Yandex Metrica

Otomotiv üretiminde sert düşüş! Talep ve arz da geriledi

Otomotiv üretiminde sert düşüş! Talep ve arz da geriledi

Türkiye otomotiv sanayi Ağustos ayında büyük bir daralma yaşadı. Otomotiv üretimi yıllık bazda %26,7, otomobil üretimi ise %40,4 oranında düştü. İhracatta da ciddi gerilemeler dikkat çekiyor.

Ekonomi

16.09.2024, 17:58

Ağustos ayı, Türkiye otomotiv sanayii için sert bir düşüşün yaşandığı bir dönem oldu. Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) verilerine göre, Türkiye'de toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %26,7 oranında azalarak 53 bin 502 adede geriledi. Otomobil üretiminde ise daha büyük bir gerileme yaşandı ve üretim %40,4 oranında azalarak 29 bin 398 adet olarak kaydedildi.

Tarımda yeni destekleme modeli! Bakan Yumaklı'dan mazot ve gübre müjdesi Tarımda yeni destekleme modeli! Bakan Yumaklı'dan mazot ve gübre müjdesi Haberi Görüntüle

İHRACATTA CİDDİ DÜŞÜŞ

Üretimde yaşanan daralma, otomotiv ihracatına da yansıdı. Ağustos ayında otomobil ihracatı adet bazında %37,3 düşüşle 31 bin 522 adede geriledi. Tutar bazında ise otomobil ihracatı %32,4 oranında azalarak 630,7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Toplam otomotiv ihracatı da aynı dönemde %17,3 oranında azalarak ciddi bir gerileme yaşadı. Ancak tutar bazında toplam otomotiv ihracatında daha sınırlı bir düşüş görüldü ve %5,1 oranındaki gerilemeyle ihracat, 2,7 milyar dolar seviyesine indi.

Ekmeğe 2 lira zam geldi! Fırıncıların talebi kabul edildi! Ekmeğe 2 lira zam geldi! Fırıncıların talebi kabul edildi! Haberi Görüntüle

2024 YILINDA TOPLAM ÜRETİM

2024 yılı Ocak-Ağustos dönemine bakıldığında, otomotiv üretiminde de düşüş trendi hakim. Bu dönemde toplam otomotiv üretimi bir önceki yıla göre %7 oranında azalarak 877 bin 152 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi ise %5 oranında azalarak 571 bin 575 adede geriledi.

Kabus gibi çöken El Nino ekonomik etkisini gösterdi: Kuraklık sonrası gıda güvenliği için milyar dolarlara ihtiyaç var Kabus gibi çöken El Nino ekonomik etkisini gösterdi: Kuraklık sonrası... Haberi Görüntüle

İHRACATTA GENEL DURUM

2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’nin toplam otomotiv ihracatı da adet bazında %3 oranında azalırken, otomobil ihracatında da %3’lük bir düşüş yaşandı. Aynı dönemde toplam otomotiv ihracatı 639 bin 721 adet, otomobil ihracatı ise 411 bin 905 adet olarak gerçekleşti. Dolar bazında toplam ihracat 23,3 milyar dolar olurken, otomobil ihracatı %5 düşüşle 6,8 milyar dolara geriledi. Euro bazında da benzer bir tablo görülüyor; otomobil ihracatı %5 azalarak 6,2 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

Bakan Bolat duyurdu: 'Ekonomiyi 5 kat, ihracatı 7,5 kat büyüttük' Bakan Bolat duyurdu: 'Ekonomiyi 5 kat, ihracatı 7,5 kat büyüttük' Haberi Görüntüle

TALEPTE VE ARZDA GERİLEME

Otomotiv sektöründe yaşanan bu sert düşüşün arkasında, talepte yaşanan soğuma ve arz tarafındaki ivme kaybı yatıyor. Pazarın sıkılaşması, hem iç talepte hem de ihracatta daralmaya yol açarken, üretim tarafındaki yavaşlama da bu düşüşün etkisini artırıyor. Otomotiv sektörü, global ekonomik dalgalanmalar ve tedarik zincirinde yaşanan sorunlardan olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading