinin harekete geçirdiği talep olarak yorumlanabilir.
Fiyatlar noktasında değerlendirdiğimizde ise enflasyondan arındırılarak hesaplandığında %2 fiyat düşüşü söz konusu. %2’lik oran düşünüldüğünde ikinci el otomobil fiyatlarının Mart ayında sabit seyrini koruduğunu söylemek mümkün.
TRUMP'IN GÜMRÜK KARARI ZAM OLABİLİR KORKUSUNA YOL AÇTI
Dövizde yaşanan hareketlilik ve ABD’nin açıkladığı ek gümrük kararlarının fiyatlarda artış etkisi yaratabileceği düşüncesi genel talebi harekete geçirdi. Öte yandan bayram öncesi dönem Mart ayına geldiğinden, her yıl bayram öncesi dönemde olduğu gibi Ramazan Bayramı ikinci el piyasasında hareketlilik etkisi oluşturdu.
FAİZ ARTIŞI SATIŞLARI NASIL ETKİLER?
Oranlarda çok büyük farklılıklar olmadığından mevcut satış adetleri hacmini koruyacaktır. Sıfırda yapılan finansman destekleri ve ikinci el otomobilde sunulan fiyat avantajları gibi argümanlarla da satış adetleri önümüzdeki dönemlerde desteklenebilir ve bu noktada satış adetlerinin bir düşük faiz ortamı kadar olmasa da mevcuttan miktar daha fazla yükselmesi sağlanabilir. Satış adetlerinin yanı sıra, sağlanan düşüş trendinin yön değiştirmesi sektörün motivasyonu açısından da önemli bir husus. Süreç içerisinde, ihtiyaçlar dahilinde farklı adımlar atılsa da ana plan sabit olduğundan faizler konusunda, şartlar oluştuğunda gerekli düşüşlerin sağlanacağı kanaatindeyiz.
OTOMOBİLLERİN SATIŞ HIZI 22 GÜN
İkinci el otomobilde dönemsel hareketlilikler yaşıyoruz. Genel tabloya baktığımızda ise satış adetleri arzu edilen seviyenin altında. Ortalama satış hızı 22 gün seviyelerinde. Geçtiğimiz yıl bu süre 60 gün seviyesine kadar çıkmıştı. Bu pencereden bakıldığında satış hızının önemli ölçüde arttığını ve geçmiş yıla göre ikinci el otomobile talebin yükseldiğini söyleyebiliriz. Ancak satış hızının 10 güne yükseldiği daha yüksek dönemler referans alındığında ise olması gereken seviyenin altında olduğunu söylemek mümkün.
İKİNCİ EL OTOMOBİLLERDE BU FİYAT ARALIĞINA DİKKAT
İkinci el piyasasında 5 yaş ve üzeri araçların daha fazla oranda satıldığı görüyoruz. Bu noktada bütçe dahilinde alınabilecek en yeni model yılına sahip araç, düşük kilometreli ve bakımlı araçlar ikinci el piyasasında biraz daha kıymetli olabiliyor.
400 ila 800 bin TL arasındaki otomobillerin daha hızlı satıldığını söylemek mümkün. Öte yandan 1.5 milyon TL seviyelerinde ve SUV kategorisinde olan yeni jenerasyon araçlara da ilgi diğer otomobillere göre daha yüksek.
Diğer
