Yandex Metrica

Merkez Bankası'ndan enflasyon rakamları sonrası ilk açıklama: Gıda fiyatları geriledi, genel enflasyon düşüş eğiliminde

Merkez Bankası'ndan enflasyon rakamları sonrası ilk açıklama: Gıda fiyatları geriledi, genel enflasyon düşüş eğiliminde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayında yıllık enflasyonun yüksek baz etkisiyle ana gruplar genelinde düşmeye devam ettiğini açıkladı. Gıda fiyatlarında yaşanan gerileme ve enerji fiyatlarındaki artış, enflasyon dinamiklerini etkileyen önemli unsurlar oldu.

Ekonomi

04.09.2024, 11:50

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu yayımlayarak ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Merkez Bankası'nın yayımladığı rapor, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir değişiklik olmadığını ortaya koyarken, gıda fiyatlarında yaşanan gerileme, enflasyon baskısının hafifletilmesine katkı sağladı. Fakat enerji ve hizmet sektörlerindeki fiyat artışları, enflasyonun yukarı yönlü baskısını sürdürüyor.

Volvo'dan flaş karar! Elektrikli araç planından vazgeçti Volvo'dan flaş karar! Elektrikli araç planından vazgeçti Haberi Görüntüle

YILLIK ENFLASYON DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE

Rapora göre, ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 2,47 oranında yükselirken, yıllık enflasyon 9,81 puan azalarak yüzde 51,97 seviyesine geriledi. Bu gerilemede, önceki yılın yüksek baz etkisinin belirleyici olduğu ve ana gruplar genelinde düşüş yaşandığı belirtildi.

Eylül sonuna kadar 8 bin TL hesabınızda! İhtiyaç sahiplerine destek kredisi... Eylül sonuna kadar 8 bin TL hesabınızda! İhtiyaç sahiplerine destek... Haberi Görüntüle

GIDA FİYATLARINDA UZUN SÜRE SONRA GERİLEME

Ağustos ayında dikkat çeken bir diğer gelişme ise gıda fiyatlarındaki düşüş oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları yüzde 1,10 oranında azaldı ve yıllık enflasyon bu grupta 14,03 puan düşerek yüzde 44,88 seviyesine geriledi. Gıda fiyatlarındaki bu gerileme, özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Ayrıca, kırmızı ve beyaz et fiyatlarında da azalma yaşandı.

1999 sonrası sigortalılar dikkat! İkinci emeklilik için müjde verildi! Yeni prim tablosu açıklandı! 1999 sonrası sigortalılar dikkat! İkinci emeklilik için müjde verildi! Yeni... Haberi Görüntüle

ENERJİ FİYUATLARINDA YÜKLSLİŞ

Enerji fiyatları ise ağustos ayında yüzde 6,84 oranında artış gösterdi. Bu artışta, meskenlere yönelik doğal gaz fiyatlarındaki yüzde 27,64’lük yükselişin etkili olduğu ifade edildi. Buna karşın, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle akaryakıt fiyatlarında yüzde 1,32 oranında bir gerileme yaşandı.

iPhone 16'nın en ucuza satıldığı ülkeler belli oldu! Türkiye sıralamada kaçıncı? iPhone 16'nın en ucuza satıldığı ülkeler belli oldu! Türkiye sıralamada... Haberi Görüntüle

HİZMET SEKTÖRÜNDE FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDİYOR

Hizmet sektörü fiyatlarında da artışlar devam etti. Ağustos ayında hizmet fiyatları yüzde 4,60 oranında arttı ve yıllık enflasyon bu grupta yüzde 77,83 olarak gerçekleşti. Ulaştırma hizmetleri ve eğitim gibi zamana bağlı fiyat belirleme eğilimi güçlü olan kalemler, hizmet grubu enflasyonunu yukarı çeken unsurlar arasında yer aldı. Özellikle üniversite eğitim ücretlerindeki artış, bu dönemde dikkat çekti.

BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor BMW'den dünyada bir ilk! Seri üretime geçiyor Haberi Görüntüle

TEMEL MAL GRUBU ENFLASYONU ILIMLI SEYREDİYOR

Temel mal grubu yıllık enflasyonu, ağustos ayında 9,34 puanlık düşüşle yüzde 28,91’e geriledi. Dayanıklı mal fiyatları görece düşük bir artış gösterirken, giyim ve ayakkabı fiyatları ise mevsimsel eğilime rağmen sınırlı bir artış kaydetti.

ABD baskı yaptı! Oluk oluk petrol akan saha yeniden açıldı: Türkiye detayı dikkat çekti ABD baskı yaptı! Oluk oluk petrol akan saha yeniden açıldı:... Haberi Görüntüle

ÜRETİCİ FİYATLARI VE YILLIK ENFLASYON

Yurt içi üretici fiyatları ağustos ayında yüzde 1,68 oranında artarken, yıllık üretici enflasyonu 5,62 puan düşerek yüzde 35,75 seviyesine geriledi. Enerji grubundaki fiyat artışları ise yüzde 3,04 olarak gerçekleşti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading