Son 15 gün! GSS borcu olanlar aman dikkat! Sonu hapiste bitebilir

Son 15 gün! GSS borcu olanlar aman dikkat! Sonu hapiste bitebilir

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren GSS borçlarına ilişkin yeni gelişme! Zorunlu Genel Sağlık Sigortası borçlarını düzenli ödemeyenler için ciddi yaptırımlar gündeme geldi. Yolun sonu hapiste bile bitebilir...

Ekonomi

08.10.2024, 17:30

GSS borcu olan vatandaşları zor günler bekliyor. 2025 yılı itibarıyla uygulanacak yeni yaptırımlar sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyenleri ciddi şekilde etkileyebilir. Uzmanlar borçlarını zamanında ödemeyenler için haciz ve hapis işlemlerinin uygulanabileceğini duyurdu. 

Türkiye'de 2012 yılından itibaren ikamet eden herkes zorunlu olarak GSS kapsamına alındı diyen Prof Dr. Murat Batı, "Çalışmayan ve emekli omayan vatandaşlar da dahil olmak üzere herkesi sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesiiçin 2024 yılı itibarıyla aylık 600.08 TL prim ödemesi gerekmektedir. Bu prim yalnızca sağlık hizmetlerini kapsamakta diğer sosyal hizmetler kapsam dışında kalmaktadır" dedi.

Döviz kuru ne durumda? Dolar ve Euro'da yükseliş var mı? İşte 2 Ekim 2024 döviz kurları... Döviz kuru ne durumda? Dolar ve Euro'da yükseliş var mı?... Haberi Görüntüle

GSS BORCU OLANLAR DİKKAT

Sözlerine devam eden Prof Dr. Murat Batı, "Ancak 2013 döneminde ödenmeyen GSS prim borçları affedilmişti. Bu nedenle 1 Ocak 2014’ten sonrasına ait GSS prim borçlarına ilişkin telefon mesajı (SMS) gönderilmektedir. Basında yer alan haberlere göre yaklaşık 9 milyon 400 bin kişiye bu yolla mesaj gönderilmiş." dedi.

Yani bir kişi işsiz iken yararlanmayacağı/ya da yararlanacağı bir sisteme zorla dahil edilip borçlandırıp ardından da gecikme zammıyla tahsil edilmeye çalışılıyor. diyen Batı, "Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar normal koşullarda sağlık hizmetlerinden yararlanamaz. Ancak 7977 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.12.2024’e kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Yeni bir Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmazsa 2025 yılında GSS borcu olanlar sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak." ifadelerini kullandı.

Gelen telefon mesajları bir hatırlatma mahiyetindedir yani bu mesaj dolayısıyla ödenmedi diye hakkınızda haciz vs gibi bir işlem yapılmayacaktır diyen uzman isim, "Haciz yapılabilmesi için bir ödeme emri tebliğ edilecek ödeme emri tebliğinden itibaren de 15 gün içinde borcun ödenmemesi gerekmektedir. Şayet borç 15 gün içinde ödenmezse o zaman haciz uygulamasına başlanacaktır." yorumunu yaptı.

Tüpraş temettü ne zaman yatacak, ayın kaçında hesaba geçecek? Tüpraş temettü ne zaman yatacak, ayın kaçında hesaba geçecek? Haberi Görüntüle

HACİZ VE HAPİS GÜNDEMDE

Açıklamalarına devam eden Prof Dr. Murat Batı, "Ödeme emrini alan kişi ya bu borcu öder ya da bunu dava eder. Borcu ödemezse 15 günlük süre içerisinde mal bildiriminde bulunması gerekir. Hiç mal varlığım yok demek de mal bildirimi sayılır." şeklinde konuştu.

GSS prim borcuna ilişkin gelen ödeme emrinin arka sayfasında bu yönde açıklamalar bulunmaktadır zaten diyen uzman isim, "Buna göre kendisine ödeme emri tebliğ edilen mükellef 15 gün içerisinde 6183 sayılı Kanun m.59’da belirtilen usule göre borcunu ödemek veya mal bildiriminde bulunmak zorundadır." dedi.

Borcun ödenmemesi ve mal bildiriminde bulunulmaması durumunda borçlu hakkında bir defaya mahsus olmak üzere derhal hapsen tazyik kararı uygulanacaktır diyen Batı, Buna göre hapis cezası ödeme emri tebliğ edilmiş ve borcu ödememiş olan kişilere ve mal bildiriminde bulunulmamış kişilere uygulanır. Ödeme emri tebliğ edilmiş, borç ödenmemiş ama tam/eksiksiz/doğru mal bildiriminde bulunanlara uygulanmaz. Hapis cezası “borcu ödememekle” alakalı değil “mal bildiriminde bulunmamayla” alakalıdır. Çünkü İdare bu aşamadan sonra rahatça haciz uygulasın diye bizden malvarlığımızı bildirmemizi ister." dedi.

Sözlerine devam eden Batı, "Hapis kararı 15 günlük sürenin dolmasından sonra tahsil dairesinin talebi üzerine icra hâkimi tarafından verilir. İcra mahkemesi hâkimi tarafından verilen üç aylık hapis cezası, kamu borçlusu mal bildiriminde bulunduğu anda sonlandırılır." şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

1

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading