Sahtekarlar ifşalanıyor! Güvenilir gıdada yeni dönem: Yarın kullanıma açılıyor

Sahtekarlar ifşalanıyor! Güvenilir gıdada yeni dönem: Yarın kullanıma açılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit, tağşiş ve hileli gıdalarla ilgili açıklama yaptı. Bakan Yumaklı, "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacak. Sistemi yarın saat 09.00 itibarıyla kullanıma açacağız" dedi.

Ekonomi

01.10.2024, 12:35

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yarın İstanbul'da "Güvenilir Gıdada Yeni Dönem" konulu basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, gıdada taklit-tağşiş yapan işletmelere ilişkin kamuoyu duyurusunda yeni sistem anlatıldı.

Bakan Yumaklı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen "Güvenilir Gıdada Yeni Dönem" konulu basın toplantısında yaptığı açıklamada, son 1 yılda güvenilir gıdayla ilgili yaptıkları yenilikleri anlatacaklarını ve yarından itibaren yeni başlayacakları Gıda Kamuoyu Duyuru Sistemi'ni tanıtacaklarını söyledi.

Benzin fiyatlarına okkalı zam! Akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? 24 Eylül benzin, motorin fiyatları Benzin fiyatlarına okkalı zam! Akaryakıt fiyatları ne kadar oldu? 24... Haberi Görüntüle

''SAĞLIKLI BİTKİ VE HAYVAN SAĞLIKLI GIDANIN TEMEL ŞARTIDIR''

Bakanlık olarak gıda güvenilirliğinin sağlanması için Türkiye'nin yasal mevzuatlarının yanı sıra uluslararası kuruluşlarla koordinasyon ve işbirliği içinde çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Yumaklı, "Sofralarımıza bir gıdanın sağlıklı ve güvenilir olarak ulaşması için öncelikle bitki sağlığını, hayvan sağlığını ve yem güvenilirliğini sağlamamız gerekiyor. Sağlıklı bitki ve hayvan, sağlıklı gıdanın temel şartıdır." diye konuştu.

"Taklit ve hileli gıda listelerini anlık paylaşacağımız sisteme geçiyoruz" diyen Bakan Yumaklı, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, Bakanlığımız tarafından 6 aşamalı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Herhangi bir yayınlama periyodu yoktu ve toplu şekilde yayınlanmaktaydı. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşılacak."

Ziraat Bankası 5 bin 793 TL taksitle ev sahibi yapıyor! Aylık faiz oranı her bütçeye hitap ediyor Ziraat Bankası 5 bin 793 TL taksitle ev sahibi yapıyor!... Haberi Görüntüle

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Sistemin nasıl işlediğini anlatan Bakan Yumaklı, "Evet, kanunda bunun yayınlanma zorunluluğu vardı. Ancak 6 aşamalı süreç nedeniyle süreç uzuyor, kamuoyunda bir tereddüt hasıl oluyordu. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine, sonuç daha hızlı şekilde sisteme girilecek. Periyodu belli olmayan zamanlarda birikmiş ve toplu şekilde bir liste yayınlanması yerine, sonuçlar belli olduğunda hemen bu sistemde yer alacak. Yeni sistemimiz vatandaşlarımızın güvenilir gıda ile ilgili merak ettiklerine ulaştığı guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde yer alacak. Burada Gıda Kamuoyu Duyurusu sekmesi tıklandığında iki kategoride; 'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' ile 'Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar' başlıkları altında duyurular yapılacak." dedi.

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren gelişme! Yeni düzenlemenin sinyalleri geldi Milyonlarca emekliyi ilgilendiren gelişme! Yeni düzenlemenin sinyalleri geldi Haberi Görüntüle

YARIN KULLANIMA AÇILACAK

Vatandaşların bu iki kategoriye girdiğinde duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabileceğinin altını çizen Bakan Yumaklı, yeni sistemin hazırlıklarına 1 Ocak'ta başladıklarını hatırlattı.

Bu tarihten itibaren testlerin yapıldığını dile getiren Bakan Yumaklı, şu bilgileri verdi:

"Sisteme veri girişleri başladı. Sistemi yarın saat 09.00 itibarıyla kullanıma açacağız. İlk açtığımızda 1 Ocak'tan bu yana denetimlerimizde gıda kamuoyu duyurusuna konu olan marka ve firmalar burada yer alacak. Yarından itibaren artık her yeni sonuç ilave bir satır olarak bu internet sitesinde ve bahsettiğimiz uygulama biçimiyle yer alacak. Tüketicilerimizin doğru, hızlı, şeffaf bilgilendirmesi adına hayata geçireceğimiz bu sistemin hayırlı olmasını diliyorum. Tabii şöyle bir soru gelecektir. Eski sistemde en son duyuruyu Mart 2022 tarihinde yapmıştınız. O tarihten 1 Ocak 2024'e kadar olan geçen süredeki ürünler ve firmalar yayınlanmayacak mı? Elbette onları da yayınlayacağız. Mart 2022 ile 1 Ocak 2024 arasını kapsayan eski sisteme dair listemizi son kez, öncekiler nasıl yayınlandıysa, aynı şekilde, yarın tek bir liste olarak yayınlayacağız."

Ons ve gram altın 2025'te ne kadar olacak? '9 ay önceki tahminimde haklı çıktım' diyen İslam Memiş ilk kez açıkladı Ons ve gram altın 2025'te ne kadar olacak? '9 ay... Haberi Görüntüle

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Bakan Yumaklı, vatandaşlara, "bu uygulamaya ilgi göstermeleri" çağrısında bulunarak, "Onları sürecin içinde daha çok görmek istiyoruz. Tıpkı karekod uygulamasında olduğu gibi. Firmalara, işletmelere de 'kendi süreçlerini tekrar ve ciddi bir şekilde gözden geçirmeleri' çağrısı yapıyoruz. Bu şekilde marka güveninin oluşması firmalarımız için de bir kazanım olacaktır." diyerek, konuşmasını sonlandırdı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading