Savunmaya dev kaynak: Araç, konut, noter ve kredi kartına hizmet bedeli geliyor

Savunmaya dev kaynak: Araç, konut, noter ve kredi kartına hizmet bedeli geliyor

Savunma sanayi ve ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren teklif TBMM'ye sunuldu. Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarının artırılması amacıyla bazı işlemlerden katılma payı alınacak. Motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altındaki motosikletlerle motor gücü 6 kilovat ve altında olan motosikletler, MTV kapsamında olacak. İnsansız hava taşıtları (dron), matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatleri ile yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklardan ÖTV alınacak.

Ekonomi

11.10.2024, 16:47

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarının artırılması amacıyla Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun'da değişikliğe gidiliyor.

Kredi kartı borcu olanlar dikkat! TCMB ve BDDK'dan dev adım geldi: 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek Kredi kartı borcu olanlar dikkat! TCMB ve BDDK'dan dev adım... Haberi Görüntüle

DAMGA VERGİSİ

Buna göre, vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta prim bildirgeleri ve aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar katkı payı alınacak.

TMSF’den Çankaya’da satılık villa TMSF’den Çankaya’da satılık villa Haberi Görüntüle

TAPU VE KADASTRO İŞLEMLERİ

Öte yandan aynı amaçla tapu ve kadastro işlemlerinden taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 lira olarak katılma payı alınacak.

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek.

Tüm zamanların rekoru kırıldı! İşte otomotiv ihracatındaki o rakam... Tüm zamanların rekoru kırıldı! İşte otomotiv ihracatındaki o rakam... Haberi Görüntüle

SIFIR ARAÇ İŞLEMLERİNDE 3 BİN LİRA

Noterlerde ise taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak olan araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı alınacak.

Tahsil edilen payların tamamının SSDF'ye aktarılması amacıyla düzenlemede yer alan hükümlerin yanı sıra noterlerde yapılan işlemlerden alınacak katılma paylarından noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmeyecek.

Söz konusu tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanacak.

Benzin ve motorine zam! İşte 2 Ekim güncel akaryakıt fiyatları Benzin ve motorine zam! İşte 2 Ekim güncel akaryakıt fiyatları Haberi Görüntüle

İŞTE YENİ DÜZENLEMELER

Savunma Sanayii Fonuna ekstra gelir sağlamak için getirilen taslak vergi düzenlemeleri şu şekilde olacak.

1. Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar, 

2. Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 lira, 

3. Noterlerde yapılan;  Sıfır araç tescillerinde 3.000 lira, ikinci araç alım satımında 1.500 lira, diğer işlemlerden 75 lira,

4. Limiti 100 bin lirası ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira.

Bakan Şimşek açıkladı: KOBİ'ler için yurt dışından 2,3 milyar dolarlık kaynak Bakan Şimşek açıkladı: KOBİ'ler için yurt dışından 2,3 milyar dolarlık... Haberi Görüntüle

YENİ YILDA DEVREYE GİRECEK

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, konuya ilişkin yaptığı açıklamada ''Bu düzenlemeler vergi değil işlem hizmet bedeli'' ifadelerini kullandı.

Katılma payına ilişkin hükümler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading