Yandex Metrica

Sitede Ara

Özel sektör verisi açıklandı: Yurt dışı kredi borcu ne kadar?

Özel sektör verisi açıklandı: Yurt dışı kredi borcu ne kadar?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu Temmuz 2024 itibarıyla bir önceki yıl sonuna kıyasla 9,5 milyar dolar artarak 173 milyar dolara ulaştı.

Ekonomi

17.09.2024, 14:34

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2024 dönemine ilişkin özel sektörün yurt dışı kredi borcu verilerini açıkladı. Buna göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı kredilere bağlı toplam borç, Temmuz ayı itibarıyla 2023 yılının sonuna göre 9,5 milyar dolar artış gösterdi. Böylece toplam borç miktarı 173 milyar dolar seviyesine çıktı.

Bu dönemde, uzun vadeli yurt dışı kredi borcu 6,4 milyar dolar artarak 160,7 milyar dolara yükselirken, kısa vadeli borçlanmalar ise (ticari krediler hariç) 3,1 milyar dolar artışla 12,3 milyar dolar seviyesine ulaştı.

AB'den flaş karar! Rusya'ya kapıları kapadı AB'den flaş karar! Rusya'ya kapıları kapadı Haberi Görüntüle

BANKALARIN BORÇLANMALARI ARTIYOR

Bankaların uzun vadeli kredi borçlanmaları, Temmuz 2023 sonuna göre 1,3 milyar dolar artış gösterdi. Ayrıca, tahvil ihracı şeklinde yapılan borçlanmalarda da 3 milyar dolar artış yaşandı ve bu kalem 17,8 milyar dolara ulaştı. Bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi borçlanmaları ise aynı dönemde 215 milyon dolar azalırken, tahvil stoku da 31 milyon dolar düşüşle 1,1 milyar dolar olarak kaydedildi.

Finansal olmayan kuruluşların kredi borçlanmaları ise 31 milyon dolar artış gösterdi. Ayrıca, tahvil stoku 1,8 milyar dolar artarak toplamda 11,9 milyar dolara ulaştı.

Araç sahiplerinie müjde! Bakanlık duyurdu: Muayene esnasında o işlemler tarihe karışıyor! Araç sahiplerinie müjde! Bakanlık duyurdu: Muayene esnasında o işlemler tarihe... Haberi Görüntüle

KISA VADELİ BORÇLANMALARDA DURUM

Kısa vadeli kredi borçlanmaları açısından da önemli gelişmeler yaşandı. Bankaların kısa vadeli borçları, 2023 sonuna göre 2,6 milyar dolar artarak 7,1 milyar dolara yükseldi. Buna karşılık, finansal olmayan kuruluşların kısa vadeli borçlanmaları 411 milyon dolar azalış göstererek 1,2 milyar dolara geriledi.

Emekliye cillop gibi müjde! Çift ödeme alacaklar: Tamamlayıcı emeklilik sistemi geliyor Emekliye cillop gibi müjde! Çift ödeme alacaklar: Tamamlayıcı emeklilik sistemi... Haberi Görüntüle

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM GERİ ÖDEME YÜKÜ

Temmuz sonu itibarıyla uzun vadeli kredi borcunun tahvil hariç özel alacaklılara olan kısmı, geçen yılın aynı dönemine göre 2,4 milyar dolar artarak 109 milyar dolara yükseldi. Kısa vadeli kredi borçlarına yönelik özel alacaklılara olan borç ise 3 milyar dolar artış göstererek 10,8 milyar dolara çıktı.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 160,7 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 58,2’si dolar, yüzde 34,5’i avro, yüzde 2,6’sı Türk lirası ve yüzde 4,7’si diğer döviz cinslerinden oluşuyor. Kısa vadeli kredi borçlarının ise yüzde 43,8’i dolar, yüzde 14,9’u avro, yüzde 35,8’i Türk lirası ve yüzde 5,5’i diğer döviz cinslerinden oluşmakta.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcunun vadeye göre dağılımına bakıldığında, 1 yıl içinde gerçekleştirilmesi gereken anapara geri ödemelerinin toplamda 52,1 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading