Rekor istihdam! Tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Rekor istihdam! Tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Yenilenebilir enerji sektöründe dünya çapında istihdam, 2023 yılına oranla yüzde 18,2 artarak 16 milyon 200 bin kişiye ulaştı. En büyük istihdam artışı Çin, Avrupa Birliği ve Brezilya'da gerçekleşti.

Ekonomi

01.10.2024, 17:35

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan "Yenilenebilir Enerji ve İstihdam 2024 Raporu"na göre, küresel ölçekte yenilenebilir enerji sektöründeki istihdam tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak geçen yıl yüzde 18,2 artış gözlendi. 2024 başından beri dünya genelinde bu sektörde çalışan kişi sayısı 16 milyon 200 bine yükseldi.

Raporda, istihdam artışının en fazla olduğu ülkeler sıralamasında Çin ilk sırayı aldı. 7,4 milyon kişilik yenilenebilir enerji istihdamı sağlayan Çin’i, 1,8 milyon kişi ile Avrupa Birliği ülkeleri ve 1,56 milyon kişi ile Brezilya izledi. ABD ve Hindistan ise yaklaşık 1'er milyon kişiye iş imkanı sağlayarak önde gelen ülkeler arasında yer aldı.

BOTAŞ duyurdu: Ekim ayı doğal gaz tarifesi belli oldu BOTAŞ duyurdu: Ekim ayı doğal gaz tarifesi belli oldu Haberi Görüntüle

GÜNEŞ ENERJİSİ İSTİHDAMDA LİDER

Yenilenebilir enerji sektöründeki en büyük istihdam kaynağı güneş enerjisi oldu. Küresel ölçekte bu sektörde çalışan kişi sayısı 7,2 milyona ulaştı. Güneş enerjisi istihdamı özellikle Çin ve Güney Asya ülkelerinde kayda değer bir artış gösterdi.

Biyoyakıt sektörü ise dünya genelinde 2,8 milyon istihdam yaratarak ikinci sırada yer aldı. Hidroelektrik sektörü, kurulumlardaki düşüşe rağmen 2,3 milyonluk bir istihdam sağlayarak üçüncü sırada yer aldı. Rüzgar enerjisi ise 1,5 milyon kişiyle dördüncü sırada yer aldı ve bu alanda Çin ile Avrupa öne çıktı.

Sosyal medyada tepkiler çığ gibi! Operatörler fahiş zam yapıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girebilir Sosyal medyada tepkiler çığ gibi! Operatörler fahiş zam yapıyor! Cumhurbaşkanı... Haberi Görüntüle

AFRİKA YATIRIMLARDAN İSTEDİĞİ PAYI ALAMIYOR

Raporda ayrıca, Afrika kıtasının sahip olduğu büyük yenilenebilir enerji potansiyeline rağmen küresel yatırımlardan yeterince faydalanamadığı belirtildi. Bu bölgede küçük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımları, 2023 sonu itibarıyla 324 bin kişiye istihdam sağladı.

IRENA Direktörü Francesco La Camera, enerji dönüşümünün sadece belirli bölgelerle sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. La Camera, "2030’a kadar temiz enerji kapasitesini üç kat artırmak mümkün. Bunun için uluslararası işbirliklerinin artırılması ve finansman imkanlarının mobilize edilmesi gerekiyor. Böylece, küresel ölçekte istihdam yaratılarak toplumların fayda sağlaması sağlanabilir" dedi.

2025 Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? SGK Uzmanı 'Kesin konuşuyorum' diyerek rakam verdi! 2025 Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? SGK Uzmanı 'Kesin... Haberi Görüntüle

KÜRESEL İSTİHDAM ARTIŞI SÜRÜYOR

Yenilenebilir enerji sektöründeki bu istihdam artışı, sadece çevresel faydalar değil, aynı zamanda sosyoekonomik kazanımlar da getiriyor. Dünya genelinde temiz enerjiye yapılan yatırımlar, ülkelerin enerji güvenliğini artırırken milyonlarca insana iş imkanı sunmaya devam ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Buluthan AKAR

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading