Malulen emeklilik şartları neler? Malulen emeklilik hakkı hangi hastalıkları kapsıyor? Prim, yaş şartı var mı?

Sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar bazı nedenler yüzünden malul duruma geldiğinde emekli olabilir Malulen emekli olabilmek için bazı şartları karşılamak gerekiyor. Bu şartları sağlayanlara malulen emekliliğe bağlı aylık ödeniyor.
Sigortalı olarak çalışanlar, prim ödeme gün sayısı ve yaş gibi şartları sağladıktan sonra emeklilik hakkı elde edebiliyor. Ancak çalışma sürecinde meydana gelen iş kazası, meslek hastalığı veya normal kaza, hastalık durumlarında sigortalılar, çalışma hayatına devam edemeyebilir.
Kişinin iş gücünü kaybetmesine neden olan durumlarda; gerekli şartlar yerine getirildiğinde malulen aylığı almak mümkün oluyor.
Malullük aylığında prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi gibi şartlar söz konusu oluyor.
Bu şartları karşılayan ve çalışma gücünü belli oranda kaybetmiş olanlar malulen emeklilik hakkı elde ediyor.
MALULEN EMEKLİLİK KAPSAMINDA OLAN HASTALIKLAR
Malulen emekli olma hakkı kanser hastalarına tanınıyor. Bu durumda kanserin türünden daha çok, hastalığın çalışma gücünü kaybettirip kaybettirmediği dikkate alınıyor.
Nörolojik hastalıklar da malulen emeklilik kapsamına giriyor.
Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra fiziksel bir engel yaşandıysa bu da malulen emeklilik hakkı doğuruyor. Organlarda yaşanan kayıplar, sinir sistemi rahatsızlıkları da malulen emekli olma hakkı sağlayabilir.
Ruhsal rahatsızlıklar, görme ve denge sorunları, kalp rahatsızlıkları da malulen emekli olma hakkı için geçerli kabul edilir.
MALULEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR
Malulen emeklilik için kişinin çalışma gücünün yüzde 60 oranında kaybedilmiş olması gerekiyor.
Bu oranın hastanelerden alınacak kurul raporuyla belirlenmesi gerekiyor. Çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybedenler, malulen emeklilik için başvuru yapabiliyor.
Geçici bir sağlık sorunu yaşayanların malulen emekli olması mümkün olmuyor.
Malulen emeklilik için 10 yıllık sigortalılık süresi ve 1800 gün prim ödeme süresi bulunmalı. Gerekli şartları sağlayanların, sağlık raporları ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapması gerekiyor.
