Son dakika... Bakan Mehmet Şimşek'ten vergi ve muafiyet açıklaması!

Son dakika... Bakan Mehmet Şimşek'ten vergi ve muafiyet açıklaması!

Son dakika... Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Motokuryenin gelirine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz. Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz." dedi.    

Ekonomi

22.06.2024, 15:32

Son dakika haberleri... Hazine ve Maliye Bakanlığı, sektörden gelen talep üzerine, bahşiş gelirleri ile motokurye faaliyetlerinin vergilendirme usulünde değişikliğe gitti. Bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartıyla ödeme belgelerinde bu bedelden ayrı gösterilecek ve KDV'ye tabi tutulmayacak. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Motokuryenin gelirine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz" dedi.

Bakan Şimşek'in açıklaması şöyle:

Motokuryenin gelirine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz. Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz. Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak.

Ev alıp satacaklar dikkat! AK Parti'den yeni yasa çalışması: Tapu harcına indirim, piyasa bozucu eylemlere ceza Ev alıp satacaklar dikkat! AK Parti'den yeni yasa çalışması: Tapu... Haberi Görüntüle

BASİT VERGİLENDİRME SİSTEMİNE GEÇİLECEK 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bahşiş ve motokurye gelirlerinin vergileme usulünde, sektörden gelen talep üzerine kolaylık sağlamaya karar verdi. Bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartıyla ödeme belgelerinde bu bedelden ayrı gösterilecek ve KDV'ye tabi tutulmayacak. Motokurye gelirlerinde de basit vergilendirme usulüne geçilmesi ve bu gelirlerin de KDV'den muaf tutulması bekleniyor. 

Ortadoğu'daki gerginlik altının güvenli liman olduğunu kanıtladı! İslam Memiş açıkladı: Altın almalı mı satmalı mı? Ortadoğu'daki gerginlik altının güvenli liman olduğunu kanıtladı! İslam Memiş açıkladı:... Haberi Görüntüle

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK? 

Bakanlıktan konuyla ilgili olarak edinilen bilgilere göre, hazırlıkları yürütülen pakette, vergilendirmede kolaylık isteyen sektörlerin talepleri de incelemeye alındı. Yeni sistemde ilgili sektörlerin başvurusu üzerine, bahşiş gelirleri ve motokurye faaliyetlerinden elde edilen gelirlere yeni vergi ihdas edilmeden, bu alanlardaki vergilendirme usulünün kolaylaştırılması için çalışma yapıldı.

Araç sahipleri dikkat! Trafik sigortasında köklü değişiklik: Hasarlar için havuz kurulacak Araç sahipleri dikkat! Trafik sigortasında köklü değişiklik: Hasarlar için havuz... Haberi Görüntüle

BAHŞİŞ GELİR TARİFESİNE GÖRE VERGİLENDİRİLİYOR

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, yeme içme hizmeti veren işletmelerde toplanan bahşişlerin işverence çalışanlara dağıtılması durumunda, bu ödemeler işverenden alınan ücretin bir parçası olarak değerlendiriliyor ve ücret matrahına eklenerek gelir vergisi tarifesine göre tevkif suretiyle vergilendiriliyor.

Banka kartı, kredi kartı ve diğer ödeme sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte müşteriler yeme içme bedeline ilave olarak bahşiş ödemelerini de kartla yapmaya başladı. Bu durumda, ayrı gösterilemediği için bahşiş olarak yapılan ödeme, yeme içme hizmetinin matrahına dahil bir unsur olarak kabul ediliyor ve KDV'ye tabi tutuluyor.

Asgari ücret zammını açıkladı! İşte 2025 yılı için beklenen rakam... Asgari ücret zammını açıkladı! İşte 2025 yılı için beklenen rakam... Haberi Görüntüle

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BAKANLIKTAN YARDIM TALEP ETTİ

Sektör temsilcilerinin kolaylık talep etmesi üzerine harekete geçen Bakanlık, konunun tarafı olan diğer bakanlıklarla çalışma yürüttü. Bu kapsamda dünya örnekleri de incelenirken banka ve kredi kartı ile bahşiş ödemesinin çok yaygın olduğu ve ödeme belgelerinde bu tutarların ayrı gösterilerek KDV matrahına dahil edilmediği tespit edildi. 

Borsa günü nasıl kapattı? Borsa günü nasıl kapattı? Haberi Görüntüle

YÜZDE 10'U AŞMAYACAK

Hazırlanan taslak çalışmaya göre, bahşiş ödemeleri, hizmet bedelinin yüzde 10'unu aşmaması şartıyla ödeme belgelerinde bu bedelden ayrı gösterilecek. Ücret niteliğindeki bu gelirler banka hesabında toplanacak ve tamamı çalışanlara dağıtılacak. Asgari ücretin aylık brüt tutarına kadar çalışanlara dağıtılan paralar, normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve tarife yerine sadece yüzde 10 gelir vergisi tevkifatına tabi olacak.

Bahşiş ödemelerinin hizmet bedelinden ayrı olarak gösterilmesi şartıyla ücret niteliğinde olan bu ödemeler, işveren tarafından hizmet bedeline dahil edilmeyecek ve dolayısıyla KDV'ye tabi tutulmayacak.

Rekor istihdam! Tüm zamanların en yüksek seviyesinde Rekor istihdam! Tüm zamanların en yüksek seviyesinde Haberi Görüntüle

HANGİ SEKTÖRLER KAPSAMDA?

Düzenleme, yeme içme sektöründe faaliyette bulunan işletmeleri, yemeği paket servis ve diğer şekillerde sunanlar da dahil müşteriye servis hizmeti sunan işletmeleri kapsayacak. Otel ve benzeri konaklama işletmelerinin yeme içme hizmeti sunan birimleri de bu hizmetleri için ayrıca fatura ve fatura benzeri belge düzenlemeleri kaydıyla kapsamda olacak.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading