Yandex Metrica

O bölgemizde 1000 yıl yetecek uranyum rezervi bulundu: Türkiye artık devler liginde!

O bölgemizde 1000 yıl yetecek uranyum rezervi bulundu: Türkiye artık devler liginde!

Türkiye'yi devler ligine sokacak yeraltı kaynağının adı uranyum. O bölgemizde Türkiye'deki en büyük uranyum kaynağı keşfedildi. Dünyanın en büyük toryum ve uranyum yataklarına sahip olduğu düşünülen Türkiye, 22 bin tonluk rezerv keşfi ile bir üst sıralamaya atladı.

Ekonomi

02.06.2024, 22:54

2015 yılından itibaren uranyum çalışmalarına hız kazandıran Türkiye, çabalarının meyvesini almaya başladı. 2020 yıl sonu verilerine göre 580 bin 866 metre sondaj yapılarak sahip olunan 11 bin 304 ton olan uranyum kaynağı, 32 bin 35 tona yükseltildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2024 yılı içerisinde paylaştığı verilere göre Türkiye'nin en büyük uranyum kaynağı 22 bin ton ile Nevşehir'de bulunuyor.

CHP heyeti ile görüşen Mehmet Şimşek'ten ilk açıklama: Verilen mesajlar tribün ve taraftar kaygılı CHP heyeti ile görüşen Mehmet Şimşek'ten ilk açıklama: Verilen mesajlar... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'DE URANYUM NERELERDE VAR?

MTA tarafından yapılan toryum rezerv çalışmaları sonucunda paylaşılan verilerde Eskişehir'e bağlı Sivrihisar, Kızılcaören, Karkın ve Okçu köyleri arasında 15 kilometrelik bir sahada toryum yatağı bulundu. 2017 yılı çalışmalarında ise Manisa Köprübaşı'nda 3,487 ton, Uşak'ta 490, Yozgat'ta 6,700 ton, Aydın'da ise 2 bin ton uranyum rezervi keşfedildi. 

2024 yılında yapılan çalışmalar sonucunda ise Türkiye'nin en büyük uranyum rezervi Nevşehir'de bulundu. 2011 yılından itibaren devam eden Nevşehir Radyoaktif Hammadde Aramaları Projesi kapsamında Gülşehir ilçesine bağlı Dadağı ve Gümüşyazı köylerinde 22 bin ton uranyum rezervi bulundu.

Bulunan 22 bin tonluk uranyum yatağından elde edilecek ürün, küresel pazarda oldukça değer görmekte. Bu uranyumun nükleer enerji santrali kuran ülkelere satılması planlanıyor.

Annelere müjde Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi: Destek ödemeleri ve maaşlar zamlanıyor Annelere müjde Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi: Destek ödemeleri ve maaşlar zamlanıyor Haberi Görüntüle

URANYUM NERELERDE KULLANILIR?

Uranyumun kullanım alanları oldukça zengin ve etkileyicidir.

Kullanım alanları ise;

-Nükleer enerji santral yakıtı olarak,

- Uranil asetat analitik uygulamalarında,

- Zırh kaplama, gemi ve uçak yapımında,

- Seramiğe renk vermek amacıyla,

- Üretim reaktörlerinde, plütonyum hidrojen bombası yapımında,

- Nükleer patlayıcı yapımında kullanılabiliyor.

Habere Tepki Ver

888

47

82

28

6

4

21

3

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading