Yandex Metrica

Sitede Ara

Son viraja girildi: Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalkıyor! Temmuz'da neler değişecek?

Son viraja girildi: Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalkıyor! Temmuz'da neler değişecek?

Yüzde 25 kira zam sınır oranı 1 Temmuz'dan itibaren sona erecek. Evsahiplerini sevindiren kiracıları üzen bu haber kiracıların üzerine kabus gibi çökecek. Çünkü yeni düzenleme yapılmadığı taktirde artış sınırında TÜFE sistemi devreye giriyor.

Ekonomi

23.06.2024, 11:44

1 Temmuz itibariyle kaldırılacak olan kira zam oranları kiracıları daha şimdiden kara kara düşündürmeye başladı! Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde kiralarda uygulanan yüzde 25 sınırına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Söz konusu bu zam sınırının kalkacağı yönündeki açıklamaları piyasayı hareketlendirdi. Milyonlarca kiracı endişeli günler yaşamaya başlarken uzmanlar, kiralara TÜFE rakamına göre yüzde 65 zam geleceğini ve bu konuyla ilgili davalarda artış yaşanmasını bekliyor. 

Emekliye cillop gibi müjde: Karar gece yarısı duyuruldu: 20.000 TL ödeme alacaklar Emekliye cillop gibi müjde: Karar gece yarısı duyuruldu: 20.000 TL... Haberi Görüntüle

"PİYASADA FİYATLARI ARZ VE TALEP BELİRLESİN"

1 Temmuz'da kiralarda uygulanan zam sınırının kalkmasıyla beraber kiralar yıllık enflasyon ortalamasına yani TÜFE’ye göre belirlenecek. Son 2 senedir uygulanan bu kural geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarıyla yeni bir döneme girdi. Şimşek, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu. 

"Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok. Biz şuna inanıyoruz. Piyasada fiyatları arz ve talep belirlesin. Konut arzını artıracağız.”

Kirada yüzde 25 zam sınırının bitmesine ramak kaldı: Yüzde yüz zamlı yeni kiralar cep yakmaya hazırlanıyor Kirada yüzde 25 zam sınırının bitmesine ramak kaldı: Yüzde yüz... Haberi Görüntüle

EV SAHİPLERİ HEMEN ZAM YAPABİLECEK Mİ? 

 1 Temmuz tarihinden sonra tüm ev sahipleri zam yapmayacak. Çünkü kiraya zam 'yılda bir kez' ve 'sözleşme yenileme döneminde' yapılabilecek. Sözleşme süresinin sona erdiği tarihte artış yapılacak.

Altın güne nasıl başladı? Altın güne nasıl başladı? Haberi Görüntüle

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL BELİRLENECEK? 

Avukat Onar, Borçlar Kanunu’nda kira tavan artış oranının yer aldığını ifade ederek, eskisi gibi yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre artış oranının belirleneceğini söyledi.

Ali Onar, “Borçlar Kanunu’nun geçici maddesine eklenen bir maddeyle kira tavan artış oranı, yüzde 25 olarak belirlenmişti. Eğer herhangi bir yasal düzenleme yapılmaz ise Temmuz 2024 itibariyle yüzde 25’lik tavan oran sona erecek. Esasen, Borçlar Kanunu’muzda kira bedellerinin belirlenmesi için bir ’tavan uygulaması’ söz konusu. Bu ne demek? Bir dengenin kurulması, makul bir kira bedelinin belirlenmesi için Borçlar Kanunu’muzda kira artış oranı mevcut; yani günlük deyimle enflasyonun 12 aylık ortalaması alınacak. Temmuz ayında kira sözleşmesi sona eren bir kiracı için bakılacak ilk kriter, eğer kira sözleşmesinde bir hüküm yok ise 12 aylık enflasyon ortalaması alınacak. Takriben yüzde 70.9 gibi bir rakam olması öngörülüyor. Bunu aşması mümkün olmayacak” açıklamasında bulundu.

Emekli maaşlarına kök maaş, seyyanen zam gelecek mi? Bakan Işıkhan resmen duyurdu Emekli maaşlarına kök maaş, seyyanen zam gelecek mi? Bakan Işıkhan... Haberi Görüntüle

"5 YIL DOLDUĞUNDA TAVAN ARTIŞLARI GÖZETİLMEZ"

5 yıl ve üzeri kira sözleşmeleriyle ilgilide konuşan Onar, “5 yılı doldurmuş olan sözleşmelerde böyle bir tavan miktarı yok. Dolayısıyla 5 yıl dolduktan sonra tavan miktarı gözetilmeksizin kira bedelinin artışı söz konusu olabilecektir. Bu elbette kiralayanın lehine olan bir durum” dedi.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Zehra EVCİL

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading