Ne altın ne petrol yeni kral lityum! Bilim adamları yüzyılın keşfi olarak yorumladı: Türkiye'de de var

Ne altın ne petrol yeni kral lityum! Bilim adamları yüzyılın keşfi olarak yorumladı: Türkiye'de de var

ABD'li bilim adamlarının "yüzyılın keşfi" olarak yorumladığı lityumla ilgili korkutan bir çıkış geldi. Herkes petrol, altın derken 3. Dünya Savaşı hiç hesapta olmayan bir rezervden kaynaklı çıkacak.

Ekonomi

12.07.2024, 17:01

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları, Ortadoğu’daki gerilimler ve ABD’nin Avrupa ülkelerine silah konuşlandırması 3. Dünya Savaşı söylemlerine neden oldu. Orta Doğu’da yıllardır süren karışıklığın en büyük temel nedeni petrol olarak görülmüştü.

Petrol başta olmak üzere altın veya ekonomideki olumsuz gelişmeler 3. Dünya Savaşı’nın başlamasının en büyük sebeplerinden görülüyordu. Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’ten beklenmeyen bir çıkış geldi. Çin gibi altın stoklamak isteyen Sırbistan yeni bir savaşın başlamasına lityum rezervlerinin sebep olacağını açıkladı. Vucic’in ''Lityum yüzünden savaşlar çıkıyor.'' çıkışı ülkesinde gündem oldu.

Borsa güne nasıl başladı? İşte 10.10.2024 perşembe günü BIST 100 açılış verileri... Borsa güne nasıl başladı? İşte 10.10.2024 perşembe günü BIST 100... Haberi Görüntüle

YÜZYILIN KEŞFİ

Otomobil üreticileri için altın değerinde görülen lityum rezervleri, giderek daha değerli hale geldi. Geçen yıl enerji alanında en büyük silah olan lityum rezervinde ilk sırada 39 milyon tonla Bolivya, ikinci sırada 19,9 milyon tonla Şili, üçüncü 12 milyon tonla Arjantin, son keşifle İran yer alıyor.

Lityum sadece otomobil değil, cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojilerde çok önemli. ABD'de jeoloji alanında düzenlenen bir araştırma İran'ın keşfinden önce bütün dünyada lityum rezervinin yaklaşık 89 milyon ton olduğunu ortaya koymuştu. Tahran'ın keşfi, bu ham madde ile ilgili toplam potansiyelin onda birinin bu ülkede olduğunu ortaya koyuyor.

Çin'de Sıçuan eyaletinin bağlı Garze Tibet Özerk ilinde 1 milyon ton civarında lityum rezervi keşfedilmişti. Rezervin, "Asya'nın bilinen en büyük pegmatit monomer lityum kaynağı" olduğu ifade ediliyor.

Merkez Bankası ekim ayı faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası ekim ayı faiz kararını açıkladı! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE DE VAR

2023 verilerine göre ABD'nin topraklarında yaklaşık 8 milyon metrik ton lityum bulunuyor. Bu da ABD'nin dünyanın en büyük lityum rezervlerine sahip ilk beş ülkesinden biri olmasına katkıda bulunuyor. Fakat ülke dünya lityum üzertiminin sadece yüzde 1'ini oluşturuyor. Bununla birlikte, ABD elektrikli araç piyasası için lityuma daha çok ihtiyaç duyuyor. 

Yani süper güç ülkeler açısından lityum çok önemli bir kaynak. Geleceğin petrolü veya beyaz altını olarak bilinen lityum Türkiye için de kritik noktada. Savnma sanayi ve enerji alanında dev yatırımlar yapan Türkiye'de bor cevherni lityuma dönüştüren tesisler de açılmıştı.

Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahip olduğu belirtilen Türkiye'de bor yatakları Balıkesir Bigadiç, Kütahya Emet ve Eskişehir Kırka'da bulunuyor ve bunlar belli oranda lityum içeriyor.

Habere Tepki Ver

1

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading