Küresel piyasalar haftaya iyi başladı: faiz indirimleri gelecek mi?

Küresel piyasalar haftaya iyi başladı: faiz indirimleri gelecek mi?

Küresel piyasalar haftaya pozitif bir giriş yaptı. Bu başlangıca özellikle ABD ekonomisinde yaşanan hafif iniş beklentisinin güçlü kılması ve Çin'de hafta sonu Çin Maliye Bakanı'nın yapmış olduğu açıklamalar oldukça etkili oldu. Analistler tarafından paylaşılan veriler dahilinde enflasyondaki yavaşlamaya dair gelişmelerin tahvil piyasalarındaki satış baskısında etkili olduğu kaydedildi. Öte yandan yatırımcıların gözünün makroekonomik verilerden gelecek haberlerde olduğu belirtildi.

Ekonomi

14.10.2024, 11:22

ABD'de yaşanan enflasyonist baskıların gücünü ortadan kaybolduğu söylentileri, geçtiğimiz hafta paylaşılan enflasyon verileri sonrası güvenirliğini yitirdi.

ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE); eylül ayı göz önünde bulundurulduğunda değişim göstemeyerek beklentinin altında kaldı. Yıllık bazda ise yüzde 1,8 artarak beklentilerin üzerine geçti.

Değişkenlik gösteren gıda ve enerji fiyatlarını içinde barındırmayan çekirdek ÜFE de aylık veriler kapsamında paralel gerçekleşirken, yıllık verilerde ise yüzde 2,8 ile tahminlerin üzerine çıkmayı başardı.

Yaşanan bu gelişmelerin üzerine Fed'in gelecek ayki politika faizi sabit tutulmasına ilişkin öngörülere fiyatlamalar dahil edilse de, yıl sonuna kadar yapılacak iki ayrı toplantıda toplamda 50 baz puan olmak üzere 25 baz puanla yapacağı ihtimali güçlü olarak duruyor.

Analistler, Sıkı para politası tavrının Fed'in yumuştaması ihtimalinin daha uzun bir zaman diliminde gerçekleşme korkusuna karşılık ABD'de 'yumuşak iniş' olması öngörüsünün riski artırdığını kaydetti.

Fed yetkilileri tarafından sözlü yönlendirmeler devam ederken, Dallas Fed Başkanı Lorie Logan'da açıklanan faiz oranlarının yavaş yavaş alt seviyelere inmesi gerektiğini birkez daha ifade etti.

Bununla birlikte ABD'de hızlanan bilanço döneminde paylaşılan şirket şirket finansal sonuçlarının hisse ve sektöre dair değişkenlik göstereceği öngörülüyor.

Geçtiğimiz hafta paylaşılan bilançolar dahilinde, JPMorgan Chase ve Wells Fargo'nun kararlı duruşları üçünçü yarıdaki senenin aynı dönemine göre geriye gitti. 

JPMorgan Chase'in hisseleri, ortada yaşanan gerilemeye rağmen bankaların ve gelirlerin üzerinde bir beklenti olması ve yıllık faiz gelirlerinin öngörülerini yükseltmesinin ardından yüzde 4,4 değer elde etti.

Wells Fargo'nun hisseleri ise şirketin orta yerindeki düşüş beklentilere karşılık yüzde 5,6'ya yükseliş gösterdi.

Varlık yöneticisi BlackRock'ın hisseleri de üçüncü dönemde arda arda  rekor seviyelere ulaşması sonrası yüzde 3,6 oranında arttı.

Tahvil piyasalarında da meydana gelen bu gelişmeler üzerine satış baskılarının sürdüğü gözlemlendi.

Kamu personeline servis hizmeti devam edecek mi? Memur-Sen'den merak edilen soruya yanıt Kamu personeline servis hizmeti devam edecek mi? Memur-Sen'den merak edilen... Haberi Görüntüle

YATIRIMCILARIN GÖZÜ KULAĞI BURADA

Analistler, enflasyondaki yavaşlamanın kısa bir süre daha süreceğine vurgulayarak, tahvil piyasalarındaki satış baskısına etki edeceğini ifade etti. Öte yandan paylaşılan makroekonomik verilerden gelecek haberlerle yatırımcıların dikkatini üzerine alacağı kaydedildi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi bu aralar yüzde 4,11 seviyesinde olurken, dolar endeksi ise haftaya 102,9 seviyesinden giriş yaptı.

Altının ons fiyatı ise cuma gününü yüzde 1,1 değer artışıyla kapatırken, bu ara ise diğer hafataya göre yüzde 0,1 üzerinde 2 bin 660 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise cuma gününü yüzde 0,3 düşüşle 78,6 dolardan kapatttı. Bununla birlikte bugünde 0,9 altında 77,9 dolar seviyelerinde yer alıyor.

New York Borsası'nda cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,97 S&P 500 endeksi yüzde 0,61 ve ​Nasdaq endeksi yüzde 0,33 değer kazandı. Dow Jones ve S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta rekor bir kapanış yaptı. Ayrıca ABD'de endesk vadili sözleşmeler haftaya düşük sınırlı giriş yaptı.

ABD'de şaşırtan rakam! işsizlik maaşı başvuruları beklenilenin de üstünde çıktı ABD'de şaşırtan rakam! işsizlik maaşı başvuruları beklenilenin de üstünde çıktı Haberi Görüntüle

AVRUPA MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

Avrupa borsalarında cuma günü alışa dayalı bir durum artış gösterirken, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) bu hafta açıklaması beklenen para politikası merak edilmeye başlandı.

ECB'nin bu hafta tertip edeceği para politası toplantısında faiz indirimlerin süreceği kaydedilirken, para piyasalarında fiyatlamalara üç temel politika faizinin 25 puana düşürülmesi ihtimali çok yüksek olacağı öngörülüyor.

Analistler, politika metni ve ECB Başkanın yapacağı açıklamalarının varlık fiyatları üzerinde etkili olacağını kaydedilirken, bununla beraber önümüzdeki süreçte politikalara yönelik ipuçlarının aranacağını belirtti.

Bölgede paylaşılan veriler kapsamında analistler, resesyon endişelerini beslemeyi süreceğinin altını çizdi. Bu durum üzerine ECB'nin nasıl bir tutum izleyeceği yatarımcılar tarafından çok merak ediliyor.

Bölgede geçtiğimiz hafta ortaya sunulan veriler kapsamındai Almanya'da enflasyon oranı, eylülde yüzde 1,6 seviyelerine kadar geriye gitti. Bu gelişme ile beraber ülkede yıllık enflasyon Ocak 2021'den  bu yana en düşük seviyeye geldi.

Böylelikle, cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,19 , Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,85, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,68 artış gösterdi. Avrupa'da endesk vadeli sözleşmeler haftaya karışık bir görüntü ile giriş yaptı.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Bersan Taskaya

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading