Yandex Metrica

İşçi ve işverenin dikkatine! Çalışanlar arasındaki ücret farkı ayrımcılık tazminatına sebep oluyor!

İşçi ve işverenin dikkatine! Çalışanlar arasındaki ücret farkı ayrımcılık tazminatına sebep oluyor!

Kadın ve erkek çalışanların aynı şartlar altında aynı işi yapmaları ve farklı maaş almalarına ilişkin, işverenin eşit davranma ilkesine aykırı hareket etmesinin ayrımcılık tazminatına sebep olacağı öğrenildi. 

Ekonomi

25.06.2024, 17:36

İşverenlerin çalışanlara eşit davranma ilkesine aykırı bir ekilde, kadın ve erkek çalışanların aynı işi yapmalarına rağmen farklı ücretler almasına ilişkin Avukat Songül Demir önemli bir açıklamada bulundu.

Avukat Songül Demir, işverenlerin aynı işi yapan çalışalara farklı ücretler verilmesine ilişkin Yargıtay,ın açıklamalarını iletti. Avukat Demir, “Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin bir emsal kararı mevcut. Kadın işçinin erkek çalışanlara göre aynı işi yapmasına rağmen farklı ücret verilmesinin tespit edilmesi durumunda Yargıtay şöyle bir karar verdi; kadın işçi ayrımcılık tazminatını talep edebilir şeklinde bir karar mevcut. Bunu yorumlarken öncelikle işverenin yükümlülüklerinden bahsetmek istiyorum. İşçi ve işverenin birbirine karşı borçları mevcuttur.'' dedi.

BDDK son tarihi duyurdu! Kredi kartı kullananlar dikkat: Limitler değişiyor! BDDK son tarihi duyurdu! Kredi kartı kullananlar dikkat: Limitler değişiyor! Haberi Görüntüle

AYRIMCILIK YAPAN İŞVERENE TAZMİNAT TALEBİ

İşverenin öncelikle işçiye ücret ödeme yükümlülüğünün olduğunu belirterek, ''İşverenin öncelikle işçiye ücret ödeme yükümlülüğü vardır. Bunun haricinde işçiyi gözetme yükümlülüğü ve eşit davranma yükümlülüğü mevcuttur. Bu eşit davranma yükümlülüğüne de eşit davranma borcu adı altında bakmak gerekiyor. İş Kanunu’nun 5. maddesinde bu açıkça düzenlenmektedir. Eşit Davranma İlkesi başlığı ile düzenlenmektedir. Eşit Davranma ilkesine aykırı davranan işverene karşı işçi İş Kanunu çerçevesinde ayrımcılık tazminatı talep edebilir.''  ifade etti.

Enerjide bağımsızlığa koşar adım! Müjdeyi Erdoğan vermişti: Gabar'da ilk hedef tamam! Enerjide bağımsızlığa koşar adım! Müjdeyi Erdoğan vermişti: Gabar'da ilk hedef... Haberi Görüntüle

4 AYRI ÜCRET TALEP EDİLEBİLECEK

İşçinin tazminat hakkına sahip olduğunu belirten Demir, ''Bunun sonucunda neler talep edilebilir dersek de, 4 aylık ücreti tutarında tazminat talep edebilecek. Bunun yanında da diğer hak ettiği tazminatlar kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi haklarını da talep edebilecek." ifade etti. 

Bayramdan sonra gram ve çeyrek altın fırlayacak! Hedef tam tamına 3.500 TL! Uzman isimden çarpıcı tahmin Bayramdan sonra gram ve çeyrek altın fırlayacak! Hedef tam tamına... Haberi Görüntüle

ÇALIŞAN İŞ AKDİNİ FESH EDEBİLİR

Kadın bir çalışanın erkek bir çalışanla aynı işi yapmasına rağmen düşük ücret alması halinde iş sözleşmesini fesh edebileceğini belirten Demir, ''Bu fesih sonucunda diğer haklarının yanı sıra ayrımcılık tazminatını da ayrıca talep edebilir. Bu kadın işçilere tanınmış bir haktır. Daha doğrusu eşitlik ilkesine aykırılık yapan işverene karşı her 2 tarafa da tanınmış bir haktır. Yani öncelikle İş Kanunu 5. Maddesi Eşit Davranma İlkesi’ne aykırılık teşkil ettiği için bu Yargıtay kararı bize emsal bir karar olmuştur. Bu yüzden de sonuç olarak bu şekilde ayrımcılığa maruz kalan kadın ya da erkek fark etmez fakat günümüzde daha çok kadınlar buna maruz kaldığı için İş Kanunu 5. Maddesi ve bu Yargıtay kararı çerçevesinde iş akdini haklı bir şekilde fesih edebilir. İşveren de bunun karşısında 4 aylık ücreti tutarında işçiye manevi tazminat vermek zorundadır. Bunun yanında işçi de diğer tazminat haklarını talep edebilir” dedi.

Habere Tepki Ver

2

0

0

0

0

0

0

0

Kübra BEYAZOĞLU

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading