Kök ve taban maaş ayrımı ortadan kalkacak! Emekliye cillop gibi müjde: 2. emeklilik şansı nefes aldıracak

Kök ve taban maaş ayrımı ortadan kalkacak! Emekliye cillop gibi müjde: 2. emeklilik şansı nefes aldıracak

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı 2025 yılında yapılacak zamma çevrilmişken emekli maaşı hesaplama yöntemlerinde köklü değişiklikler yapmayı hedefleyen yeni emeklilik paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine geliyor. Peki bu pakette neler olacak?

Ekonomi

18.10.2024, 14:38

Üç ayrı döneme göre hesaplanan emekli maaşlarının, tek bir hesaplama yöntemiyle belirlenmesi amacıyla Meclis gündemine taşınması bekleniyor. Emekli vatandaşlar, bu düzenlemenin yanı sıra emeklilik paketinde yer alacak diğer yenilikleri de merakla bekliyor. Yeni sistemin, emekli maaşı ödemelerinde nasıl bir etki yaratacağı ve hangi düzenlemelerin hayata geçirileceği konusunda detaylar yavaş yavaş netleşiyor. Emeklilik şartlarının yenilenmesi, tamamlayıcı emeklilik sistemi gibi konuların da ele alınacağı bu paketin, emeklilerin yaşam standartlarını artırması hedefleniyor.

Emekli maaşı hesaplama yöntemi değişiyor. Yeni düzenleme ile prim gün sayısı, emekli maaşı ödemelerinde belirleyici bir faktör haline gelecek.

Söz konusu değişiklikler, Meclis’e sunulacak emeklilik paketi içerisinde yer alacak. Üçlü aylık bağlama sisteminde ve emekli olma şartlarında yapılacak yeni düzenlemelerle, vatandaşlar mevcut emekliliklerinin yanı sıra ikinci bir emekli maaşı alma imkanına da sahip olacak.

Köfteci Yusuf sonunda sessizliğini bozdu! Domuz eti iddiasıyla gündeme oturan markadan ilk açıklama geldi! Köfteci Yusuf sonunda sessizliğini bozdu! Domuz eti iddiasıyla gündeme oturan... Haberi Görüntüle

KÖK VE TABAN MAAŞ AYRIMI KALKACAK

Yeni emekli maaş sistemiyle birlikte, ödenen primlerin yanı sıra çalışma günleri de maaşları artıracak.

Kök ve taban maaş ayrımı ortadan kaldırılacak ve çalışan emeklilere ikinci maaş alma imkanı sağlanacak. Yasadan sonra sigortalı olanlar için yeni emeklilik şartları da getirilecek.

IMF'den Türkiye değerlendirmesi: Enflasyon daha da düşecek IMF'den Türkiye değerlendirmesi: Enflasyon daha da düşecek Haberi Görüntüle

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ

Orta Vadeli Program ile gündeme gelen yeni emeklilik sistemi paketinin, bu yıl içinde TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.

Paket, maaş bağlama sistemiyle ilgili yenilikleri içerecek ve emekli olma şartları değiştirilecek. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi de bu dönemde devreye girecek.

Bakan Şimşek'i isyan ettiren tablo: Vergiden kaçmak için her yolu denemişler Bakan Şimşek'i isyan ettiren tablo: Vergiden kaçmak için her yolu... Haberi Görüntüle

PRİM ÖDEME GÜN SAYISI ÖNE ÇIKACAK

Uzun süredir tartışılan emekli maaş bağlama sistemi ile ilgili yenilikler netleşmeye başladı. Orta Vadeli Programda yer alan "Emekliliği değil çalışmayı teşvik eden" sistemde prim ödeme gün sayısı belirleyici olacak.

Böylece sadece ödenen primler değil, çalışılan gün sayısı da emekli maaşı hesaplamalarında etkili olacak. Bu durum, özellikle asgari ücretten prim ödeyenler için "Çalıştıkça aylık düşüyor" tartışmasını sona erdirecek.

Bugünkü üçlü aylık bağlama sisteminin değişmesi gündemde. Üç dönem için farklı çarpanlarla hesaplanan aylıklar, tek bir formülle hesaplanacak.

Burada prim miktarları ve gün sayısı dikkate alınacak, bu sayede çok çalışan ile az prim günü olan arasındaki maaş farkı azalacak.

Öğretmenlere 10 bin TL ek maaş geliyor! TBMM'de kabul edildi Öğretmenlere 10 bin TL ek maaş geliyor! TBMM'de kabul edildi Haberi Görüntüle

SİGORTALILARA YENİ SİSTEM

Paketin içinde yeni emeklilik şartlarıyla ilgili düzenlemeler de bulunacak. İlk kez sigortalı olacak gençler için emeklilik şartları belirleniyor; özellikle kadınlarda 60, erkeklerde ise 65 yaş şartının getirilmesi öngörülüyor. Yasaya tabi olanlar, bu yeni düzenlemelerle sosyal güvenlik sisteminin dengesini sağlamak amacıyla yeniliklerden yararlanacak.

Bakan Şimşek'ten Körfez turu: Sıcak para için çalınmadık kapı bırakmayacak Bakan Şimşek'ten Körfez turu: Sıcak para için çalınmadık kapı bırakmayacak Haberi Görüntüle

İKİNCİ EMEKLİLİK BAŞLAYACAK

Orta Vadeli Programda yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlar için sosyal güvenliğin dışında bir emeklilik imkanı sunacak.

Burada ödenecek primlere, işveren ve devlet de katkı sağlayacak. Tamamlayıcı emeklilikten mevcut sigortalılar ile çalışma hayatına dönmüş emekliler de yararlanabilecek, bu sayede mevcut emekliliklerinin yanı sıra ikinci bir emekli maaşı alma fırsatı elde edecekler.

Habere Tepki Ver

0

0

0

1

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading