Merkez Bankası yılsonu tahmini açıkladı: Asgari ücrette rakamlar değişti! İşte yeni zam oranları

Merkez Bankası yılsonu tahmini açıkladı: Asgari ücrette rakamlar değişti! İşte yeni zam oranları

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammına yol gösterecek Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketi açıklandı. Söz konusu ankette yılsonu için enflasyon tahminleri yükseldi. Peki asgari ücrete ne kadar zam gelecek?

Ekonomi

11.10.2024, 14:14

Asgari ücret zammına ilişkin peş peşe tahminler gelmeye devam ederken,  Merkez Bankası​ Piyasa Katılımcılar Anketi verilerine göre enflasyon​ tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Bu gelişme sonrası rakamlar sil baştan değişti. Peki yeni enflasyon oranına göre asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Hatırlanacağı üzere 2023 yılında yıllık enflasyon 64,8 olarak açıklanmış ve ocak 2024'te asgari ücrete yüzde 49 zam yapılmıştı. 2023 yılında 10.008,00 TL olan asgari ücret 2024 yılında yapılan zamla 17 bin 2 TL’ye kadar yükselmişti. 

Bakan Şimşek'ten Körfez turu: Sıcak para için çalınmadık kapı bırakmayacak Bakan Şimşek'ten Körfez turu: Sıcak para için çalınmadık kapı bırakmayacak Haberi Görüntüle

SON ORANLARA GÖRE ASGARİ ÜCRET ZAMMI

2024 yılında enflasyona yenik düşen asgari ücretli çalışanlar gözünü 2024 yılının son çeyreğinde açıklanan enflasyon rakamlarına çevirdi. Aralık ayında masaya oturacak olan Asgari Ücret Komisyonu ocak 2025 yılında uygulanacak asgari ücrete karar verecek. Asgari ücrete gelecek zam ile birlikte işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri de değişiklik gösterecek.

Asgari ücret fiyatlarına zam hazırlığı sürereken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,14'ten yüzde 44,11'e yükseldi. Bu güncelleme ile birlikte yeni asgari ücrete ilişkin beklentiler de değişti. Peki yeni oranlar sonrası asgari ücret ne kadar olacak?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcılar Anketi'nin tahminleri yılsonu enflasyon rakamları ile örtüşürse, ve asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılırsa 2025 yılı Asgari Ücret 7 bin 500 TL zamlanacak. Böylelikle mevcut durumda 17 bin 2 TL olarak uygulanan asgari ücret 24 bin 502 TL’ye çıkacak.

Almanlar batıyor! Yunan medyası böyle duyurdu: Berlin titriyor, Avrupa korkuyor Almanlar batıyor! Yunan medyası böyle duyurdu: Berlin titriyor, Avrupa korkuyor Haberi Görüntüle

İŞVERENLER İLK ORANI VERDİ

Tüm bunların yanı sıra patronlar ilk rakamı açıkladı. İşverenin asgari ücrette yüzde 30 oranında bir artış talep ettiği iddia edildi.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading