Kredi kartı borcu olanlar dikkat! TCMB ve BDDK'dan dev adım geldi: 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek

Kredi kartı borcu olanlar dikkat! TCMB ve BDDK'dan dev adım geldi: 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek

Kredi kartı kullanan milyonlarca kullanıcıya müjde TCMB ve BDDK'dan geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü adımlar attı.

Ekonomi

27.09.2024, 14:26

Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre TCMB'nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği yayınlandı. 

Öte yandan BDDK'nın konuya ilişkin Kurul kararı da internet sitesinde yayımlandı. Peki kredi kartı yapılanması nasıl olacak?

Gram altın ne kadar oldu? İşte altında son fiyatlar... Gram altın ne kadar oldu? İşte altında son fiyatlar... Haberi Görüntüle

60 AY KREDİ KARTI YAPILANMASI NASIL OLACAK?

Kişiler bireysel kredi kartı borçlarını toplam 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirebilecek.

Ayrıca her aya düşen taksit miktarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecek.

Öte yandan yapılandırma sonrası kredi kartındaki yapılandırılan meblağ dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edebilecek. Yani 100 bin liranın borcun 50 bin lirası yapılandırıldı. Bu durumda kart sahipleri, kalan 50 bin liralık dilimi kullanabilecek.

Yasa gereği apılandırılan borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.

Emekliye çiçeği burnunda müjde! Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdi: 8.100 TL o tarihte hesaplarda Emekliye çiçeği burnunda müjde! Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdi: 8.100 TL... Haberi Görüntüle

FAİZ ORANI NE KADAR OLACAK?

Kişisel kredi kartlarını yapılandırmada kullanılacak faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi. Yani 50 bin liralık borcun 12 aya taksitlendirilmesi halinde toplam geri ödeme 64 bin lirayı bulacak. Aylık taksit tutarı ise 5 bin 340 lira olacak.

Ayrıca ihtiyaç kredilerinde 30 günden fazla anapara ve faiz ödemesi yapılmamış borçlar yapılandırılabilecek. Bu durumda borçlar, ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Kredi kartı borcu olan vatandaşların 1 yıla kadar yapılandırma başvurusu yapması gerek.

ABD'li dev firmada kriz! İşçiler maaşı beğenmedi, grev kararı aldı ABD'li dev firmada kriz! İşçiler maaşı beğenmedi, grev kararı aldı Haberi Görüntüle

KREDİ KARTI ASGARİ ÖDEME ORANI KAÇ OLDU?

Tüm bunların yanı sıra kredi kartlarında asgari ödeme tutarında da değişikliğe gidildi. Dönem borcunun yüzde 20'si olan asgari ödeme oranında sınır tutar, 25 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı.

Kredi kartı asgari ödemesi 50 bin lira ve altında olan olanlar dönem borcunun yüzde 20'sini ödeyecek. 50 bin lira ve üzerinde olan dönem borçları için asgari ödeme tutarı yüzde 40 olarak uygulanacak.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kişisel  kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Azami akdi faiz oranları referans oranın aynı kalması halinde dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için yüzde 3,50, 25 bin-150 bin lira olan kredi kartlarında yüzde 4,25 ve 150 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarında yüzde 4,75 olacak. Kredi kartları vasıtasıyla nakit çekim/kullanım azami akdi faiz oranı ise yüzde 5 seviyesinde korundu.

ABD Türk tarımını böyle bitirdi: Gizliliği kaldırılmış CIA belgelerinde şok ifadeler ABD Türk tarımını böyle bitirdi: Gizliliği kaldırılmış CIA belgelerinde şok... Haberi Görüntüle

MB: DEZENFLASYON SÜRECİ DESTEKLENECEK

Ayrıca Merkez Bankası, kredi ve kredi kartı yapılandırma kararına ilişkin bir analiz yayınladı. Analize göre güncel kararlar dezenflasyon sürecini destekleyecek. Yapılandırma kararı, borçları gecikmiş bireylerin sıkılaştırıcı politikadan en az ölçüde etkilenmesi sağlanacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading