• G.ALTIN

    4.147,59

  • DOLAR

    38,7612

  • EURO

    43,6459

  • BIST 100

    9.390,51

  • BITCOIN

    $103.978

Ramazan'da 1 günlük oruç fidyesi 2025 kaç TL? Oruç tutmayanlar ne kadar para vermeli?

Ramazan'da 1 günlük oruç fidyesi 2025 kaç TL? Oruç tutmayanlar ne kadar para vermeli?

Ramazan ayında oruç tutmayanların vereceği fidye yani kefaret ücreti merak edilmektedir. Diyanet tarafından yapılan bildiride oruç tutacak sağlığı olmayan kişilerin oruç fidyesi için ödeyebilecekleri rakam paylaşıldı. Peki, 2025 Ramazan ayında 1 günlük oruç fidyesi ne kadar, kaç TL?

İslam dininin en önemli aylarından biri olan Ramazan’da oruç tutmayanların vereceği fidye yani kefaret ücreti belli oldu. Oruç tutacak sağlığı olmayan kişilerin verebilecekleri oruç fidyesi için ödeyebilecekleri rakam netlik kazandı.

Ramazan ayı nedeniyle 2025 yılı için 1 günlük fidye miktarı merak edildi. Ramazan’da 29 gün sürecek zaman zarfında sağlığı el veren kişiler oruç tutarken el vermeyenler ise oruç diyetlerini ödeyecekler. 

Kuran-ı Kerim’de “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” Buyrulmakta birlikte bu doğrultuda ihtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık nedeniyle oruç tutmayanlar daha sonrasında bu oruçları kaza etme imkânı bulamazsa, her gününe karşılık bir fidye ödemektedir.

2025 Ramazan 1 günlük oruç fidyesi ne kadar

1 GÜNLÜK ORUÇ FİDYESİ 2025 KAÇ TL?

Ramazan’da oruç tutacak sağlığı olmayan kişiler oruç diyeti ödemektedir. 2025 yılı için oruç fidyesi bedeli 1 günlük 180 TL’dir. Bir fidye miktarı, bir sadaka-i fıtır miktarıdır ve ayette belirtildiği üzere de bir fakiri tam bir gün doyurmaktan ibarettir.

Bu fidyede bir gün 2 öğün olarak hesaplanır. Fidye vermek durumunda olan kişi, fidyenin karşılığını para olarak da verebilmektedir. Oruç fidyeleri Ramazan ayı içerisinde düzenli verilebileceği gibi, Ramazan sonunda da toptan olarak verilebilmektedir.

Ramazan ayında ödemesi gereken fidyeyi henüz ödeyemeyenler Ramazan ayından sonra bu fidyelerini ödeyebilirler.

Fidye, bir kimseyi bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarmak ödenen bedeldir. Dinî bir terim olarak ise, oruç ibadetinin eda edilememesi nedeniyle ya da hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade etmektedir.

TRHABER

Avatar
Murat Gürel