O tarihte emekli olana piyango vuracak! Elini çabuk tutan yüzde 30 daha fazla maaş alır!

O tarihte emekli olana piyango vuracak! Elini çabuk tutan yüzde 30 daha fazla maaş alır!

Emeklilik hakkını dolduran vatandaşlar SGK binalarına akın ediyor. Sebebi ise daha yüksek maaş alabilmek. 2025 ocak ayına üç ay kala emekli adayları, 2024 yılında emekli olmak için dilekçe vermeye başladı. 

Ekonomi

01.10.2024, 18:43

Binlerce emekli adayı 2024 yılında emekli olmak için SGK binalarına akın etti. Bu yıl yaşanan yoğunluğa ilişkin değerlendirmelerde bulunan SGK Uzmanı Dilek Ete, yıllara göre maaş farklarının nedenlerini açıkladı.

Emeklilerin merak ettiği konulara açıklık getiren SGK Uzmanı Dilek Ete, "Emekli aylık hesaplama sistemi yanlış. 2008 yılı itibarıyla hatalar arttı. Yapılan düzenleme ile beraber, birinin emekli aylığını hesaplarken emekli dilekçesini verdiği yıl içinde emeklilere yapılan zammı ve bir yıl önceki enflasyonla güncelleme kat sayısını bulup hesaplayın." ifadelerini kullandı.

Asgari ücret ne kadar olacak? Uzman isim ihtimalleri tek tek sıraladı Asgari ücret ne kadar olacak? Uzman isim ihtimalleri tek tek... Haberi Görüntüle

2024 YILINDA EMEKLİ OLANLAR NE KADAR ZAM ALACAK?

Açıklamalarına devam eden uzman isim, "Yani, 2024 yılında emeklilik dilekçesi verirseniz size 2024 yılında emeklilere verilen zamları vereceğiz; sizinle ilgili güncelleme yaparken 2023 yılının enflasyon rakamlarını alacağız. 2023'ün enflasyon rakamları 2024 yılından daha yüksek, büyüme hızı da daha yüksek." dedi.

2025'den önce emekli dilekçesi verilirse ne olur sorusunun cevabını veren Dilek Ete, "Eğer ki 31 Aralık 2024'e kadar emeklilik dilekçesi verirsek hem 2023'ün enflasyon rakamları yüksek olduğu için güncelleme kat sayısı oranları yüksek olacak hem de 2024 ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR'lulara verilen yüzde 49.25 ve temmuz ayında emeklilere verilen 24.73 toplam emeklilik zammını alacağız." şeklinde konuştu.

1 Ocak 2025 yılında emeklilik dilekçesini verirsek bu iki rakamı alamayacağız, güncelleme kat sayımızda 2024'ün kat sayısına göre hesaplanacak ve bu da yüzde 41.5 olarak bekleniyor diyen SGK uzmanı, "Yani önceki yıla göre daha düşük" dedi.

Sözlerine devam eden Dilek Ete, SSK BAĞ-KUR ve kamu işçisini emeklilik başvurularını 31 Aralık'a kadar verirlerse yüzde 30 daha yüksek maaş alacaklarını belirterek, "1 Ocak 2025 yılında emeklilik dilekçelerini verirlerse yüzde 30 daha düşük maaş alacaklar. Kamu işçileri 14 Ocak 2025'e kadar emeklilik dilekçesi verebilirler. Devlet memurları bu kapsam içinde değildir" ifadelerini kullandı.

Borsa - kripto vergisi konusunda flaş gelişme! Cevdet Yılmaz açıkladı Borsa - kripto vergisi konusunda flaş gelişme! Cevdet Yılmaz açıkladı Haberi Görüntüle

GSS BORCU OLANLAR DİKKAT

SGK'nın geçtiğimiz günlerde 8 milyon kişiden GSS borcu istediğini hatırlatarak yeni düzenlemenin devreye alınmasına az kaldığını anımsatan Dilek Ete, "Emekli olup çalışma hayatına devam edenlerden GSS primi altında bir kesinti yapılacak. Çalışam süresi boyunca sigorta primi ödenen siporta primi üzerinden GSS zaten ödenir." şeklinde konuştu.

İşçi yüzde işveren de yüzde 7.5 şeklinde ödeme yapar diyen Ete, "Emekli olunca GSS primi ödenmez, çalışma hayatına devam etseler bile. İki milyon aktif emekli çalışan var onlardan da GSS primi alalım. Emekliler aylıkları yetmediği çalışmaya devam etmektedir. Bunun yapılması kayıt dışılığı artırır. Yeni bir prim ödemek yerine emekli çalışan sigortasız çalışmayı tercih eder" ifadelerini kullandı.

Dilek Ete, yapılması gereken için, "Bir GSS ödenmesi değil, emeklilere yapılması gereken ek seyyanen yapılması bir intikabın yapılması" diyerek konuyla ilgili açıklamalarını sonlandırdı. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading