Oruç Reis Gemisi’ne önemli görev: Somali’de petrol ve doğalgaz aranacak

Oruç Reis Gemisi’ne önemli görev: Somali’de petrol ve doğalgaz aranacak

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, destek gemileriyle üç blokta doğalgaz ve petrol aramak için cumartesi günü Somali'ye gidiyor. Türkiye, Somalide çıkardığı kaynaklardan elde edilen gelirin yüzde 30’una sahip olacak. 

Ekonomi

03.10.2024, 11:42

Türkiye, Afrika Boynuzu’nda etki alanını giderek genişletiyor. Oruç Reis ,Somali’nin deniz yetki alanlarındaki 15 bin kilometrekarelik alanda petrol ve doğalgaz arama çalışması yapacak. Türkiye, Somalide çıkardığı kaynaklardan elde edilen gelirin yüzde 30’una sahip olacak. Araştırmalar tamamlandığında rezervlerin 100 milyar varile yakın çıkacağı tahmin ediliyor. Somali’nin deniz yetki alanları, Türk Donanması tarafından korunacak. Konuya ilişkin açıklama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü İstanbul Boğazı'ndan geçecek Oruç Reis gemisini Somali'ye uğurlayacak. Uğurlama törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katılacak.

FINDIK üreticileri paniğe zorlanıyor! Manipüle iddialarıyla fiyatlar çakıldı FINDIK üreticileri paniğe zorlanıyor! Manipüle iddialarıyla fiyatlar çakıldı Haberi Görüntüle

SOMALİ'DE DOĞALGAZ VE PETROL ARANACAK

Yeni bir görev üstlenen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi; Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali açıklarına ulaşacak. Ekim ayının sonuna doğru Somali açıklarına ulaşması planlanan Oruç Reis Gemisi, ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında petrol ve doğalgaz için sismik çalışma yapacak. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ne donanmadan iki fırkateynin yanı sıra Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek.

Kripto para piyasası, ABD seçimlerine kilitlendi! Seçim sonuçları nasıl etkileyecek? Kripto para piyasası, ABD seçimlerine kilitlendi! Seçim sonuçları nasıl etkileyecek? Haberi Görüntüle

7 AY SÜRECEK

Kritik bir görev üstlenen Oruç Reis, Somali açıklarındaki 3 ruhsat sahasında bu sahalara özel olarak ilk defa üç boyutlu sismik çalışma yapacak. Çalışmanın yaklaşık 7 ay sürmesi bekleniyor. Çalışmalar esnasında Oruç Reis hem doğalgaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler Ankara'da analiz edilerek sonuçlara bağlı olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmaları başlayacak.

Black Friday 2024 Efsane Cuma ne zaman, hangi gün başlıyor? Black Friday 2024 Efsane Cuma ne zaman, hangi gün başlıyor? Haberi Görüntüle

BAKAN BAYRAKTAR: 3 BOYUTLU SİSMİK ÇALIŞMA YAPILACAK

Konuya ilişkin görüşlerini belirten Enerji Bakan Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri'nin Somali'de 15 bin kilometrekarelik deniz yetki alanında arama ruhsatı bulunduğunu belirtti. Bakan Bayraktar, açıklamasının devamında şınları kaydetti;

"Bu kapsamda aramanın ilk adımı sismik faaliyet. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Oruç Reis'i sismik çalışmalar yapmak üzere Somali'ye uğurlayacağız. Oruç Reis, belirlenmiş deniz yetki alanında bugüne kadar hiç yapılmamış 3 boyutlu sismik çalışma yapacak. Oruç Reis'in çalışacağı alanın petrol emareli bir bölge olduğunu öngörüyoruz." 

Habere Tepki Ver

3

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading