Yandex Metrica

Kredi sınırı kalktı! BDDK'dan kentsel dönüşümü hızlandıracak karar

Kredi sınırı kalktı! BDDK'dan kentsel dönüşümü hızlandıracak karar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) kentsel dönüşümü hızlandıracak bir karar geldi. BDDK'dan yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutların kredi sınırından muaf tutulacağı bildirildi. 

Ekonomi

25.04.2024, 20:50

6 Şubat depremleriyle birlikte Türkiye'nin 1 numaralı gerçeği haline gelen deprem ve kentsel dönüşüm için BDDK'dan tarihi bir karar geldi. BDDK, kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli konutlar için kredi sınırı muafiyeti getirdi.

Almanlar Türkiye ile dalaşmaya kararlı: Eurofighter, Akkuyu, Doğu Akdeniz, FETÖ, PKK... Almanlar Türkiye ile dalaşmaya kararlı: Eurofighter, Akkuyu, Doğu Akdeniz, FETÖ,... Haberi Görüntüle

BDDK'DAN TARİHİ KARAR

Konut Kredilerine İlişkin 24 Ağustos 2023 tarihli 10655 ve 10656 sayılı Kurul Kararlarının Uygulanması Hakkında Kurul Kararı'na ilişkin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu çok kritik bir açıklama yaptı. 

Doğalgaza indirim gelecek mi? Karar yargıda.. Doğalgaza indirim gelecek mi? Karar yargıda.. Haberi Görüntüle

RİSKLİ KONUTLARDA KREDİ SINIR KALKTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda (BDDK) yapılan açıklamada, "24 Ağustos 2023 tarihli ve 10656 sayılı Kurul kararı kapsamında belirlenen azami kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranı uygulaması ile 24 Ağustos 2023 tarihli ve 10655 sayılı Kurul kararı kapsamında belirlenen yüksek risk ağırlığı uygulanmasında yapılacak konut malikliği durumu değerlendirmesinde, tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu tek bir konutun bulunması ve bu konutun 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı tespit edilmesi nedeniyle yıkılmış olması veya hakkında yıkım kararı alınması halinde, söz konusu konutun konut malikliği durumu değerlendirmesinde dikkate alınmamasına karar verilmiştir." denildi.

Altın kanatlandı uçtu! İslam Memiş altında beklediği zirvenin tarihini açıkladı: İşte 26 Eylül Perşembe gram altın, çeyrek altın fiyatları... Altın kanatlandı uçtu! İslam Memiş altında beklediği zirvenin tarihini açıkladı:... Haberi Görüntüle

İPA'NIN ACİL DÖNÜŞÜM RAPORU

Marmara bölgesindeki olası depreme ilişkin İstanbul'da hazırlıklar devam ederken, İstanbul Planlama Ajansı (İPA) kentin rezerve ve riskli alanlar ile ilgili bir rapor yayımlamıştı.

Yaşlı ve emekli maaşlarında sürpriz zam! Sosyal destek ödemelerinde yeni dönem! 2025 Ocak ayı zam oranları şekillendi! Yaşlı ve emekli maaşlarında sürpriz zam! Sosyal destek ödemelerinde yeni... Haberi Görüntüle

EN RİSKLİ 7 İLÇE

Söz konusu raporda, dönüşüme sokulması gereken riskli yapılara sahip 7 ilçe belli olurken, raporda, "2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, kentsel dönüşümde önemli bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar kanundaki ‘riskli alan’, ‘rezerv alan’ ve öncelikli dönüşüm alanlarına yönelik tartışmaları beraberinde getirmektedir. Son olarak 6306 sayılı kanuna yönelik 9 Kasım 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliklerin ardından bu tartışmalar yeniden gündemde yer bulmuştur. Kentsel Dönüşümde Rezerv Alan ve Riskli Alan Kavramlarına Dair Değerlendirme' raporu bu kavramlara ışık tutarken İstanbul’daki uygulamaları da incelemektedir." ifadelerine yer verişmişti.

İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) raporunda ayrıca şu maddeler yer aldı;

  1. - İstanbul’da 6306 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 70 adet riskli alan, 152 adet rezerv yapı alanı ve yaklaşık 84 bin riskli yapı ilan edilmiştir.
  2. - İlan edilen riskli alanların çoğunlukla kamu mülkiyetinde bulunan, genellikle tek veya iki katlı düzensiz yapıların bulunduğu ya da rantı yüksek alanlardan oluştuğu belirtilmektedir.
  3. - Son 11 yılda İstanbul’da bulunan ve 2000 yılı öncesi yapılmış 800 bin binanın yalnızca 84 bini dönüşmüştür.
  4. - Öncelikli ele alınması gereken Büyükçekmece, Güngören, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Tuzla ve Zeytinburnu’nda ilan edilenin beş katı dönüşüme ihtiyaç vardır. Sadece Tuzla ilçesinde Bakanlığın ilan ettiğinin 38 katı büyüklükte bir alanda kentsel dönüşüm ihtiyacı mevcuttur.
  5. - Önceki uygulamalara bakarak yeni düzenleme incelendiğinde; gelir adaletsizliği, mülksüzles¸me ve barınma hakkına dair sorunların derinleşeceği, afete dayanıklı kentlerden ziyade finansal kaynak oluşturmaya yönelik adımlar atılacağı değerlendirilmektedir.

Son dakika...IMF'den Türkiye için dikkat çeken 'BRICS üyeliği' açıklaması! Son dakika...IMF'den Türkiye için dikkat çeken 'BRICS üyeliği' açıklaması! Haberi Görüntüle

MURAT KURUM'UN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

Öte yandan kentsel dönüşüm projeleri ile öne çıkan AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum İstanbul'u dönüşüme sokmak için kolları sıvadı.

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren gelişme! Yeni düzenlemenin sinyalleri geldi Milyonlarca emekliyi ilgilendiren gelişme! Yeni düzenlemenin sinyalleri geldi Haberi Görüntüle

600 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRÜLECEK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, AK Parti Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Tanıtım Toplantısı'nda, "15 gündür sahadayız. Her gittiğim yerde insanımız bana depreme hazırlık noktasında ne yapacağımızı, kentsel dönüşümü soruyorlar. Biz de hep söylediğimiz gibi; deprem terörle mücadele kadar önemlidir, bir milli güvenlik sorunudur diyoruz. Evet, İstanbulluların gündemi depremdir, dönüşümdür. Biz sizlere, annelerimize, çocuklarımıza; afetlere bir İstanbul vaad ediyoruz. Bizim şu an 39 ilçemizde toplam 7,5 milyon evimiz ve işyerimiz var. Bunun 1,5 milyonu maalesef risk altında. 600 bin konutumuzun bugünden tezi yok acilen dönüştürülmesi gerekiyor." demişti.

Sözlerine devam eden Kurum, "2019 yerel seçimlerinden önce; “deprem seferberliği ilan ediyoruz” denmişti. “İstanbul’u 5 yılda depreme hazırlayacağız” denmişti. “Her yıl 20 bin, 5 yılda 100 bin konut dönüştüreceğiz” hedefi konulmuştu. “15 bin sosyal konutu süratle bitireceğiz” vaadi verilmişti. Aslına bakarsanız bizim kayıp 5 yıl olarak tarif ettiğimiz durum işte budur; söz verdiğinin yüzde 5’ini bile yapamamaktır. Büyükşehir belediyesi ürettiği bu konut sayısıyla, bizim bir ilçe belediyemizin bile başarısının yarısına ulaşamadı. Gerçekten de iddia ettikleri gibi; bu hızla giderlerse dönüşümü 100 yılda bitirebilirler." ifadelerini kullanmıştı.

İstatistikler açıklandı: Kısa vadeli dış borç stoku nasıl değişti? İstatistikler açıklandı: Kısa vadeli dış borç stoku nasıl değişti? Haberi Görüntüle

KOLAYLAŞTIRICI DÖNÜŞÜM PLANI

"İstanbullulara söz. İstanbul’da tek bir riskli yapı kalmayıncaya kadar çalışacağız." diyerek sözlerine devam eden Murat Kurum, "Bunun için de; ülkemizin kaderini değiştirecek kentsel dönüşüm hamlemizi süratle başlatacağız. 5 yılda 39 ilçemizde; yatay mimari eksenli, komşuluk ilişkilerini odağına alan, nüfusu tek bir kişi bile artırmayacak olan tam 650 bin konut inşa edeceğiz." demişti.

Sözlerine devam eden Kurum, "Yeni güvenli, huzurlu yuvalarımızın 300 binini, “adeta bilinçli bir şekilde” durdurulan KİPTAŞ eliyle yapacağız. 15 Nisan’da hemen başvuruları alacağız. Yarısı bizden diyerek; 700 bin lira hibe destek vereceğiz. İlave olarak; 700 bin lira kredi desteği, 100 bin lira taşınma yardımı vereceğiz. 18 ayda tamamlayacağız. Yine 250 bin yuvamızı da; vatandaşımızı ve özel sektörümüzü destekleyerek dönüştüreceğiz. Dönüşecek evin bulunduğu alana dair, “Kolaylaştırıcı Dönüşüm Planı” dediğimiz gerekli imar düzenlemelerini hemen hayata geçireceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading