Yandex Metrica

Kalkınma Yolu Projesi'nde yeni strateji: Türkiye ve Irak arasında 'yıllık 50 milyar dolarlık' işbirliği!

Kalkınma Yolu Projesi'nde yeni strateji: Türkiye ve Irak arasında 'yıllık 50 milyar dolarlık' işbirliği!

Basra Limanı'nı Türkiye'ye ve ötesine bağlamayı hedefleyen büyük bir proje olan ‘Kalkınma Yolu’ projesi için çalışmalar aralıksız  sürüyor. Projenin en önemli aktörleri olan Türkiye ve Irak arasında son dönemde artan askeri ve siyasi temasların ardından bir iş birliği de enerji alanında yapıldı.   

Ekonomi

11.09.2024, 12:59

Kalkınma Yolu projesinde büyük değer üretebilme potansiyeline sahip olan enerji alanında "petrol, doğalgaz ve elektrik iletim hatları" üzerinde yoğun çalışmalar devam ediyor. Irak ekonomisine büyük katkı sunacak projelerin hayata geçmesiyle Türkiye'yi de yakın gelecekte küresel enerji güvenliğinin kilit aktörü haline getirebileceği belirtiliyor. 

Araç sahipleri için o hizmetin bedeli belli oldu! İşte geçerli olacak fiyatlar... Araç sahipleri için o hizmetin bedeli belli oldu! İşte geçerli... Haberi Görüntüle

BASRA'YA ALTERNATİF CEYHAN BORU HATTI 

 Irak'tan çıkan 3 milyon varil petrolün tek çıkış noktasının Basra olmasından hareketle alternatif olarak bu miktarın yaklaşık yarısının dünya piyasalarına sevk edilmesine imkan sunabilecek Silopi-Ceyhan Boru Hattı öne çıkıyor. Bu hat an itibariyle yaklaşık 1 buçuk milyon varil petrol nakline imkan sunuyor. Olası bir jeopolitik kriz, siyasi sorun ya da risk ortaya çıkarsa, Basra'dan sevk edilen petrolün dünya piyasalarına ulaşamaması halinde fiyatlarda astronomik artış başta olmak üzere yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilecek.

Borsa İstanbul gongla beraber tırmandı! İşte 10 Eylül 2024 BİST açılış rakamları... Borsa İstanbul gongla beraber tırmandı! İşte 10 Eylül 2024 BİST... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE-IRAK ARASINDA 50 MİLYAR DOLARLIK İŞBİRLİĞİ 

1.5 milyon varile kadar petrolün Türkiye üzerinden Güney-Kuzey koridoru ve Akdeniz Çanağı ülkelerine ( İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Mısır vs) hitap edecek şekilde nakli mümkün olabiliyor. Bu projenin hayata geçmesi durumunda iki ülke arasında yıllık 50 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaşılabileceği öngörülüyor. 

29 Ekim'de ek ikramiye verilecek mi? Hükümetten emeklilere açıklama geldi! 29 Ekim'de ek ikramiye verilecek mi? Hükümetten emeklilere açıklama geldi! Haberi Görüntüle

DOĞALGAZ ALANINDA DA YENİ İŞBİRLİĞİ DOĞABİLİR 

İki ülke enerji işbirliğinde önemli alanlardan biri de doğalgaz. Boru hatları ve doğalgaz sahaları noktasında çalışmalar yapılıyor. Irak doğalgaz rezervlerine sahip bir ülke olmasına karşın dünyadan doğalgaz ithal ediyor. Doğalgaz boru hatlarının tamamlanması ve Irak'ta doğalgaz üretimi yapılabilmesi halinde bu alanda büyük işbirliği potansiyelinin de mevcut olduğuna işaret ediliyor.

Çıkan bu sefer grafik değil! Bitcoin'de senenin en büyük kaçışı Çıkan bu sefer grafik değil! Bitcoin'de senenin en büyük kaçışı Haberi Görüntüle

ELEKTRİK İLETİM HATLARI

Irak halihazırda Türkiye'den elektrik ihraç ediyor. Bu alanda ülkedeki altyapının geliştirilmesine katkı verilerek bu durumun tersine dönebileceği de ifade ediliyor.Elektrik iletim hatları da iki ülke arasında önemli bir işbirliği alanı olarak öne çıkıyor. Ankara, enerji başta olmak üzere Irak ile gerçekleştirilecek projelerde iki tarafın da çıkarına olacak şekilde hareket edilmesinin öneminin altını çiziyor.

Türkiye'den dev doğalgaz adımı: Bakan Bayraktar ABD'ye gidiyor: Milyarlarca dolarlık anlaşma imzalanacak Türkiye'den dev doğalgaz adımı: Bakan Bayraktar ABD'ye gidiyor: Milyarlarca dolarlık... Haberi Görüntüle

KALKINMA YOLU PROJESİ NEDİR? 

Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.

Temelleri 2005 yılında atılan Basra Körfezi’nden başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul gibi Irak’ın önemli kentlerini aşarak Türkiye’ye, dolayısıyla Avrupa’ya ulaşacak Kalkınma Yolu Projesi’nde somut adımlar atıldı. 

Ankara'da simide yüzde 50 zam talebi Ankara'da simide yüzde 50 zam talebi Haberi Görüntüle

TARİHİ İPEK YOLU CANLANDIRILACAK 

Esasen tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması için stratejik önem taşıyan ve Türkiye'den başlayarak Kafkaslar'a, oradan da Hazar Denizi'ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan'ı takiben Orta Asya ve Çin'e ulaşan Orta Koridor'un önemi her geçen gün artıyor.

Dolgun maaşı iş ilanı! 1 milyar dolarlık yatırım yapan BYD duyurdu: O fabrikaya işçi aranıyor Dolgun maaşı iş ilanı! 1 milyar dolarlık yatırım yapan BYD... Haberi Görüntüle

TİCARET TRAFİĞİNİN KALBİNDE YER ALIYOR 

Rusya'nın içinde bulunduğu "Kuzey Koridoru" ile İran'ın içinde yer aldığı "Güney Koridoru"na alternatif oluşturan Orta Koridor, Çin ile Avrupa'nın bütünleşmesi adına önemli bir yere sahip bulunuyor. Pekin'den Londra'ya uzanan bu hat, yıllık 600 milyar doları aşkın ticaret trafiğinin tam ortasında yer alıyor. 

Dolar ve Euro güne nasıl başladı? (9 Eylül 2024) Dolar ve Euro güne nasıl başladı? (9 Eylül 2024) Haberi Görüntüle

ÇİN VE AVRUPA ARASINDA TİCARİ MALİYETLER AZALACAK 

Süveyş Kanalı'na kıyasla 15 günlük kazanım sağlanması amaçlanan proje, Basra'daki inşaat halindeki FAV Limanı'nı Türkiye'ye bağlayacak 1.275 kilometrelik demir yolu ve kara yolu ağı ile hayata geçirilecek. Katar ve BAE, projeye yatırımcı olarak katılmakta istekli görünüyor.Bu projeyle, Çin ve Avrupa arasındaki ticaret maliyetlerinin önemli ölçüde azaltılması bekleniyor.

Kimler evlilik kredisi alabilir? İşte uygulamada yeni dönem Kimler evlilik kredisi alabilir? İşte uygulamada yeni dönem Haberi Görüntüle

MEVCUT ULAŞTIRMA KORİDORUNUN TAMAMLAYICISI 

Proje Çin’in Kuşak ve Yol Girişiminin diğer ayakları, ABD destekli Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru ve İran’ın bölgesel ticaret yollarına yönelik planlarıyla rekabet içinde görülse de uygun maliyet ve kısa mesafenin yanında mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı da olma potansiyeli taşıyor.

Her şey dahil tatil dönemi bitti! 'Her şeyiyle Türkiye’ dönemi başlıyor: Hem israf bitecek, hem kültür tanıtımı artacak, hem de yerel esnaf gülecek Her şey dahil tatil dönemi bitti! 'Her şeyiyle Türkiye’ dönemi... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN LOJİSTİK ALT YAPISI GÜÇLENECEK 

Bu projenin hayata geçirilebilmesi için Türkiye'deki kısmında önemli lojistik altyapısı güçlendirme yatırımları gerekecek. Şimdiki haliyle böylesine büyük bir operasyonu yürütecek bir lojistik alt yapımız yok.

Araştırmalar ortaya çıktı: Ev sahipleri ne kira sınırına uyuyor ne tüfe dinliyor! Ev sahipleri neye göre zam yapıyor? Araştırmalar ortaya çıktı: Ev sahipleri ne kira sınırına uyuyor ne... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN TİCARETİ AÇISINDAN STRATEJİK BİR ADIM 

Türkiye, bu projeyi Körfez ülkeleriyle ticareti güçlendirmek için stratejik bir adım olarak görüyor. Zirve, Türkiye ve Irak arasındaki ikili ilişkileri geliştirme çabalarının bir parçası olarak düzenleniyor. Geçmişte Türkiye ve Irak arasında imzalanan anlaşmaların genellikle tam anlamıyla uygulanmadığı göz önüne alındığında, bu durumun mevcut projeye dair bazı endişeleri beraberinde getirmesi, gidişatın ne olacağı konusundaki merakı daha da artırıyor.

2025'te emekli olacakları yıkacak haber: Bir an önce yaptırmayanlar düşük maaş alacak 2025'te emekli olacakları yıkacak haber: Bir an önce yaptırmayanlar düşük... Haberi Görüntüle

320 KİLOMETRELİK OTOYOL PLANLANDI

Kalkınma Yolu Projesi'nde Türk ve Irak hükümetleri, devam eden çalışmalara ek olarak 23,8 milyar dolarlık yatırım yapacak. Türkiye, bu yatımları demir ve kara yolları için gerçekleştirecek.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat, 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planladı.

 

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading