Yandex Metrica

O ülkede petrol üretimi durdu! 3 günde 120 milyon dolar zarar! Türkiye devreye girebilir

O ülkede petrol üretimi durdu! 3 günde 120 milyon dolar zarar! Türkiye devreye girebilir

Bir zamanların petrol ve doğalgaz zengini Libya'da kriz yaşanıyor. Libya Ulusal Petrol Şirketi, Temsilciler Meclisi'nin (TM), petrol ve gaz kuyularını üretime kapatmasıyla 3 günde 120 milyon dolardan fazla zarar olduğunu açıkladı.

Ekonomi

30.08.2024, 13:11

Konuya ilişkin açıklama yapan Libya Ulusal Petrol Şirketi, "Petrol ve doğalgazın kapatılacağı duyurusu sonucunda oluşan zarar, üretimin 3 gün önce durdurulmasından bu yana 120,3 milyon doları aştı." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafındanatanan hükümet, Merkez Bankası'nın yönetimi konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle 26 Ağustos'ta tüm petrol sahaları, limanlar ve kurumlarda "mücbir sebep" ilan ettiğini, üretiminve ihracatın durdulması kararı aldığını bildirmişti.

 

Altın fiyatı tırmandı! İşte KMKTP'de standart altının kilogram fiyatı... Altın fiyatı tırmandı! İşte KMKTP'de standart altının kilogram fiyatı... Haberi Görüntüle

LİBYA'DA MERKEZ BANKASI KRİZİ

Libya Merkez Bankası, 18 Ağustos'ta Bilgi Teknolojileri Müdürü Musab Muslim'in kaçırılması nedeniyle tüm işlemlerini askıya aldığını açıklamıştı.

Libya Başkanlık Konseyi, 18 Ağustos'ta yaptığı yazılı açıklamada, Libya Merkez Bankasına yeni başkan seçilmesi ve yeni yönetim kurulu oluşturulmasına ilişkin kararın yürürlüğe konulmasına oy birliğiyle karar verildiğini duyurmuştu.

Açıklamada, kararın ülkede mali ve ekonomik istikrarın sağlanması, Merkez Bankasının görevlerini verimli ve etkili bir şekilde yerine getirmesi ve finansal hizmetlerin sürekliliğinin sağlanması için alındığına işaret edilmişti.

Temsilciler Meclisi ise 19 Ağustos'ta Libya Başkanlık Konseyinin aldığı kararı reddettiğini açıklamıştı.

Libya Merkez Bankası Başkanlığını 2011'den bu yana Sıddık el-Kebir yürütüyordu.

İşsizlik rakamları açıklandı: Bir önceki aya göre düşüş var İşsizlik rakamları açıklandı: Bir önceki aya göre düşüş var Haberi Görüntüle

TÜRKİYE DEVEREYE GİREBİLİR

Öta yandan Libya'da yaşanan krize Türkiye müdahalesi gelebilir. Hatırlancağı üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Libya'nın birçok alandaki işbirliğini enerji alanında da ileri seviyeye taşıyacaklarını belirterek, "Yaptığımız deniz yetki alanı anlaşması kapsamında, Libya'nın deniz sahalarında aktif olmak istiyoruz. Kendi gemilerimizle çok daha maliyet etkin ve hızlı bir netice alabileceğimizi ifade ettik" demişti.

Irak'ta, Libya'da, Türkiye'nin varlığı benzer mahiyette bir anlam içeriyor diyerek sözlerine devam eden Bayraktar, "Burada son birkaç yıldır askeri anlamda yaptığımız katkıları, buradaki kardeşlerimize verdiğimiz destekleri, 500 yıllık köklü bir ilişkiye sahip Türkiye ve Libya'ya yakışır işbirliği içerisinde götürüyoruz. Bizim enerji alanındaki faaliyetlerimiz özellikle 2019'daki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması ile çok büyük önem kazandı. Geçtiğimiz yıl yine burada hidrokarbonlar alanında bir mutabakat zaptıyla işbirliğini hukuki çerçeveye oturttuk. Bunun devamında da bugün buradayız." demişti.

Hem özel sektör şirketlerimiz hem devlet şirketlerimizle beraber Türkiye'nin Libya'da, enerjide, petrol ve doğal gaz alanında bunun yanı sıra madenlerde ve diğer elektrik alanında işbirliğini ilerletmek için bu ziyareti gerçekleştirmiş olduk diyen Bayraktar, "Sayın Başbakan, Sayın Petrol Bakanı ve ilgili kurumların yetkilileriyle görüştük. Önümüzdeki döneme dair çok ciddi bir kararlık ortaya koyduk. Ben ümit ediyorum bu çalışmalarımızın neticesini alacağız. Türkiye ile Libya birçok alanda yaptığı işbirliğini enerji alanında da daha uzun süreli ve sürdürülebilir şekilde ileriye götürecek." ifadelerini kullanmıştı.

SGK’dan vatandaşlara çok kritik dolandırıcılık uyarısı: Bakın nasıl ağlarına düşürüyorlar SGK’dan vatandaşlara çok kritik dolandırıcılık uyarısı: Bakın nasıl ağlarına düşürüyorlar Haberi Görüntüle

PETROL VE DOĞALGAZ KAYNAKLARI ZENGİN

Bakan Bayraktar, Libya'nın enerji kaynaklarındaki potansiyeline dikkati çekerek, "Ülkenin petrol ve doğal gaz kaynakları, maden kaynakları oldukça zengin. Ama tabii bir istikrara ihtiyaç var. Buraya gelen yatırımın daha uzun soluklu kalması için de birtakım çalışmaların beraberinde yapılıyor olması lazım." demişti. 

Türkiye'nin, Libya'nın enerji altyapısına, elektrik iletim ve dağıtım altyapısına, enerji üretimine katkı yapabileceğini vurgulayan Bayraktar, "Bu yönde çalışmalarımız da oldu. Bizim ilgili kurumlarımızla buradaki şirketler bir araya geldi. Burada çok ciddi bir güneş enerjisi potansiyeli var ve bunu ekonomiye kazandırmakta Türkiye'nin tecrübesinden istifade edebilirler. Türkiye'deki şirketlerimizi buraya gelmeleri noktasında motive ediyoruz. Bu alana kanalize ediyoruz. Çünkü buradaki kaynakların hem Libya halkının ve Libya'nın ülke olarak gelişimine çok ciddi katkısı olacak hem de bizim şirketlerimizin burada önemli mesafeler almasını sağlayacağız. Sadece hidrokarbon, petrol ve doğal gaz demiyoruz, diğer alanlarda da işbirliğine açık olduğumuzu ifade ediyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Habere Tepki Ver

0

1

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading